Voiko miehellä olla vaihdevuodet, andrologi Antti Perheentupa?
Sukupuolihormoni testosteronin tuotanto laskee miehillä ikääntyessä. Lasku tapahtuu hitaasti, noin prosentin vuodessa 40 vuoden iästä alkaen. Isolla osalla miehistä hormonitaso pysyy kuitenkin normaalina loppuun asti.
Keski-ikäisille miehille voi tulla samankaltaisia oireita kuin naisille vaihdevuosissa eli menopaussissa. Kun tämän ikäisen miehen oireisiin liittyy matala testosteronitaso, puhutaan monesti andropaussista. Terveelle, tupakoimattomalle, normaalipainoiselle miehelle ei yleensä tule oireita, eli oireet johtuvat harvoin pelkästä testosteronivajeesta.
Millaiset oireet liittyvät miehen vaihdevuosiin eli andropaussiin?
Hikoilu, väsymys, ärtyisyys, keskittymiskyvyn puute, unihäiriöt, erektio-ongelmat ja seksihalujen väheneminen ovat tyyppioireita. Syy niihin voi olla testosteronivajeessa, mutta monella sairaudella ja epäterveellisillä elämäntavoilla voi olla samanlaisia seurauksia.
Oireet haittaavat monesti miehen lisäksi hänen kumppaniaan. Usein aloite miehen lääkärille lähtöön tulee puolisolta.
Miten miehen vaihdevuodet diagnosoidaan?
Oireiden lisäksi miehellä pitää olla testosteronivaje, joka selviää verikokeesta. Jotta voidaan olla varmoja, ettei syy oireisiin ole muissa sairauksissa, otetaan myös muita verikokeita. Sokeriaineenvaihdunnan ja kilpirauhasen toiminnan häiriöt, korkea verenpaine ja sydän- ja verisuonisairaudet voivat oireilla samoin kuin matala testosteronitaso.
Kuinka matalana testosteronitaso haittaa elämää?
On yksilöllistä, kuinka alhainen testosteronitaso aiheuttaa haittaavia oireita. Mutta jos testosteroniarvo on 12 nmol/l tai enemmän, syy oireisiin on yleensä jossain muualla. Se voi olla sairauden lisäksi liikkumattomuudessa, epäsäännöllisissä elämäntavoissa, tupakoinnissa tai runsaassa alkoholinkäytössä.
Testosteronitaso on matala välillä 8–12. Tällöin voidaan tehdä hoitokokeilu testosteronihormonilla ja katsoa, miten se auttaa miestä. Jos testosteronitaso laskee alle kahdeksan, on perusteltua puuttua oireisiin. Matalan testosteronin ajatellaan altistavan esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksille ja osteoporoosille.
Miten miehen vaihdevuosioireita hoidetaan?
Haittaavia oireita voidaan hoitaa testosteronikorvaushoidolla. Lääke annostellaan geelinä, pistoksina tai harvemmin tablettina. Geeliä ja tabletteja otetaan päivittäin. Pistokset annetaan valmisteesta riippuen 3–12 viikon välein.
Hoito aloitetaan kolmen kuukauden jaksona, jonka jälkeen mies tulee lääkäriin seurantakäynnille. Jos oireet katoavat tai helpottavat ja testosteronitaso korjaantuu, hoitoa jatketaan. Oirekartoituksessa käytetään apuna kyselylomakkeita. Mies täyttää ne ensimmäisen kerran ennen kuin hoito aloitetaan.
Jos lääkehoito auttaa selvästi, edessä on tavallisesti vuosien pituinen hoito.
Onko testosteronihoito turvallista?
Hoitoon on liitetty lisääntynyt eturauhassyövän riski, mutta tätä ei ole voitu todentaa tutkimuksilla. Lääkehoitoa saava mies käy lääkärin seurannassa vuosittain. Seurantakäynnillä eturauhanen tunnustellaan, ja mies saa lähetteen verikokeeseen PSA:n, hemoglobiinin ja hematokriitin mittausta varten. PSA-arvo kohoaa eturauhassyövässä. Testosteronihoito voi nostaa hemoglobiinia ja hematokriittia liikaa, jolloin testosteroniannosta pienennetään.
Normaalia matalamman testosteronitason korjaaminen vähentää terveysriskejä. Se vaikuttaa myönteisesti sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan ja pienentää sydän- ja verisuonitaudin riskiä.
Mitä vaihdevuosioireista kärsivä mies voi tehdä itse?
Liikunta korjaa aineenvaihduntaa. Tupakoimattomuus parantaa verenkiertoa, mikä vaikuttaa erektioon. Miehen kannattaa pyrkiä normaalipainoon. Rasvakudoksesta erittyy estrogeenia, joka hidastaa kivesten testosteronieritystä.
Huonolaatuinen ja liian vähäinen uni vaikuttaa mielialaan ja jaksamiseen, joten nukkumiselle kannattaa raivata tilaa.