Hae Rosiesta

Jaa

Tean korkea kolesteroli paljastui parikymppisenä: ”Kolesterolimittaus oli elämäni ensimmäinen”

Veren korkea kolesterolipitoisuus ei ole vain iäkkäiden vaiva. Se voi tulla perusterveelle, hoikalle nuorelle, Tea Pasanen tietää kokemuksesta.

teksti Virve Järvinen ~ kuvat Heli Blåfield
asiantuntijana sisätautien erikoislääkäri, endokrinologi Helena Miettinen, HUS ja Helsingin yliopisto

Kolesterolimittaus oli Tea Pasasen elämän ensimmäinen, osa uuden työpaikan työhöntulotarkastusta. Parikymppisen Tean kolesteroliarvot olivat koholla, ihan kuten hän oli aavistellutkin.

”Jokaisella lähisukulaisellani on korkea kolesteroli ja suvussani on sydänsairauksia”, Tea, 36, muistelee 15 vuoden takaisia tapahtumia.

Tea ei osannut olla kolesteroliarvoistaan huolissaan. Työterveyshuollossa asiaan ei puututtu millään tavalla. Siihen puututtiin vasta kolme vuotta sitten, kun Tea meni määräaikaistarkastukseen ja kolesterolimittauksiin. Kolesteroli oli huolestuttavan korkea.

”Kokonaiskolesterolini oli 7,0 ja LDL-kolesteroli 4,8 millimoolia litrassa.”

Korkea kolesteroli voi olla myös sukurasite. Tea eli varsin terveellistä elämää, mutta silti hänen kolesteroliarvonsa olivat koholla.

Väestötasolla terveyttä edistävä kokonaiskolesterolin tavoitearvo on alle 5,0 mmol/l, LDL-kolesterolin alle 3 mmol/l ja HDL-kolesterolin miehillä yli 1,0 ja naisilla yli 1,2 mmol/l. Triglyseridien tulisi olla alle 1,7 mmol/l.

Työterveyslääkäri kysyi, ymmärsikö Tea, kuinka vakavasta asiasta korkeassa kolesterolissa on kyse. Tea tiesi terveydenhuollon ammattilaisena, että hoitamaton korkea kolesteroli johtaa valtimokovettumatautiin ja hänen olisi pitänyt hakea siihen apua. Asian selvittäminen oli jäänyt lapsiperhekiireisiin.

”Onneksi tämä lääkäri puuttui asiaan. Hän näki, että olin nuori, hoikka aktiiviliikkuja, jonka elintavat olivat kunnossa. Minulla on vahva perinnöllinen alttius sairastua valtimotauteihin.”

Lue myös: Pehmeitä rasvoja ja kasviksia: Maarit pitää kolesterolinsa kurissa ruokavaliolla

Nuorellakin voi olla korkea kolesteroli

Korkea kolesteroli ei ole vain iäkkäiden sairaus, sisätautien erikoislääkäri Helena Miettinen painottaa.

”Perinnölliset tekijät voivat nostaa lapsenkin veren kolesterolipitoisuuden korkeaksi.”

Yksi syy nuoren ihmisen korkeisiin kolesteroliarvoihin on FH-tauti eli familiaalinen hyperkolesterolemia, jossa geenivirhe nostaa kolesterolin vaarallisen korkeaksi ja joka aiheuttaa hoitamattomana perinnöllistä valtimotautia. Ylipaino ja siihen usein liittyvä rasvamaksa sekä kilpirauhasen vajaatoiminta näkyvät myös haitallisesti kolesteroliarvoissa.

”Yleisin syy kaikenikäisten korkeaan kolesteroliin löytyy ruokavaliosta.”

Nuoren korkea kolesteroli on vakavasti otettava asia. Jos kolesterolitaso on nuoruudesta asti korkea, todennäköisyys sairastua valtimokovettumatautiin kasvaa.

”Hoitamaton kolesterolitauti altistaa aivo- tai sydäninfarktille.”

Nyt Tean kolesterolitasoja seurataan kahden vuoden välein.

Kolesterolimittaukseen kolmekymppisenä ja aiemminkin

Perusterveen kannattaa hakeutua kolesterolimittaukseen kolmekymppisenä ja jos kaikki on kunnossa, jatkossa viiden vuoden välein, Miettinen neuvoo.

”Jos on valtimotautien riskitekijöitä, mittaukseen kannattaa mennä ensimmäisen kerran parikymppisenä ja jatkossa lääkärin ohjeen mukaan. FH-potilailla kolesteroliarvot mitataan jo lapsuudessa.”

Yhtä kaikille sopivaa kolesteroliarvoa ei ole olemassa, ja siksi laboratoriokokeiden tuloksista ja omista tavoitearvoista tulee keskustella aina lääkärin kanssa. Korkea kolesteroli lisää merkittävästi valtimotaudin riskiä, jos siihen liittyy korkea verenpaine, diabetes, ylipaino, vyötärölihavuus, tupakointi ja sukurasite. Kun arvioi omaa sairastumisriskiä, on tärkeä huomioida olemassa olevien riskitekijöiden kokonaisuus.

”Jos riski sairastua valtimotautiin on pieni, kolesterolin tavoitearvot voivat olla korkeammat kuin esimerkiksi sepelvaltimotautia sairastavalla. Hänellä LDL-arvon tulisi olla alle 1,4”, Miettinen kertoo.

Lue myös: Voiko sinulla olla korkea kolesteroli? Testaa itsesi!

