Hae Rosiesta

Lääkäri pitää potilasta kädestä.
Jaa

Voiko rintasyöpäpotilas vaikuttaa hoitoonsa?

Onko syöpäpotilas yksin lääkärin tekemien hoitopäätösten varassa vai voiko potilas itse vaikuttaa omaa hoitoaan koskeviin valintoihin? Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland ry:n toiminnanjohtaja Anu Niemi vastaa.

teksti Essi Kähkönen ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana toiminnanjohtaja Anu Niemi

Millaisiin asioihin varhaisvaiheen rintasyöpää sairastava potilas voi itse vaikuttaa hoidossaan, Anu Niemi?

Varhaisvaiheessa, usein silloin kun rintasyöpä on diagnosoitu, potilas saattaa olla hädissään ja epätietoinen. Mielessä pyörii kysymys siitä, mitä minulle nyt tapahtuu. Siksi monikaan potilas ei pyri tuossa vaiheessa aktiivisesti vaikuttamaan hoitovalintoihinsa, vaan luottaa hoidossaan syöpälääkäriinsä sekä tämän kanssa hoitopäätöksiä tekevään syöpätiimiin. Tämä on hyvä valinta, sillä Suomessa syövän hoidon laatu on maailmanlaajuisesti mitattuna huippuluokkaa, ja suomalainen rintasyöpäpotilas voi olla varma siitä, että häntä hoidetaan viimeisimmän lääketieteellisen tiedon mukaan.

Joskus rintasyöpä voi kuitenkin osoittautua rajatapaukseksi, jossa eri syöpähoidot voivat olla yhtä tehokkaita toisiinsa verrattuna. Silloin lääkäri selvittää eri hoitoja ja niiden vaikutusta potilaalleen ja kysyy tältä mielipidettä. Potilas voi tietoa saatuaan esimerkiksi valita, haluaako hän solunsalpaaja- eli sytostaattihoitoa vai ei, tai toivooko hän rinnan osittaista poistoa vai haluaako hän, että rinta poistetaan kokonaan.

Neuvoni potilaalle on, että myös näissä valinnoissa hän kysyisi lääkäriltään, mitä tämä itse tekisi, jos olisi potilaan asemassa. Rintasyöpä kun ei ole vain yksi sairaus, vaan monta erilaista sairautta – ja sen vuoksi yhden naisen sairaus ei ole aina samanlainen kuin toisen.

Entä, jos rintasyöpä on levinnyt – miten potilas voi silloin vaikuttaa hoitoonsa?

Kun syöpä lähettää etäpesäkkeitä, hoidossa keskitytään jarruttamaan syövän etenemistä. Tämä sallii monesti liikkumatilaa hoitopolulla. Se tarkoittaa sitä, että potilas voi esimerkiksi yhdessä lääkärin kanssa aikatauluttaa hoitojaan omaan arkeensa paremmin istuvaksi. Monissa syöpätapauksissa hoito sallii vaikkapa sen, että potilas matkustaa ulkomaille viikoksi ilman, että matkalla on syövän etenemiseen vaikutusta.

Levinneen syövän kohdalla voidaan joutua jossakin vaiheessa tilanteeseen, jossa päätetään, jatketaanko syövän etenemistä jarruttavaa hoitoa, kuten sytostaatteja, vai siirrytäänkö niin sanottuun palliatiiviseen eli oireita lievittävään hoitoon. Nämä hoitolinjat voivat olla myös päällekkäin, ja olisikin suositeltavaa, että palliatiivisen hoidon piiriin siirryttäisiin heti, kun syöpä todetaan levinneeksi. Näin varmistetaan potilaan kokonaisvaltainen hoito.

Siirryttäessä palliatiiviseen hoitoon potilaalla on iso sananvalta: elämänlaatu voi sairauden loppuvaiheessa nousta tärkeämmäksi kuin se, että syövän etenemistä koetettaisiin jarruttaa esimerkiksi hankalia sivuvaikutuksia aiheuttavien sytostaattien avulla.

Lue myös: Levinnyttä rintasyöpää sairastava Piia Poittinen: ”Syöpä opetti elämään täysillä”

Mistä rintasyöpäpotilas saa tietoa eri hoitovaihtoehdoista?

Tietoa hoitovalinnoista saa ensisijaisesti omasta hoitavasta yksiköstä, hoitavilta lääkäreiltä sekä syöpäsairaanhoitajilta. Hoitopolun alussa potilas tapaa muun muassa kirurgin, syöpälääkärin sekä monia muitakin hoitotiimiin kuuluvia terveydenhuollon ammattilaisia. Heiltä kannattaa kysyä kaikesta siitä, mikä omassa hoidossa mietityttää.

