Hae Rosiesta

Jaa

Naisellakin voi olla puutetta testosteronista – kytkös myös lapsettomuuteen

Testosteronivaje vaivaa yleensä ikääntyvää, vaihdevuodet ylittänyttä naista, mutta se voi vaikuttaa myös hedelmällisyyteen. Miten mieshormonin puute oirehtii naisen kehossa?

teksti Essi Kähkönen ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana LT, Annika Tulenheimo-Silfvast, Dextran Lapsettomuusklinikka

Voiko naisella olla testosteronin vajetta, lapsettomuuslääkäri Annika Tulenheimo-Silfast?

Kyllä vain. Yleisintä vaje on vaihdevuosi-ikäisellä ja vaihdevuodet jo ohittaneella naisella. Mieshormonit ovat tärkeitä naisten seksuaalisuuden säätelyssä. Alentuneiden testosteronitasojen tiedetään liittyvän ikääntyvillä naisilla alentuneeseen seksuaaliseen halukkuuteen, väsymykseen ja heikentyneeksi koettuun terveyteen.

Miten testosteronivaje vaikuttaa naiseen?

Naisella tavallisimpia testosteronivajeen oireita on seksuaalinen haluttomuus. Tiedetään myös, että testosteronilla on naishormoni estrogeenin tavoin osuutta emättimen limakalvojen kunnon ylläpitämisessä. Jos testosteronista on puutetta, naisen sukuelinten limakalvot voivat kuivua.

Mistä testosteronivaje naisella johtuu?

Naisella testosteronia erittyy sekä lisämunuaisesta että munasarjoista. Lisääntymisikäisen naisen elimistö kykenee muuttamaan naishormoni estrogeeniä ja mieshormoni testosteronia toisikseen – eli tasapainottamaan jommankumman hormonin vajetta kehossa. Tässä hormonien muuntelussa etenkin rasvakudoksella on iso osuus: rasva ei siis ole vain varastoenergiaa, vaan siellä tapahtuu myös hormonaalisia muutoksia.

Voiko nuorellakin naisella olla mieshormonin puutetta?

Nuorilla naisilla tämä hormonitasapainotus toimii yleensä ongelmitta, ja sen vuoksi heillä ei testosteronivajetta juurikaan esiinny. Ikääntyvän naisen keho ei sen sijaan kykene tehokkaasti tällaiseen hormonimuunteluun, jolloin seurauksena voi olla testosteronin puutos.

Voiko naisen alhainen testosteronitaso aiheuttaa lapsettomuutta?

Joskus kyllä. Testosteroni osallistuu munasarjojen sisällä niiden solujen toimintaan, jotka ruokkivat munasolua. Sen vuoksi testosteroni on osaltaan vastuussa munasolun kypsymisen edellytyksistä.

Lapsettomuushoidoissa puutteellisiin testosteronitasoihin törmätään ajoittain naisilla, jotka ovat hakeutuneet hoitoihin iäkkäämpinä.

Miten naisen testosteronivajetta hoidetaan?

Yleensä vajetta hoidetaan vaihdevuosihormonivalmisteilla, joissa on mukana mieshormonia. Valmisteita on erilaisia: niitä voi ottaa suun kautta tabletteina tai sivellä geelinä iholle hyvin pieninä annoksina. Vajetta voidaan hoitaa myös lisämunuaishormonilla.

Jos testosteronin vaje oirehtii ikääntyvällä naisella ennen muuta emättimen limakalvojen kuivuutena, uusinta uutta hoidossa ovat testosteronin esiastetta sisältävät, emättimeen siveltävät paikallishoitovalmisteet. Ennen emättimen kuivia limakalvoja hoidettiin pelkästään estrogeenillä, mutta sitten huomattiin, että paras apu löytyy sekä nais- että mieshormonia sisältävistä valmisteista.

On myös hyvä muistaa, että säännöllinen liikunta on lääkettä naisen hormonitoiminnan säätelylle. Liikunta stimuloi elimistön aineenvaihduntaa ja korjaa sitä kautta myös testosteronivajetta naisella.

Entä voiko naisella esiintyä testosteronin liikatuotantoa?

Voi esiintyä. Yleensä testosteronin liikatuotannossa on kyse munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä eli PCOS:stä. Siinä munasarjat erittävät liikaa mieshormoneja.

Oireyhtymä on kohtalaisen yleinen lisääntymisikäisillä naisilla, joskin sen varsinaista syntysyytä ei tarkoin tiedetä. Pääasiallisina oireina ovat liiallinen karvankasvu, akne ja pitkät, epäsäännölliset kuukautiset. Yli puolet potilaista on ylipainoisia, ja moni lihoo etenkin keskivartalostaan.

Oireyhtymän hoidossa käytetään esimerkiksi yhdistelmäehkäisyvalmisteita sekä jaksoittaista keltarauhashormonihoitoa. Potilaan on lisäksi tärkeää saada paino hallintaan.

Onko naisen kaljuuntumisella yhteyttä testosteronitasoihin?

Ei varsinaisesti. Jos nainen alkaa kaljuuntua miestyyppisesti, puhutaan yleensä hiuksia irrottavista ihosairauksista. Karvatupen toimintaan vaikuttaa moni tekijä, osin myös testosteroni, mutta mieshormonivaje naisella ei ole omiaan aiheuttamaan niin sanottua ”kekkosmaista” kaljuuntumista.

Runsas hiustenlähtö naisella on aina hyvä tutkia. Syy voi löytyä esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai raudanpuutteesta.

Lue myös: Saatko riittävästi rautaa? Moni kärsii tietämättään raudanpuutteesta

Tarvitseeko testosteronitasoja mitata naisilta?

Tasoja ei yleensä ole syytä mitata naisilta. Ikääntyvän, vaihdevuosissa olevan tai ne jo ylittäneen naisen haluttomuus- ja limakalvo-oireita hoidetaan naisen kertoman perusteella erilaisin hormonivalmistein.

Jos kyse on lisääntymisikäisestä naisesta, testosteronitasot mitataan tavallisimmin silloin, jos naisen oireet viittaavat PCOS-oireyhtymään tai jos lääkäri haluaa tutkia lisämunuaiskasvaimen mahdollisuutta. Lapsettomuushoidoissakaan testosteronitasoja ei yleensä ole tarpeen mitata.

Lue myös: Moni nainen kärsii tietämättään oireyhtymästä nimeltä PCOS – tiedätkö oireet?

Milloin testosteronivajetta epäilevän naisen kannattaa hakeutua lääkäriin?

Jos emättimen limakalvon oireet eivät taltu apteekista saatavilla reseptivapailla valmisteilla tai seksuaalinen haluttomuus vaivaa liikaa, on hyvä käydä tutkimuksissa. Lääkäri voi määrätä naisen oireiden hoitoon itsehoitotuotteita tehokkaampia hormonivalmisteita.

Lue myös: Testosteronimittaus paljastaa mieshormonin puutoksen

MC-FI-00705

Asiantuntijana LT, lapsettomuuslääkäri Annika Tulenheimo-Silfvast Dextran Lapsettomuusklinikalta.