Hae Rosiesta

Jaa

Naisten Terveystutkimus 1986 kerää tärkeää tietoa ja edistää naisten terveyttä

Kivuliaita vuotoja, seksuaalista tyytymättömyyttä, iho-oireita tai liiallista karvankasvua? Monet naisten oireet ovat alidiagnosoituja tai niitä vähätellään. Naisten Terveystutkimuksessa selvitetään, miten gynekologiset oireet ovat yhteydessä hyvinvointiin. Ainutlaatuisen tutkimuksen tarkoitus on parantaa naisten terveyttä ja myös voimaannuttaa naisia.

teksti Anna Kauhala ~ kuvat iStockphotos
asiantuntijana synnytys- ja naistentautien sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri ja professori Terhi Piltonen Oulun yliopistollisesta sairaalasta

Mikä on Naisten Terveystutkimus 1986 ja miksi se on niin ainutlaatuinen?

Naisten Terveystutkimus 1986 on parhaillaan käynnissä oleva hyvin laaja kaksivuotinen tutkimus, jolla selvitetään naisten gynekologisten oireiden yhteyttä heidän terveyteensä ja hyvinvointiinsa.

Näitä oireita ovat esimerkiksi runsaat kuukautiset ja kuukautiskivut, vuotohäiriöt, endometrioosi, emätinoireet ja vaihdevuosioireet. Tutkimuksessa kartoitetaan myös vatsalihasten erkaumaa ja tutkitaan rintoja. Lisäksi tutkitaan iho-oireita ja liiallista karvankasvua, sillä ne voivat liittyä poikkeavaan hormonitoimintaan.

Tutkimus on ainutlaatuinen, sillä näin laajoja tutkimuksia naisten terveydestä on tehty vain vähän. Naiset ovat olleet kautta aikojen aliedustettuina lääketutkimuksissa, ja monia sairauksia ja lääkkeitä on tutkittu vain miehillä. Silloin tutkimustuloksissa on vinoumaa, eivätkä esimerkiksi lääkkeiden haittavaikutukset välttämättä päde naisiin.

Erityisen tutkimuksesta tekee myös se, että siinä tutkitaan vain vuonna 1986 Pohjois-Suomessa syntyneitä naisia, joiden äidit ovat ilmoittaneet syntyvän lapsensa kohorttiin. Kohorttiin kuuluvia naisia on yhteensä noin 4500.

Tutkimuksen pääpaikka on Oulun Synnytys- ja naistentautien klinikka. Tutkimuskeskukset pyörivät Oulussa ja Helsingissä.

Mihin Naisten Terveystutkimuksella pyritään?

Tutkimuksella pyritään edistämään naisten terveyttä ja tuomaan esiin asioita, joita on aiemmin pidetty häveliäinä ja joiden vuoksi moni nainen kärsii turhaan. Näitä ovat esimerkiksi kuukautiset ja kuukautiskivut, joiden ajatellaan usein kuuluvan naiseuteen. Moni nainen tuskailee kohtuuttomien kipujen ja runsaiden vuotojen kanssa, vaikka ne voitaisiin hoitaa.

Muitakin naisten oireita vähätellään. Esimerkiksi liiallinen karvankasvu tai iho-ongelmat voivat häiritä naista merkittävästi ja saada jopa vetäytymään sosiaalisista tapahtumista. Naisten seksuaalisesta tyytyväisyydestä puhutaan myös edelleen liian vähän.

Tutkimuksen tavoitteena onkin myös rohkaista naisia puhumaan ja miettimään näitä asioita, voimaannuttaa naisia. Tutkimus antaa myös lääkäreille tärkeää tietoa naisten oireista ja terveydestä. Se parantaa naisten tulevaisuudessa saamaa hoitoa maailmanlaajuisesti.

Kuka voi osallistua Naisten Terveystutkimukseen?

Naisten Terveystutkimukseen voivat osallistua naiset, jotka kuuluvat vuoden 1986 Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin. Jo heidän äitejään seurattiin raskauden aikana, ja heitä on tutkittu syntymästä saakka.

Jos olet siis syntynyt Pohjois-Suomessa ja kuulut kohorttiin, pääset mukaan tutkimukseen. Tutkimuskeskus lähettää sinulle kutsukirjeen, jossa on ohjeet ajanvaraukseen. Tutkimuksessa voi käydä joko Oulussa tai Helsingissä. Nykyisellä asuinpaikalla ei ole merkitystä.

Mitä tutkimuksessa tapahtuu?

Tutkimus kestää aamupäivän, ja siihen on varattu neljä tuntia. Useimmilla aikaa menee yleensä kuitenkin vain vajaa kolme tuntia. Käynnin aikana tarjotaan aamupala. Tutkimuskäynti sisältää tutkimukset kolmessa tutkimushuoneessa.

Ensimmäisessä huoneessa sinulta otetaan verinäyte ja mitataan muun muassa kehonkoostumus, paino ja vyötärön ja lantion suhde.

Toisessa huoneessa tehdään gynekologinen tutkimus, johon kuuluu kohdun ja munasarjojen ultraäänikuvaus. Ultraäänellä arvioidaan myös vatsalihasten erkaumaa ja sitä, onko maksa rasvoittunut. Lisäksi arvioidaan ihokarvoituksen määrää ja tutkitaan verinäytteiden perusteella miesukuhormonit.

Kolmannessa huoneessa hoitaja haastattelee sinut. Lisäksi siellä tehdään lisämittauksia, muun muassa ihosi kuvataan.

Jokainen tutkimukseen osallistuva nainen täyttää myös kirjallisen kyselyn. Siinä kysytään muun muassa gynekologisista oireista, seksuaalisesta tyytyväisyydestä, kehonkuvasta, elämänlaadusta, suhtautumisesta koronapandemiaan ja mitä mieltä olet kuukautisista.

Miksi tutkimukseen kannattaa osallistua?

Jos olet niin onnekas, että kuulut vuoden 1986 kohorttiin, tutkimukseen kannattaa ehdottomasti osallistua. Silloin saat kattavasti tietoa omasta terveydentilastasi ja olet mukana edistämässä naisten terveyttä. Tutkimuksessa jo käyneet naiset ovatkin olleet erittäin tyytyväisiä.

Tällaisia tutkimuksia tarvitaan, jotta naisten terveydenhoitoa pystytään kehittämään ja markkinoille saadaan tehokkaita hoitoja, jotka on tutkittu myös naisilla, ei vain miehillä. Korona on jälleen hyvä muistutus siitä, miten tärkeää on tehdä tutkimusta ja osallistua tutkimukseen terveyden edistämiseksi.

Näin isolle tutkimukselle ei ole helppo saada resursseja, joten tilaisuus on ainutkertainen. Sitä ei kannata heittää hukkaan.

MC-FI-00275

Terhi Piltonen on synnytys- ja naistentautien sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri ja professori, joka työskentelee Naisten terveystutkimuksen päätutkijana ja vastaavana tutkimuslääkärinä Ouluyliopistollinen sairaalassa