Hae Rosiesta

Jaa

7 faktaa levinneestä rintasyövästä ja sen hoidosta

Levinnyttä rintasyöpää sairastavalla voi olla edessään monia hyviä vuosia, sanoo syöpätautien erikoislääkäri Tiina Tasmuth.

teksti Tiina Laaninen ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana LKT, syöpätautien erikoislääkäri Tiina Tasmuth Espoon sairaalasta

Rintasyöpädiagnoosi ei aina ole kuolemantuomio

Suurimmalla osalla rintasyöpään sairastuneista todetaan varhaisvaiheen paikallinen syöpäkasvain rinnan, kainalon tai molempien alueella. Noin 90 prosenttia rintasyöpään sairastuneista paranee. Toisinaan tauti kuitenkin uusiutuu joko paikallisesti rintaan tai se lähettää elimistöön etäispesäkkeitä, jolloin puhutaan levinneestä rintasyövästä.

Rintasyövän leviäminen todetaan tyypillisesti viiden vuoden kuluessa syöpäleikkauksesta, mutta joskus saattaa kulua vuosikymmeniä. Noin 5–10 prosentilla sairastuneista rintasyöpä on levinnyt muihin elimiin jo diagnoosihetkellä.

Pitkittynyt kipu voi olla merkki levinneestä rintasyövästä

Levinneen rintasyövän oireet riippuvat siitä, mihin elimiin syöpä on levinnyt. Ensioireita voivat olla esimerkiksi pitkittyneet ja yöllä herättävät selkä- tai lonkkakivut. Epämääräiset vatsaoireet voivat viestiä etäispesäkkeistä maksassa tai vatsanpeitteissä. Iholla etäispesäkkeet ilmaantuvat yleensä rintakehän alueelle kyhmyinä tai punoittavana, haavautuvana ihottumana. Joskus oireina on laihtumista, päänsärkyä tai huimausta. Aina oireita ei ole lainkaan.

Levinneeseen rintasyöpään ei ole parantavaa hoitoa

Levinnyttä rintasyöpää sairastavaa potilasta ei voida parantaa. Lääkkeet ovat kuitenkin kehittyneet viime vuosikymmeninä merkittävästi. Mitä aikaisemmin sairaus havaitaan, sitä todennäköisemmin potilaan saama hoito pidentää elinikää ja parantaa elämänlaatua.

Levinneen rintasyöpädiagnoosin saaneista 25 prosenttia on elossa viiden vuoden päästä diagnoosin saamisen jälkeen. Käytännössä osa potilaista elää diagnoosin jälkeen vain päiviä, kun taas joillakin on edessään vuosikymmeniä.

Lue myös: Levinnyttä rintasyöpää sairastava Piia Poittinen: ”Syöpä opetti elämään täysillä”

Levinneen rintasyövän hoito valitaan yksilöllisesti

Sopivaa hoitoa valitessa huomioidaan syövän levinneisyys, potilaan yleiskunto ja kasvaimen biologinen alatyyppi. Useimmiten päädytään lääkkeelliseen solunsalpaaja-, hormoni-, täsmä- tai immuno-onkologiseen hoitoon tai näiden yhdistelmään.

Paikallisten oireiden, kuten luustopesäkkeisiin liittyvän kivun tai aivoetäispesäkkeiden oireiden, lievittämiseksi voidaan käyttää myös sädehoitoa.

Sairauden eteneminen voi pysähtyä väliaikaisesti

Jos potilaan saama hoito tehoaa hyvin, etäispesäkkeet voivat pienentyä tai hävitä väliaikaisesti kontrollikuvista. Tällöin hoidoista voidaan toisinaan pitää taukoa, mikä auttaa potilasta jaksamaan hoitojaksoja, jotka usein väsyttävät ja voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia. Hoitotauon jälkeen päätös syöpälääkkeiden hoidon jatkamisesta, lääkkeen valinnasta tai vaihtamisesta tehdään yksilöllisesti. Päätökseen vaikuttaa aikaisemman hoidon teho ja hoidosta aiheutuneet sivuvaikutukset sekä potilaan yleistila ja hänen oma toiveensa.

Jossakin vaiheessa sairautta rintasyöpä jatkaa leviämistä syöpähoidoista huolimatta tai potilas väsyy hoitoihin. Tällöin lääkäri tekee potilaan kanssa yhteisymmärryksessä päätöksen siirtymisestä syöpätautia hidastavasta hoidosta oireenmukaiseen hoitoon, jonka tavoitteena on elämänlaadun ylläpitäminen ja kipujen lievittäminen.

Lue myös: Voiko rintasyöpäpotilas vaikuttaa hoitoonsa?

Kipulääkitys ei jouduta kuolemaa

Levinnyttä rintasyöpää sairastavan ei tarvitse pelätä kipua. Nykyiset kipulääkkeet ovat tehokkaita, eivätkä ne lyhennä elinaikaa. Hyvään kivunlievitykseen kuuluu, että lääkäri on käynyt läpi potilaan kanssa, mihin levinnyttä rintasyöpää sairastava voi ottaa yhteyttä vaikka keskellä yötä, jos vointi huononee tai kipu yltyy.

Levinnyt rintasyöpä koettelee sekä kehoa että mieltä

Vakava sairaus, kuten levinnyt rintasyöpä, aiheuttaa potilaassa ja hänen läheisissään usein psyykkisiä oireita, esimerkiksi ahdistuneisuutta. Kuormitusta voi lisätä myös esimerkiksi sairastumisen aiheuttama taloudellinen huoli. Lääkärien ja sairaanhoitajien lisäksi potilas ja läheiset voivat saada tukea esimerkiksi psykologilta, papilta tai sosiaalityöntekijältä.

Sairastuneen läheisillä on korvaamattoman tärkeä rooli sairastuneen jaksamisen kannalta. Valtakunnalliset syöpäyhdistykset tarjoavat apua ja vertaistukea. Luotettavaa tietoa levinneestä rintasyövästä löytyy verkosta esimerkiksi Rintasyöpä.fi-sivustolta, Terveyskylän Syöpätalosta, Duodecimin Terveyskirjastosta ja Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finlandin sivuilta.

Kuuntele levinnyttä rintasyöpää sairastavan Sarin tarina Terveysradio-podcastista.

Artikkelin tilastotietojen lähteenä Suomen Syöpärekisteri.

M-FI-00002143 09/2021

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri, LKT Tiina Tasmuth, joka työskentelee Espoon sairaalan palliatiivisessa yksikössä.