Hae Rosiesta

Kuvituskuva. Kaksi naista ulkoilemassa.
Jaa

Alzheimerin tautia voi ennaltaehkäistä elintavoilla – 10 tapaa huolehtia muistista

Alzheimerin taudin ehkäisy on mahdollista: joka kolmas Alzheimerin tauti voitaisiin estää tai sitä voitaisiin viivyttää elintavoilla. Tämä kymmenen kohdan ohjelma pienentää riskiä sairastua.

teksti Virve Järvinen ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana tutkija Jenni Kulmala

1. Hikoile ja hengästy

Muistisairauksien ja sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksien riskitekijät ovat pitkälti samoja. Liikkumattomuus vaarantaa verisuoniterveyden myös aivoissa.

Hivenen hengästyttävä liikunta tehostaa verenkiertoa. Liikkumisen suositukset ohjeistavat liikkumaan reippaasti kaksi ja puoli tuntia viikossa ja treenaamaan lihaskuntoa ja liikehallintaa kahdesti viikossa.

Vaihteleva liikunta tarjoaa aivoille ärsykkeitä. Kannattaa vaihdella reittejä ja lajeja, tai opetella kokonaan uusi tapa liikkua.

2. Syö monipuolisesti

Muistisairauksia ei ehkäistä ravintolisillä, vaan monipuolisella, virallisten ravitsemussuositusten mukaisella ruokavaliolla. Se sisältää runsaasti kasviksia, kuituja ja pehmeää rasvaa ja vain vähän sokeria, suolaa ja kovaa rasvaa.

Kuituja saa kasviksista, marjoista, hedelmistä ja täysjyväviljasta ja pehmeää rasvaa kalasta, kasvimargariineista ja -öljyistä, pähkinöistä ja siemenistä.

3. Pidä paino kurissa

Keski-iän terveelliset elintavat ja erityisesti normaalipaino voivat lykätä muistisairautta.

Kilojen lisäksi kannattaa tarkkailla mittanauhan lukemia. Laaja vyötärönympärys kertoo vaarallisesta sisäelinrasvasta. Se altistaa matala-asteiselle tulehdukselle, joka on dementian riskitekijä.

Ikäihmiselle pieni ylipaino ei ole vaaraksi.

4. Mittauta verenpaine

Korkea verenpaine aiheuttaa muutoksia aivojen verisuonissa ja on aivoinfarktin riskitekijä. Säännöllinen liikunta laskee, mutta ylipaino ja runsas suolan käyttö kohottavat verenpainetta.

Valtaosa suolasta saadaan piilosuolana, esimerkiksi leivässä, juustossa ja valmisruoassa.

Verenpaine on normaali, kun se on alle 130/85 mmHg.

Lue myös: Toistuva unohtelu voi olla oire alkavasta Alzheimerin taudista

5. Korjaa kolesteroliarvot

Kova rasva kohottaa kolesterolia, joka ahtauttaa verisuonia. Kovaa rasvaa kertyy rasvaisista maitotaloustuotteista ja rasvaisesta punaisesta lihasta ja makkaroista.

Pehmeä rasva, kuitu ja liikunta laskevat kolesterolia.

Kokonaiskolesterolin on hyvä olla alle 5,0 millimoolia litrassa.

6. Pidä huolta ystävyyssuhteista

Toiset ihmiset ja ajatusten vaihto ovat ravintoa aivoille. Ellei kotona ole juttukaveria, sellainen löytyy toivottavasti harrastuksista.

Pelkkä yksinäisyys ei saa ihmistä sairastumaan, kuten ei mikään muukaan yksittäinen riskitekijä. Yhden riskitekijän olemassaolo on syy huolehtia muista tekijöistä entistä huolellisemmin.

7. Vältä alkoholia ja tupakkaa

Alkoholi on hermomyrkky. Se aiheuttaa aivoihin rakenteellisia muutoksia. Runsas alkoholinkäyttö lisää tapaturmien vaaraa, ja päävammat altistavat muistisairauksille. Lasillinen viiniä silloin tällöin ei vaaranna aivoja, varsinkaan jos se yhdistyy mukavaan yhdessäoloon.

Tupakka heikentää aivojen verenkiertoa ja näkyy haitallisesti kolesteroliarvoissa. Tupakka ja alkoholi kohottavat verenpainetta.

8. Tarjoa aivoille tekemistä

Mitä enemmän aivoja käyttää, sitä tiiviimpi hermoverkosta tulee. Aivot aktivoituvat, kun ihminen tekee itseä kiinnostavia asioita – kuntoilee ja harrastaa, vaikka käsitöitä ja kulttuuria.

Aivojen käytön ja levon tulisi olla tasapainossa. Jos työssä pää pakertaa, vapaalla aivojen tulee antaa palautua. Stressi syö muistia.

Lue myös: Biomerkkiaine­testit tunnistavat Alzheimerin taudin ja ennustavat sen kulku

9. Vaali unta

Aivot tarvitsevat kunnon yöunet. Univaje nostaa Alzheimerin taudissa keskeisten tau- ja amyloidiproteiinien tasoa aivoissa.

Univaje muuttaa haitallisesti rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa. Korkea verensokeri ja diabetes ovat muistisairauden riskitekijöitä.

10. Hakeudu tutkimuksiin

Jos arkirutiineista selviäminen on hankalaa, kannattaa hakeutua tutkimuksiin. Muistisairaan aivoissa tapahtuvat muutokset näkyvät biomerkkiainetesteissä kymmenen vuotta ennen oireita.

Kun muistisairaus havaitaan ajoissa, siihen voidaan varautua. Terveelliset elintavat helpottavat elämää taudin kanssa.

Artikkelia varten haastateltiin dosentti Jenni Kulmalaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Kulmala on yksi elintapaohjauksen vaikutusta muistisairauksiin kartoittaneen FINGER-tutkimuksen tutkijoista.