Hae Rosiesta

Kuvituskuva. Nainen katsoo itseään peilistä kylpytakki yllään.
Jaa

Rintasyöpä voi löytyä sormilla ja katseella – ota rintojen tutkiminen tavaksi

Kun rinta tuntuu tai näyttää selvästi erilaiselta kuin ennen, sitä pitää näyttää lääkärille. Asiantuntija antaa ohjeet rintojen omatarkkailuun ja muistuttaa, että rintansa tunteva nainen huomaa mahdolliset muutokset varmemmin ja varhemmin.

teksti Virve Järvinen ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen

Miksi säännöllinen omien rintojen tutkiminen kannattaa, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen?

Jokaisen naisen kannattaa opetella tuntemaan rintansa. Kun nainen tuntee rintansa, hän osaa varmemmin reagoida niissä tapahtuviin muutoksiin. Hän ei tällöin turhaan pelästy normaalia, kuukautiskiertoon liittyvää vaihtelua rinnoissaan.

Rintojen omatarkkailun tarpeellisuutta on kyseenalaistettu. Sen yhteyttä rintasyöpäkuolemien vähenemiseen ei ole pystytty osoittamaan tutkimuksilla. Hyvänlaatuisten kyhmyjen löytäminen aiheuttaa joidenkin mielestä naiselle turhaa huolta ja turhia tutkimuksia. Mutta mitä varhemmin syöpä löytyy, sitä useammin se saadaan parannettua, ja osa rintasyövistä löytyy omatarkkailulla.

Kuinka usein rinnat on hyvä tunnustella?

Paras aika rintojen tunnustelulle on noin viikon sisällä kuukautisten jälkeen, kun rinnat ovat pehmeimmillään. Kerran kuussa on hyvä väli vaihdevuosien jälkeenkin. Kun rinnat tunnustelee aina samaan aikaan kuukaudesta, sen muistaa myös tehdä.

Gynekologi voi neuvoa naista, kuinka rinnat tunnustellaan oikein.

Lue myös: Levinnyttä rintasyöpää sairastava Piia Poittinen: ”Syöpä opetti elämään täysillä”

Miten rintojen tutkiminen tapahtuu?

Rintoja katsotaan peilistä, ja ne tunnustellaan käsin. Katso niitä edestä ja sivuilta – kädet ensin vartalon myötäisesti, sitten ylös ojennettuina. Katso, onko rinnan muoto, väri tai iho muuttunut. Onko ihossa uusi kuoppa? Onko nänni vetäytynyt eri lailla kuin ennen, tai vuotaako se?

Tunnustele rinnat huolellisesti kauttaaltaan sormet yhdessä. Tutki vasen rinta oikealla ja oikea rinta vasemmalla kädellä. Ensimmäisellä kierroksella tutkittavan rinnan puoleinen käsi lepää vartalonmyötäisesti, toisella ojennat sen sivulle ja viimeisellä nostat ylös. Vartalovoide tai suihkusaippua voi helpottaa tunnustelua.

Tunne rintasi ry:n video opastaa rintojen tutkimiseen. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kumpi löytää rintasyövän varmemmin, nainen vai mammografia?

Molempia tarvitaan. Rintasyöpää seulotaan mammografialla eli rintojen röntgentutkimuksella, johon 50–69-vuotias nainen saa kutsun joka toinen vuosi. Kutsu kannattaa ottaa vastaan aina, sillä seulontaikäisten naisten rintasyövistä noin kaksi kolmasosaa löydetään joukkotutkimuksessa.

Seulontaiän ulkopuolella omatarkkailu ja rintojen muutoksiin reagointi ovat tärkein keino löytää rintasyöpä. Omatarkkailu voi auttaa löytämään syövän myös seulontojen välissä.

Onko kyhmy rinnassa aina syöpää?

Valtaosa rintamuutoksista on hyvänlaatuisia. Kiinteä, liikkuva kyhmy voi olla sidekudoskasvain eli fibroadenooma. Rinnoissa voi olla myös esimerkiksi lipoomia eli rasvakasvaimia ja kystia eli kudosnesteen täyttämiä rakkuloita.

Rintojen talirauhaset voivat tukkeutua ja tuntua patteina sormien alla.

Milloin rintaa kannattaa näyttää lääkärille?

Lääkäriin lähdetään aina, kun rinta tuntuu tai näyttää selkeästi erilaiselta kuin ennen eikä se palaa ennalleen kuukautisten jälkeen. Kyhmyn koko, kovuus tai sijainti eivät kerro varmuudella sen laadusta, jota ei kannata jäädä arvuuttelemaan.

Uudet muutokset pitää tutkia viivyttelemättä mammografialla ja ultraäänellä sekä tarvittaessa neulanäytteellä.

Artikkelin tilaajana Roche Oy

(M-FI-00000154)

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen, Lääkärikeskus Aava.

Joka toinen vuosi mammografiaan

  • Rintasyöpää seulotaan mammografialla, johon jokainen 50–69-vuotias suomalainen nainen kutsutaan joka toinen vuosi. Seulontamammografian tulos postitetaan kotiin kirjeellä. Tarvittaessa nainen kutsutaan lisätutkimuksiin: ultraäänitutkimukseen ja neulanäytteeseen.
  • Jos suvussa on paljon rintasyöpää, tai rinnat ovat vaikeasti tunnusteltavat, joka toinen vuosi tehtävät tutkimukset kannattaa aloittaa alle 50-vuotiaana.
  • Alle 35-vuotiaalla rinnat kuvannetaan ensisijaisesti pelkällä rintojen ultraäänitutkimuksella. Se paljastaa muutokset nuoren tiiviissä rinnoissa mammografiaa herkemmin. Ultraäänitutkimusta täydennetään tarvittaessa mammografialla radiologin harkinnan mukaan.
  • Oireiden vuoksi ja virallisten seulontojen ulkopuolella tehtävään mammografiaan ja sitä täydentävään ultraäänitutkimukseen tarvitaan lääkärin lähete.