Hae Rosiesta

Jaa

Ella sairasti klamydiaa kuukausia tietämättään – ”Ehdin ahdistua, jääkö sairaudesta pysyvää haittaa”

Usein sukupuolitaudin oireet on vaikea tunnistaa, jolloin se voi jäädä hoitamatta. Tämä oli myös klamydiaan sairastuneen Ellan kokemus.

teksti Minna Laukkonen ~ kuvat Vilja Harala
asiantuntijana LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Julia Laamanen Terveystalosta

Kun Ella, 34, kertoo mahdolliselle uudelle kumppanilleen, että hän on sairastanut klamydian, otetaan tieto yleensä vastaan positiivisesti: Tämä ihminen huolehtii itsestään ja käy säännöllisesti sukupuolitautitesteissä.

Ella oli 19-vuotias, kun hänellä todettiin klamydia.

“Tilanne oli sellainen, että en ollut sillä hetkellä vakituisessa parisuhteessa, ja minulla oli ollut paljon irtosuhteita”, Ella kertoo.

Ellalla klamydia oireili toistuvina, pitkittyneinä virtsatietulehduksina. Vaivaan määrättiin antibiootteja, jotka eivät kuitenkaan auttaneet oireisiin.

“En tiedä, miksen itse ymmärtänyt epäillä seksitautia, vaikka tietoa kyllä oli.”

Lopulta Ellalta otettiin sukupuolitautitestit ja selvisi, että jatkuvien virtsatietulehdusten oireiden aiheuttaja oli klamydia.

Klamydia tarttuu sukupuoliteitse ja on usein oireeton

Klamydia on Suomen yleisin sukupuolitauti. Klamydian aiheuttama tulehdus on useimmiten oireeton, minkä takia testiin ei aina huomata hakeutua. Testaaminen on kuitenkin tärkeää, sillä klamydia tarttuu myös oireettomana ja pitkittynyt tauti voi aiheuttaa jälkitauteja – pahimmillaan jopa lapsettomuutta.

“Suurin osa klamydiainfektioista todetaan naisilla. Tämä liittyy varmasti myös siihen, että naiset käyvät herkemmin lääkärissä gynekologisten vaivojen takia”, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Julia Laamanen.

Ellalla todettiin klamydia 19-vuotiaana.

Yleensä sairastuneet ovat alle 30-vuotiaita naisia, joilla on aktiivinen seksielämä, mutta klamydiaa tavataan kaikenikäisillä naisilla. Klamydia tarttuu pääasiassa suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä tai suuseksissä.

”Lisäksi on mahdollista, että infektio kulkeutuu käsien välityksellä silmiin ja aiheuttaa sidekalvon tulehduksen”, Laamanen sanoo.

Lue myös: Klamydia on useimmiten oireeton – moni levittää sukupuolitautia tietämättään

Klamydian testaus ja hoito on helppoa

Naisilla klamydian tyypilliset oireet ovat kohdunkaulan tulehduksiin liittyvä valkovuoto ja kuukautisvuotohäiriöt, kuten välivuodot tai runsastuneet kuukautiset. Myös virtsatieinfektioon liitettävät oireet, kuten kirvely ja tihentynyt virtsaamistarve, ovat tavallisia oireita.

Klamydiatartunta todetaan laboratoriotesteissä joko virtsanäytteestä tai vanupuikolla otettavasta näytteestä. Naisille suositeltavampi näytteenottotapa on vanupuikolla otettava tikkunäyte.

“Näytteenotto vanupuikolla on kivuton. Näyte otetaan naiselta tartuntatavasta riippuen joko kohdunkaulasta, emättimestä, virtsaputkesta, peräaukosta, nielusta tai silmistä”, kertoo erikoislääkäri Laamanen.

Jos oireita ilmaantuu, testeihin kannattaa hakeutua viikon päästä mahdollisesta tartunnasta. Laboratorion näytteenottoon on helppo päästä, eikä siihen tarvita välttämättä lääkärin vastaanottoa. Myös kotiin on mahdollista tilata näytteenottovälineet, jos esimerkiksi epäilee saaneensa tartunnan, eikä oireita vielä ole.

