Hae Rosiesta

Jaa

Testosteronivaje on myös nuorten miesten vaiva

Testosteronin puute mielletään keski-ikäisten ja sitä vanhempien vaivaksi, vaikka myös alle 35-vuotiaat voivat kärsiä siitä. Tausta-aiheuttajana voi olla niin kivestulehdus, diabetes, ylipaino kuin liiallinen urheilukin.

teksti Johanna Lätti  ~ kuvat iStockPhoto
asiantuntijana kliinisen fysiologian erikoislääkäri, dosentti ja seksuaalilääketieteen asiantuntija sekä kouluttaja Juhana Piha, Mehiläinen

Testosteronivaje on mielletty iän myötä tulevaksi vaivaksi, mutta voiko testosteronin puutetta esiintyä myös nuorilla miehillä, kliinisen fysiologian erikoislääkäri Juhana Piha? 

Kyllä. Testosteroni on sukuhormoni, jonka eritys alkaa luontaisesti hiipua 35 ikävuoden paikkeilla. Vajetta voi kuitenkin esiintyä myös alle 35-vuotiailla miehillä. 

Mitkä ovat testosteronin puutteen oireet? 

Seksihalujen puute, erektio-ongelmat ja siittiöiden tuotannon hiipuminen, joka paljastuu yleensä siinä vaiheessa, kun toivotaan perheenlisäystä. 

Testosteronin puute voi aiheuttaa myös väsymystä, saamattomuutta, alakuloa ja vetämättömyyttä. Myös yöhikoilua, univaikeuksia ja kuumia aaltoja voi esiintyä. Joku voi myös huomata lihasvoimien heikkenemistä ja voimattomuutta. 

Mistä nuorten miesten alhaiset testosteroni­tasot johtuvat? 

Taustalla on monia syitä. Kivestulehdus on yksi yleisimmistä. Se voi tulla esimerkiksi aikuisena sairastetun sikotaudin jälkitautina ja johtaa testosteronin alentuneeseen tuotantoon. Diabetesta sairastavilla testosteronivaje on myös keskimääräistä yleisempää. 

Toisinaan syynä voi olla liiallisen urheilun aiheuttama ylikunto. Kehon liiallinen rasitus vaikuttaa testosteronin tuotannon säätelyjärjestelmään ja heikentää näin testosteronin tuotantoa. Aina kun kyseessä on nuori mies, on syytä selvittää sairauksien lisäksi liikuntatottumukset. Toisaalta myös liian vähäinen liikunta ja ylipaino aiheuttavat testosteronitasojen laskua. 

Huumausaineet ja pitkään käytetyt opioidit eli vahvat kipulääkkeet puolestaan lamaavat kiveksiä stimuloivan aivolisäkkeen toimintaa ja häiritsevät näin testosteronin tuotantoa. Myös runsas ja säännöllinen alkoholin käyttö voi vaikuttaa testosteronitasoihin. 

Miten yleistä testosteroni­vaje on nuorilla miehillä? 

Tästä ei ole tarkkaa tietoa osittain jo siksi, että matalat testosteronitasot eivät aiheuta kaikilla oireita. Lisäksi ei ole yksimielisyyttä siitä, mikä on normaalin ja epänormaalin testosteronitason raja. 

Tutkimusten valossa tiedetään, että kaikilla miehillä ikään katsomatta matalia testosteronitasoja esiintyy 12–39 prosentilla, mutta kliinisesti merkittävää testosteronin puutetta on 2–6 prosentilla. 

Merkittävä ja hoitoa vaativa testosteronivaje on nuorilla miehillä kuitenkin harvinainen. 

Saavatko nuoret miehet apua testosteroni­vajeen hoitoon? 

Eivät aina. Hyvin yleinen, virheellinen diagnoosi on masennus, koska testosteronivajeen oireet ovat osin samankaltaisia. Masennuslääkkeillä tilanne menee ojasta allikkoon. Ne eivät lisää testosteronin tuotantoa, eivätkä lievitä oireita, mutta saattavat aiheuttaa sivuvaikutuksia, etenkin seksuaalielämään. 

Miten testosteronin puutetta tutkitaan? 

Jos miehellä on testosteronin puutteeseen viittaavia oireita, kannattaa hakeutua seksuaalihäiriöihin perehtyneen lääkärin tai urologin vastaanotolle.  

Testosteronitasot selvitetään verikokeella. Arvot vaihtelevat vuorokauden aikana, mutta ovat korkeimmillaan aamulla, jolloin verikoekin tulee tehdä. 

Kansainvälisten suositusten mukaan kokonaistestosteronin alaraja on 12.1 nmol/l ja vapaan lasketun testosteronin alaraja on 225–235 pmol/l. Mikäli arvot ovat toistuvasti näiden alapuolella ja potilaalla on testosteronivajeen oireita, testosteronikorvaushoitoa tulee harkita. 

Diagnosointia ja hoitoa vaikeuttaa se, että viitearvoissa on vaihtelua eri laboratorioiden välillä. 

Lue myös: Testosteronimittaus paljastaa mieshormonin puutoksen 

Mitä tarkoittaa testosteronin korvaus­hoito? 

Testosteronin puutetta voidaan hoitaa hormonikorvaushoidolla, jossa testosteronia piikitetään lihakseen tai levitetään geelinä iholle. Jos lääkäri katsoo korvaushoidon tarpeelliseksi, se on yleensä elinikäinen. Kerran vuodessa tulee käydä lääkärin kontrollissa ja verikokeissa. 

MC-FI-01225 

Asiantuntijana kliinisen fysiologian erikoislääkäri, dosentti ja seksuaalilääketieteen asiantuntija Juhana Piha, joka työskentelee Turun Mehiläisessä.