Kun potilas on sairastunut rintasyöpään, milloin voidaan harkita rinnan säästävää leikkausta ja milloin on poistettava koko rinta, rintasyöpäkirurgi Tuomo Meretoja?
Nykyisin rintasyövän hoidossa pyritään aina rinnan säästävään leikkaukseen, kun se on mahdollista. Toipuminen leikkauksesta on silloin keskimäärin nopeampaa ja esteettinen lopputulos on parempi kuin koko rinnan poistossa.
On kuitenkin joitakin tilanteita, joissa rinnan säästävä leikkaus ei ole mahdollinen. Yleisin syy on, että kasvaimen koko suhteessa rinnan kokoon on niin suuri, että rintaa ei jäisi riittävästi jäljelle kasvaimen poiston jälkeen.
Rinnan säästävä leikkaus on hoitotuloksiltaan yhtä hyvä kuin rinnan poisto, mutta ainoastaan silloin, kun se yhdistetään sädehoitoon. Jos potilas on saanut jo aiemmin sädehoitoa rintakehän alueelle, sitä ei yleensä voida antaa hänelle uudestaan, koska se lisäisi vakavien haittojen riskiä. Myös silloin joudutaan poistamaan koko rinta.
Millainen toimenpide rinnan säästävä leikkaus on?
Rinnan säästävä leikkaus ei ole mikään yksi ja sama toimenpide, vaan se räätälöidään potilaskohtaisesti. Leikkaustekniikkaan vaikuttavat potilaan ikä ja perussairaudet, rintojen koko ja tiiviys sekä kasvaimen koko ja sijainti rinnassa. Näiden pohjalta valitaan kullekin yksilöllisesti sopiva leikkaustekniikka.
Pienimmillään ihoon tehdään melko lyhyt viilto, josta poistetaan rinnan kasvain ja kainalon vartijaimusolmukkeet. Suurimmillaan kyseessä on laaja toimenpide, josta tulee aika isotkin haavat ja arvet. Leikkauksessa voidaan käyttää myös plastiikkakirurgisia menetelmiä, jotta esteettinen lopputulos olisi mahdollisimman hyvä.
Lue myös: Syöpädiagnoosi on iso järkytys – mutta apua on tarjolla
Mitä tarkoittaa neoadjuvanttihoito?
Neoadjuvanttihoito tarkoittaa, että rintasyöpää hoidetaan lääkkeillä jo ennen leikkausta. Se soveltuu potilaille, joilla pidetään todennäköisenä, että kasvain pienenee merkittävästi lääkehoidon ansiosta.
Kun kasvain pienenee, tarvittava leikkauskin on pienempi. Joissain tilanteissa leikkaustekniikkaa voidaan jopa muuttaa koko rinnan poistosta säästävään leikkaukseen. Lisäksi hoito vähentää riskiä, että kainalosta löytyisi syövän etäpesäkkeitä.
Aiemmin neoadjuvanttihoitoa käytettiin vain potilailla, joiden kasvain oli niin suuri, että sitä ei olisi voinut muuten leikata. Nykyisin hoitoa voidaan käyttää myös silloin, kun kasvain voitaisiin leikata mutta potilaalle on merkittävää hyötyä siitä, että hän saa ensin lääkehoitoa.
Milloin ja miksi kainalon imusolmukkeita poistetaan?
Käytännössä kaikilta rintasyöpäpotilailta poistetaan vähintään niin sanotut vartijaimusolmukkeet. Ne ovat ensimmäisiä imusolmukkeita, joihin imuneste ja mahdolliset syöpäsolut rinnasta kulkeutuvat. Kun ne poistetaan ja patologi tutkii ne mikroskoopilla, saamme selvyyden siitä, onko syöpä levinnyt kainaloon vai ei.
Kainalon tyhjennysleikkaus eli imusolmukkeiden poisto tehdään potilaille, joilla on jo ennen leikkausta todettu syöpäkudosta imusolmukkeissa. Tämä vähentää vaaraa, että syöpä leviäisi muualle elimistöön. Leikkaus voi kuitenkin aiheuttaa pitkäaikaisia haittoja, kuten käsivarren turvotusta ja tuntohäiriöitä.
Jos syöpäkudosta todetaan vartijaimusolmukkeissa vasta leikkauksen jälkeen, kainalo voidaan hoitaa tyhjennysleikkauksen sijaan myös sädehoidolla.
Millainen on rinnan korjausleikkaus ja milloin se voidaan tehdä?
Rinnan korjausleikkauksessa eli rekonstruktiossa rakennetaan uusi rinta poistetun rinnan tilalle. Säästävän leikkauksen jälkeen korjausleikkausta ei siis tarvita.
Korjausleikkaus voidaan tehdä joko välittömästi syöpäleikkauksen yhteydessä tai myöhemmin potilaan toivuttua muista syöpähoidoista. Ajankohtaan vaikuttavat syövän ennuste sekä mahdolliset leikkauksen jälkeen käynnistyvät liitännäishoidot.
Rinnan korjausleikkauksessa voidaan käyttää joko silikoni-implanttia tai potilaan omaa kudosta, joka otetaan esimerkiksi alavatsalta tai selästä. Vaihtoehtoja pohditaan ennen leikkausta yhdessä potilaan kanssa. Vaativaan korjausleikkaukseen hakeutuminen ei myöskään ole välttämätöntä – hyvää elämää voi elää myös rintaproteesin kanssa.
Artikkelin tilaajana Roche Oy
(M-FI-00001171)