Elintavat laskevat korkeaa kolesterolia

Valtimotaudeille altistaviin riskitekijöihin vaikutetaan ensisijaisesti elintapamuutoksilla: ruokavaliolla, liikunnalla, lopettamalla tupakointi ja tarvittaessa painonpudotuksella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta löytyvä Finriski-laskuri lisää motivaatiota elintapamuutoksiin.

”Laskurin avulla voi selvittää, miten yksittäisen riskitekijän poistuminen vaikuttaa omaan sairastumisriskiin,” Miettinen vinkkaa.

Tea halusi laskea kolesteroliarvojaan elintavoilla, vaikka lääkäri hänelle lääkkeitä ehdottikin.

 ”Olen nuori ja tiedän, että aloitettu kolesterolilääkitys on lähes aina elinikäinen. Pelkäsin myös lääkkeiden haittoja.”

Liikunta on ollut aina olennainen osa Tean elämää. Kolesteroliarvoja ryhdyttiin korjaamaan ensisijaisesti ruokavaliomuutoksilla.

Tea pyysi lääkäriltä lähetteen ravitsemusterapiaan. Hän eli omasta mielestään terveellisesti, ja koska liikuntaa oli arjessa jo riittävästi, sukurasitteen lisäksi ruokavalio selitti korkeaa kolesterolia.

”Ravitsemusterapiassa selvisi, etten syönytkään niin terveellisesti kuin kuvittelin. Olin lihomisen pelossa vältellyt rasvoja ja karsinut ruokavaliosta myös kaikki hyvät rasvat.”

”Kolesteroliarvoni korjaantuivat ruokavaliolla kahdessa kuukaudessa”

Tea päätti testata, miten eläinperäisistä tuotteista luopuminen vaikuttaisi kolesteroliin. Hän korvasi maitotuotteet kasvipohjaisilla valmisteilla ja lihan kasviproteiineilla, ja alkoi käyttää kasviöljyjä.

”Kolesteroliarvoni korjaantuivat kahdessa kuukaudessa. Kokonaiskolesteroli oli nyt 4,8 ja LDL normaali.”

Tea palautti ruokavalioonsa kanan, kalan ja kananmunan. Kun kolesteroliarvot tarkistettiin taas parin kuukauden kuluttua, ne olivat pysyneet samoina.

”Kolesteroliarvoni ovat pysyneet matalina pienillä muutoksilla: jätin punaisen lihan ja korvasin maitotuotteet lähinnä kauratuotteilla ja lisäsin ruokavalioon hyvälaatuista rasvaa.”

Ravitsemusterapia oli Tealle korvaamaton apu.

Tea jätti ruokavaliostaan muun muassa punaisen lihan pois ja alkoi käyttää kasviöljyjä.

”En olisi saanut omin voimin saanut koostettua riittävän monipuolista ja riittävästi energiaa sisältävää ruokavaliota.”

Tea nauttii liikunnan aikaansaamasta hyvästä olosta päivittäin. Hän juoksee ja harrastaa maantiepyöräilyä. Pian kolmen lapsen äiti ottaa isommat lapset mukaan pyörälenkeille pyöräkärryyn ja tuleva vauva pääsee rattaissa mukaan juoksulenkeille.

”Haluan tehdä kaiken voitavan terveyteni eteen, ja katsotaan, kuinka kauan se riittää.”

Tean kolesteroliarvoja seurataan parin vuoden välein. Arvot ovat pysyneet matalina.

”Silti laboratorioon meneminen jännittää.”

Lue myös: Mitä tutkimuksia 40-vuotiaalle naiselle?

sekä: Kilot kertyivät salakavalasti: Näin Pia laittoi elintavat remonttiin ja laihtui

MC-FI-01898

Kolesteroli kohdalleen syömällä

Vähennä kovaa, lisää pehmeää rasvaa. Kovan rasvan korvaaminen pehmeällä rasvalla pienentää haitallisen, suurina määrinä verisuonia ahtauttavan LDL-kolesterolin määrää. Samalla hyvän, kolesterolia suonista pois kuljettavan HDL-kolesterolin määrää lisääntyy. Kovaa rasvaa saadaan rasvaa sisältävistä maitotaloustuotteista ja punaisesta lihasta ja makkaroista. Pehmeää rasvaa löytyy kasviöljyistä ja -margariineista, kalasta, pähkinöistä, manteleista ja siemenistä sekä joistain kasviksista, kuten avokadosta.

Kerää kuituja. Ruoan kuidut pienentävät veren kolesterolipitoisuutta, ja erityisesti liukoinen kuitu alentaa LDL-kolesterolia. Täysjyvävilja, palkokasvit sekä kasvikset, marjat, hedelmät, juurekset ja siemenet ovat hyviä kuidun ja kaura liukoisen kuidun lähteitä.

Suosi suodatinkahvia. Suodattamattoman kahvin rasva-aineet suurentavat LDL-kolesterolia. Erikoiskahvit ja kapselikahvit ovat suodattamattomia kahveja.

Testaa kasvistanolit ja -strerolit. Jos ruokavaliomuutokset eivät yksin riitä, lisää ruokavalioon kasvistanolia tai -sterolia sisältäviä elintarvikkeita. Säännöllinen käyttö ohjeen mukaan alentaa LDL-kolesterolia.

Korkkaa korkeintaan kohtuudella. Alkoholi suurentaa hivenen HDL-kolesterolia ja näkyy veren triglyseridipitoisuudessa.

Lähde: Helena Miettinen: Hoida kolesteroli ajoissa. Uutta tietoa rasvoista (Minerva) ja Sydänliitto