Hae Rosiesta

Jaa

Tavallinen flunssa vai influenssa? Pikatesti kertoo vastauksen nopeasti

Influenssa on vakava tauti pienille lapsille ja vanhuksille, aikuistakin tauti voi pitää sängyssä pari viikkoa. Uudet pikatestit toteavat taudin nopeasti ja luotettavasti.

teksti Sanna Sevänen ~ kuvat iStockphoto

Mikä on influenssapikatesti?

Influenssavirusten toteamiseen tarkoitettuja pikatestejä on useita. Pikatestit antavat vastauksen yleensä alle puolessa tunnissa.

Mitä influenssatesti kertoo?

Testin avulla selvitetään, onko ihmisellä influessa A- tai B-virusta. Monet pikatestit selvittävät myös muiden virusten olemassaoloa. Esimerkiksi RS-virus on yleinen alle 3-vuotiailla ja yli 65-vuotiailla, ja aiheuttaa samanlaisia oireita kuin influenssa. Siksi sitä seulotaan influenssapikatestillä.

Miten influenssatesti tehdään?

Testi otetaan syvältä nenästä pitkällä vanutikulla. Tikku pannaan liuokseen, jota siirretään hetken kuluttua pienessä muoviputkessa PCR-laitteeseen. Laite tunnistaa viruksen genomin ja alkaa monistaa sitä.

Miten testiin voi hakeutua?

Testi tehdään aina lääkärin määräyksellä. Jos sairastut äkillisesti korkeaan kuumeeseen ja vointi on huonompi kuin flunssassa yleensä tai oireet palaavat lievennyttyään ensin, on hyvä varata aika lääkärille. Influenssatestejä tehdään tarpeen tullen yhtä lailla julkisessa ja yksityisessä terveydenhuollossa.

Kuka influenssatestistä hyötyy?

Pikatestin etuna on, että kun vastaus saadaan nopeasti ja luotettavasti, potilas pääsee pikaisesti takaisin kotiin toipumaan. Silloin hän ei myöskään ole vastaanotolla tartuttamassa muita. Aiemmin potilaita saatettiin esimerkiksi päivystyksessä panna eristykseen siksi aikaa, kun tulos influenssatestistä saatiin. Pikatestin ansiosta siihen ei ole tarvetta.

Jos taas potilaalla on muita sairauksia, joiden vuoksi influenssa on tavallista suurempi riski, mahdollinen jatkohoito päästään aloittamaan nopeasti.

Kuinka luotettava influenssatesti on?

Testi on hyvin luotettava ja helppouden vuoksi siinä on vaikea tehdä virheitä.

Miten testi eroaa vanhemmista influenssan testausmenetelmistä?

Aikanaan influenssaa etsittiin perinteisellä viljelymenetelmällä, jolloin vastauksen saaminen kesti aina seuraavaan päivään.

Helpon testin voi tehdä laboratoriohoitaja tai sairaanhoitaja, eikä sitä tarvitse välttämättä viedä keskuslaboratorioon, sillä itse pikatestilaite on kooltaan hyvin pieni.

Mikä on influenssatestin hinta?

Pikatestin hintahaarukka yksityisillä lääkäriasemilla on noin 70–110 euroa.

Miten testin saatavuudessa on varauduttu influenssakauteen?

Influenssakausi alkaa Suomessa keskimäärin tammikuussa. Silloin sairastuneiden määrä lisääntyy ja samalla kasvaa riski saada tauti työpaikalta, koulusta, päiväkodista tai muilta julkisilta paikoilta. Etukäteen on vaikea ennustaa, millainen kaudesta tulee, mutta testejä on saatavilla hyvin.