“Kotitesteistä kannattaa kysyä oman paikkakunnan terveyskeskuksesta. Testin voi tilata myös yksityiseltä lääkäriasemalta. Jos testin tulos on positiivinen lääkäri ottaa testattavaan yhteyttä”, Laamanen sanoo.

Ellalla klamydia oireili toistuvina, pitkittyneinä virtsatietulehduksina.

Klamydia hoidetaan kerta-annoksena suun kautta otettavalla antibiootilla. Joskus pitkittynyt klamydia voi ehtiä aiheuttamaan sisäsynnyttimien tulehduksen. Tällöin hoito on vaativampaa ja saattaa vakavimmissa tapauksissa edellyttää jopa sairaalahoitoa.

Lue myös: Sukupuolitautitesti paljastaa oireettomankin klamydian ja tippurin

Hoitamattoman klamydian jälkitaudit ovat haitallisia

Ella ehti sairastaa klamydiaa kuukausia ennen sen toteamista ja hoitoa.

”Testauksen jälkeen ehdin kyllä ahdistua ja miettiä, jääkö minulle sairaudesta pysyvää haittaa. Olin lukenut, että jos tautia sairastaa pitkään, se voi aiheuttaa jopa lapsettomuutta”, Ella muistelee.

Jos klamydiaa ei hoideta ajoissa ja se ehtii aiheuttaa sisäsynnytyselinten tulehduksen, on hoitokin pidempi ja sairastetulla taudilla voi olla haittavaikutuksia hedelmällisyydelle.

Sisäsynnytyselinten tulehdus voi aiheuttaa munatorviperäistä lapsettomuutta. Klamydia on yleinen syy siihen, että munatorviin kasvaa kiinnikkeitä.

”Jos klamydia pääsee näin pahaksi lapsettomuuden riski kasvaa noin 10–15 prosentilla, ja jos tulehdukset toistuvat elämän aikana, tämä riski suurenee. Myös kohdun ulkopuolisen raskauden riski kymmenkertaistuu, jos munatorvessa on kiinnikkeitä”, kertoo lääkäri Julia Laamanen.

Raskauden aikainen klamydia on erityisen tärkeä hoitaa, sillä se lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Vastasyntyneellä lapsella on myös vaara saada tartunta äidiltään synnytyksen yhteydessä.

Ella ei häpeile klamydiatartuntaansa ja on puhunut asiasta ystäviensä kanssa.

Sairastettu klamydia ei ole juurikaan vaikuttanut Ellan elämään eikä hänelle jäänyt siitä pysyvää haittaa.

”Tulin kyllä vähän varovaisemmaksi. Kun paranin klamydiasta, kiinnitin enemmän huomiota seksitautien ehkäisyyn ja kävin myös säännöllisesti testeissä. Halusin varmistaa, että jos jotain olisi, se selviäisi tosi pian.”

Ella ei häpeile tartuntaansa ja kertoi sairastumisestaan myös kavereilleen.

”Ajattelin, että kyseessä on tauti, josta paranee lääkkeillä.”

Ellan nimi on muutettu aiheen henkilökohtaisuuden vuoksi.

Lue myös: Katala, oireeton klamydia – leviääkö yleinen seksitauti eritoten kesäisin?

MC-FI-00706

Tiesitkö tämän klamydiasta?

  • Klamydia on yleisin seksitauti Suomessa.
  • Tarttuu suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä sekä suuseksissä.
  • Klamydia on yleinen erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa.
  • Usein oireeton, tarttuu myös oireettomana.
  • Oireet: kirvely virtsatessa, tihentynyt virtsaamistarve, vuoto virtsaputkesta, lisääntynyt valkovuoto, yhdynnänjälkeinen verinen vuoto ja alavatsakivut.
  • Toteaminen: laboratoriossa joko ensivirtsanäytteestä tai vanupuikkonäytteestä.
  • Hoito: suunkautta otettava antibiootti, kontrollitesti 4 viikkoa hoidon aloittamisesta.
  • Hoitoon on tärkeää hakeutua varhaisessa vaiheessa sekä testata ja hoitaa myös seksipartneri.
  • Nykyinen Käypä hoito -suositus ohjeistaa ottamaan klamydianäytteen seksuaalisesti aktiiviselta naiselta, jos hänellä esiintyy toistuvia virtsatieinfektioita, välivuotoja tai yhdynnän jälkeistä veristä vuotoa.