Moni rintasyöpäpotilas menee nettiin katsomaan, mitä tietoa siellä on tarjolla sairaudesta ja sen hoidosta. Netissä kannattaa kuitenkin suosia tutkittuun tietoon perustuvia sivustoja. Sellaisia voi olla vaikea tunnistaa, mutta tässä kolme luotettavan tiedon nettilähdettä:

Mikä on vertaistuen merkitys syöpätietouden jakajana?

Vertaistuki on hyödyksi, jos haluaa kuulla muiden potilaiden kokemuksia ja saada itse henkistä tukea vaikeassa elämäntilanteessa. Potilaan tulisi kuitenkin muistaa, että jokaisen naisen rintasyöpä on yksilöllinen sairaus, eikä potilaan kannata tehdä omaa hoitoaan koskevia päätöksiä myöskään vertaistukijalta tai vertaispalstoilta saatujen ohjeiden tai vinkkien perusteella. Toki moni vinkki ja neuvo vertaiselta voi olla hyvä ja istua myös omaan hoitoon, mutta niistä on syytä jutella aina lääkärin tai oman syöpähoitajan kanssa.

Valtakunnallisesti vertaistukea on tarjolla esimerkiksi Europa Donnan puhelintuessa, jossa puheluihin vastaavat koulutetut vertaistukihenkilöt numerossa 040 191 6799. Tiistaisin kello 18–20 puhelin on avoinna kaikille, joita rintasyöpä sairautena koskettaa, ja keskiviikkoisin kello 18–20 numero on varattu potilaille, joilla on uusiutunut tai levinnyt rintasyöpä.

Mistä sairastunut saa tukea hoitopäätösten tekoon?

Jos tuntuu siltä, että haluaa vielä jutella lääkärin ehdottamista hoidoista jonkun toisen osapuolen kanssa, ensisijaisesti kannattaa kääntyä oman syöpäklinikan tutun syöpähoitajan puoleen. Tämä tuntee paitsi rintasyövän sairautena, myös oman klinikkansa lääkärit. Siksi hän osaa parhaiten selventää lääkärin kieltä ja kertomaa.

Rintasyöpäyhdistyksen syöpäsairaanhoitajan kanssa voi myös keskustella syöpähoidoista yleisellä tasolla. Myös oman asuinalueen syöpäyhdistyksen sivuilta löytyy yhteydenotto-ohjeita neuvoviin tahoihin. Syöpäjärjestöillä on myös valtakunnallisia neuvontapalveluita.

Miten rintasyöpäpotilaan kannattaa valmistautua lääkärin vastaanotolle ja mitä siellä kysyä?

Etukäteen kannattaa kirjata paperille niitä asioita, joita haluaa lääkäriltä kysyä ja jotka ovat itselleen rintasyövän hoidossa epäselviä. Tuo paperi on hyvä ottaa mukaan vastaanotolle. Moni jännittää lääkärin vastaanottoa tai on peloissaan, jolloin kysymykset helposti unohtuvat.

Jos vastaanottoaika ei tunnu riittävän kaikille niille kysymyksille, joihin on vastausta vailla, kannattaa varata erillinen aika syöpähoitajalle. Tämä osaa vastata usein myös lääke- tai muita syöpähoitoja koskeviin kysymyksiin.

Europa Donna -yhdistykseltä löytyy myös valmis kysymyskaavake syöpäpotilaan lääkärikäynnille.

Millaista tukihenkilötoimintaa rintasyöpäpotilaille on olemassa?

Alueelliset syöpäyhdistykset välittävät tukihenkilöitä syöpään sairastuneille. Heidän kanssaan voi jutella puhelimessa tai heidät voi tavata kasvokkain sopimuksen mukaan. Tukihenkilöä voi etsiä ottamalla yhteyttä omalla asuinalueella toimivaan syöpäyhdistykseen. Tukihenkilöt ovat vapaaehtoisia, jotka ovat itse sairastaneet syövän, tai he voivat myös olla syöpäpotilaan läheisiä. Rintasyöpäyhdistyksen vertaistuki tapahtuu pääasiassa ryhmissä ja puhelimitse.

Artikkelin tilaajana Roche Oy

(M-FI-00000193)

Anu Niemi on Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland ry:n toiminnanjohtaja.

Terveysradio-podcast: 5 000 rintasyöpää vuosittain: Eveliinan tarina (35 min.)

Vuosittain 5 000 suomalaista naista sairastuu rintasyöpään, ja jokainen heistä tarvitsee tukea. Terveysradio Extra on Rochen podcast, jossa kuulemme erilaisia tarinoita rintasyövästä.

Tässä jaksossa seksuaali- ja pariterapeutti Elina Tanskasen haastateltavana on Eveliina, joka sairastui rintasyöpään 27-vuotiaana. Keskustelussa Eveliina kertoo muun muassa rintasyöpäpotilaan roolista hoitotiimissä. Mukana jaksossa kommentaattorina on myös Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi.

Seuraa ja kuuntele Terveysradiota Apple Podcasts -palvelussa tai Spotifyssa.

(M-FI-00000422)