Hae Rosiesta

Jaa

Muutokset kuukautisissa voivat kertoa esivaihdevuosista ja hedelmällisyyden heikkenemisestä

Jos olet neljänkympin korvilla ja kuukautisesi muuttuvat, kyse voi olla esivaihdevuosista. Asia kannattaa tutkia pikaisesti, jos raskaus on vielä toiveissa.

teksti Anna Kauhala ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maria Tuominen

Millaiset kuukautiset kertovat, että on vielä hedelmällinen?

Naisten kesimääräinen kuukautiskierto on 28 päivää, mutta se voi vaihdella paljon. Toisten
kuukautiset ovat kellontarkat, toisilla ne ovat luonnostaan epäsäännölliset.

Jos kuukautiskierto on säännöllinen ja normaalin pituinen eli 24−35 päivää, se tarkoittaa
yleensä, että tapahtuu ovulaatio ja munasolu irtoaa. Silloin on siis mahdollisuus tulla raskaaksi.

Mitkä muutokset kuukautisissa kertovat, että hedelmällisyys voi olla laskussa?

Jos kuukautiskierto lyhenee, muuttuu epäsäännölliseksi, pitenee yli 35 päivän pituiseksi, kuukautiset loppuvat kokonaan, ovulaatio aikaistuu tai loppukierrosta vaivaa tiputteluvuotoa, hedelmällisyys voi olla laskussa. Silloin kannattaa hakeutua tutkimuksiin.

Ensimmäinen merkki hedelmällisyyden heikkenemisestä on usein kierron lyheneminen. Se johtuu siitä, että munarakkula kasvaa entistä nopeammin ja ovulaatio aikaistuu.

Myöhemmin kuukautiskierto alkaa pidentyä ja kuukautisia voi jäädä välistä, mutta ne eivät vielä kokonaan lopu. Samalla saattavat alkaa vaihdevuosioireet. Niitä ovat muun muassa kuumat aallot, yöhikoilu, univaikeudet, emättimen limakalvon kuivuminen ja mielialan vaihtelu. Tätä ajanjaksoa kutsutaan premenopaussiksi eli esivaihdevuosiksi. Se voi alkaa jo nelikymppisenä.

Menopaussi eli kuukautisten loppuminen tulee keskimäärin 51-vuotiaana.

Lue myös: AMH-testi antaa osviittaa hedelmällisyydestä

Mitä vuodon määrä kertoo hedelmällisyydestä?

Runsas vuoto saattaa kertoa, että hedelmällisyys on heikkenemässä. Vuoto muuttuu nimittäin usein runsaammaksi silloin, kun kierto alkaa pidentyä ja vaihdevuodet lähestyvät.

Runsaat vuodot voivat kertoa myös kohdun hyvälaatuisista kasvaimista eli polyypeista tai myoomista. Ne yleistyvät iän myötä ja ovat hyvin tavallisia. Esimerkiksi joka kolmannella 50- vuotiaalla naisella on myoomia.

Kohdussa sijaitseva myooma tai polyyppi voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Myös siksi syy runsaiden vuotojen takana kannattaa tutkia. Myoomat ja polyypit voidaan tarvittaessa poistaa leikkauksella.

Mistä pahenevat PMS-oireet voivat kertoa?

PMS tarkoittaa premenstruaalioireyhtymää, joka liittyy ennen kuukautisia tapahtuvaan hormonitasapainon muutokseen. Silloin mieliala laskee muutama päivää ennen kuukautisia. PMS aikaan voi olla myös univaikeuksia, päänsärkyä, rintojen arkuutta ja turvotusta.

PMS-oireet voivat hankaloitua esivaihdevuosien eli premenopaussin aikaan, kun kuukautiskierto pitenee. Paheneva PMS voi siis kertoa, että premenopaussi on alkanut.

Mitä kehossa tapahtuu premenopaussissa eli esivaihdevuosissa?

Kun nainen lähenee vaihdevuosi-ikää ja esivaihdevuodet alkavat, munasarjojen munarakkulat käyvät vähiin. Sen seurauksena naishormoni estrogeenin tuotanto alkaa hiipua ja estrogeenin taso elimistössä laskee. Se aiheuttaa vaihdevuosioireet.

Kun munarakkuloita on aiempaa vähemmän, joka kuukausi ei enää tapahdu ovulaatiota. Vaikka kuukautiset tulisivatkin edelleen, hedelmällisyys on alentunut. Kuukautiset eivät siis kerro, että olet vielä hedelmällisessä iässä.

Yli 43-vuotiaiden synnytykseen johtavat raskaudet omilla munasoluilla ovatkin harvinaisia. Kannattaa myös muistaa, että suurella osalla naisista hedelmällisyys laskee jo selvästi aikaisemmin, eivätkä kaikki tule 40-vuotiaanakaan enää raskaaksi.

Myös pääosa testosteronista ja keltarauhashormoni tuotetaan munasarjoissa, ja niidenkin määrä laskee premenopaussissa. Se kertoo, että hedelmällisyys on hiipunut. Kun keltarauhashormonin määrä vähenee, loppukierrosta voi tulla tiputtelua ja vuotohäiriöitä.

Onko esivaihdevuosien aikana jo myöhäistä yrittää lasta?

Hedelmällisyys laskee jo ennen varsinaista premenopaussia. Yleisesti ottaen hedelmällisyys alkaa heiketä 35 ikävuoden jälkeen ja vielä jyrkemmin 40-vuotiaana. Samalla keskenmenojen määrä kasvaa.

Mikäli epäilet, että premenopaussi on alkanut ja toivot raskautta, kannattaa hakeutua viipymättä lapsettomuustutkimuksiin ja -hoitoihin. Jos munasarjojen toiminta on jo hiipumassa, ei raskaus välttämättä onnistuu enää lapsettomuushoidoillakaan. Sen vuoksi raskauden yrittäminen kannattaisi aloittaa hyvissä ajoin, mielellään ennen kuin täyttää 35 vuotta.

Lahjamunasoluhoidoilla raskaus onnistuu kuitenkin hyvin todennäköisesti, vaikka olisit jo
esivaihdevuosi-iässä.

MC-FI-00236

Asiantuntija Maria Tuominen on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, joka pitää vastaanottoa Terveystalossa ja Ovumia Fertinova Helsingissä.

Miten premenopaussi ja hedelmällisyys todetaan?

Ultraäänitutkimuksella nähdään antraalifollikkelien eli pienten munarakkuloiden määrä. Jos se on alentunut, esivaihdevuodet ovat alkaneet. Antraalifollikkeleita voi olla jo hyvin vähän, vaikka kierto ei olisi pidentynyt.

Lisäksi selvitetään muutokset kuukautiskierrossasi ja mahdolliset vaihdevuosioireet.

Hedelmällisyyttä voidaan selvittää myös verikokeella, jolla mitataan FSH- ja LH-hormonien taso. Ne ovat aivolisäkkeen hormoneja, jotka säätelevät hormonitoimintaa ja joiden pitoisuus nousee vaihdevuosissa.

FSH- ja LH-mittauksia tehdään yleensä potilaille, jotka eivät vielä ole vaihdevuosi-iässä, mutta jotka kärsivät lapsettomuudesta tai joiden kuukautiset ovat loppuneet selittämättömästi.

Vaihdevuosidiagnostiikassa nämä mittaukset eivät yleensä ole tarpeen, jos olet yli 40-vuotias ja sinulla on esivaihdevuosille tyypillisiä oireita.