Hae Rosiesta

Jaa

Millaisia ovat vaihdevuosien hormonihoidon sivuvaikutukset? Gynekologi murtaa myytit

Vaihdevuosioireita hoidetaan hormonikorvaushoidolla, johon liittyy väärinymmärryksiä. Gynekologi Maija Kajan kertoo hoidon todellisista hyödyistä ja haitoista.

teksti Virve Järvinen ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maija Kajan

Milloin vaihdevuosien hormonikorvaushoito aloitetaan?

Vaihdevuosissa munasarjojen toiminta hiipuu ja estrogeenin tuotanto vähenee, mistä aiheutuu naiselle oireita. Hormonikorvaushoito aloitetaan, jos oireet heikentävät elämänlaatua. Oireita ovat esimerkiksi kärttyisyys, unihäiriöt, ahdistuneisuus, kuumat aallot, sydämen rytmihäiriöt, masentuneisuus, virtsankarkailu ja nivelkivut. Ne alkavat yleensä noin 45–52-vuotiaana. Vaihdevuosioireita voi olla, vaikka kuukautiset tulevat entiseen tapaan.

Vaihdevuosioireita hoidetaan estrogeenilla, jota saa tabletteina, laastarina, geelinä ja ihosuihkeena. Jos naisella on kohtu tallella, hoitoon liitetään keltarauhashormoni. Se voidaan annostella tablettina, laastarista tai kohdun sisälle hormonikierukassa.

Kuinka nopeasti hoito tehoaa vaihdevuosioireisiin?

Jos estrogeeniannos on oikea, oireet helpottavat jopa muutamassa päivässä tai ainakin muutamassa viikossa. Hoito aloitetaan pienellä annoksella, jota tarvittaessa nostetaan.

Hikoilu ja kuumat aallot häviävät usein annoksella, joka ei aina tehoa muihin oireisiin. Tällöin nainen voi erehtyä ja luulla, ettei syy oireisiin ollut estrogeenin vähyydessä.

Miten oikea annos ja valmiste löytyvät?

Sopiva annos löytyy räätälöimällä. Se voi vaatia verikokeen ja useita kuukausia aikaa. Omaa annosta ei kannata verrata ystävän annokseen, sillä ero niiden välillä voi olla hyvin suuri.

Naisen omat mieltymykset ja terveydentila vaikuttavat valmisteen muodon valintaan. Geelillä ja ihosuihkeella on helppo etsiä vaikuttava estrogeeniannos. Hormonikierukan käyttäjällä vuodot niukkenevat tai jäävät kokonaan pois. Tablettimuotoista hormonihoitoa ei suositella, jos naisella on ylipainoa tai hän ei harrasta liikuntaa. Tablettimuotoinen hoito lisää varsinkin suurina annoksina syvän laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan riskiä.

Mitä sivuvaikutuksia tai haittoja hormonikorvaushoidolla on?

Osalle naisista keltarauhashormoni aiheuttaa painon vaihteluita, turvotusta, mielialamuutoksia, rintojen arkuutta, päänsärkyä ja ihon rasvoittumista. Tällöin valmiste vaihdetaan toiseen.

Estrogeenihoito voi tehdä rinnat aroiksi hoidon alussa tai jos annosta nostetaan. Iän mukana tuleva aineenvaihdunnan muutos lisää lihomistaipumusta, eikä hormonihoito ole syy lihomiseen eikä myöskään hiustenlähtöön.

Hormonikorvaushoito lisää rintasyöpään sairastumisen riskiä. Ylipaino, tupakointi, liikunnan vähyys ja alkoholi ovat sitä merkittävämpiä rintasyövän riskitekijöitä.

Kenelle hormonikorvaushoito ei sovi?

Se ei sovi naiselle, joka on sairastanut rintasyövän. Aiemmin sitä ei suositeltu naisille, jotka ovat saaneet syvän laskimotukoksen, keuhkoveritulpan tai aivoinfarktin. Nyt tiedetään, että naiselle luonnollinen estrogeeni vähentää aivoinfarktiriskiä, eikä muu kuin suun kautta käytetty hormonihoito lisää syvän laskimotukoksen riskiä.

Millaisia väärinkäsityksiä hormonikorvaushoitoon liittyy?

Suomalaisista naisista noin 20–30 prosenttia käyttää hormonikorvaushoitoa vaihdevuosioireisiin. Siitä hyötyvien naisten määrä olisi huomattavasti suurempi. Väärinkäsitysten vuoksi moni nainen kieltäytyy hoidosta. Tavallinen harhaluulo on, että hoito vain siirtää oireita. Syy harhaan selittyy sillä, että yhdellä naisella oireet helpottuvat kahdessa, toisella 20 vuodessa, jos koskaan.

Joidenkin mielestä hormonihoidosta pidättäytyminen on terveydelle hoitoa parempi vaihtoehto. Käyttäjät voivat kuitenkin paremmin kuin naiset, jotka eivät käytä hormonihoitoa. He tarvitsevat vähemmän lääkkeitä ja sairauslomia, pysyvät terveempinä ja elävät pidempään.

Hormonihoito suojaa naisen terveyttä. Siitä pidättäytyminen lisää sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin, diabeteksen, osteoporoosin, dementian, aivoinfarktin ja paksusuolisyövän riskiä.

Miksi moni nainen vaikenee hormonikorvaushoidostaan?

Vaihdevuodet liittyvät vanhenemiseen. Ilmeisesti jotkut naiset tuntevat vanhenemisen siihen liittyvine vaivoineen hävettävinä. Jotkut pitävät hormonikorvaushoitoa luonnottomana. Estrogeeni on kuitenkin samaa ainetta, jota naisen oma elimistö on tuottanut vuosikymmeniä.

Suuri osa hormonihoidon tuomitsevista mielipiteistä perustuu tiedon puutteeseen, ennakkoluuloihin ja väärinymmärrykseen. Toisaalta ei tiedetä, kuinka valtavasti vaihdevuosioireet voivat haitata naisen elämää.

Maija Kajan on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, joka työskentelee Uudessa Gynekologikeskuksessa Tampereella sekä Eiran sairaalassa ja Pihlajalinna Dextrassa Helsingissä. maijakajan.fi

Vaihdevuodet näkyvät verikokeessa

  • Follikkelia stimuloiva hormoni (FSH) on aivolisäkkeen erittämä hormoni, joka säätelee ennen vaihdevuosia munasarjojen toimintaa ja reagoi elimistössä olevaan estrogeenipitoisuuteen.
  • FSH:n määrittämistä verestä voidaan käyttää helpottamaan vaihdevuosien diagnosointia. FSH-testi ei ole tarpeen, jos naisella on selvät vaihdevuosioireet.