Hae Rosiesta

Jaa

Jorman testosteronivaje jäi selkäkivun varjoon – hormonihoidossa odottamaton käänne

Vuosia jatkuneet krooniset selkävaivat ja unettomuus eivät olleet ainoa syy Jorman uupumukselle. Testosteronivaje paljastui verikokeissa, mistä alkoi pitkä hormonihoito.

teksti Jussi-Pekka Aukia ~ kuvat Roope Permanto
asiantuntijana LT, urologian erikoislääkäri Susanna Pasanen Terveystalosta

Seitsemänkymppinen Jorma on kärsinyt rakenteellisista selkäongelmista koko aikuisikänsä loukkaannuttuaan 17-vuotiaana moottoripyöräonnettomuudessa. Siitä huolimatta käsillä tekemisestä kiinnostuneen Jorman työura päättyi vuosituhannen alussa ison yrityksen talotekniikan ammattilaisena.

Myös iso osa miehen vapaa-ajasta on kulunut rakentelun ja näpräämisen merkeissä, ja sama meno jatkui työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen jälkeen.

”Puuhailin kaikkea, mitä selältä pystyin. Kunnostin harrastusmielessä rintamamiestalon ja toteutin muitakin projekteja”, Jorma kertoo.

Hiljalleen selkäkivut ja unettomuus alkoivat kuitenkin syödä puhtia, eikä Jorma lopulta jaksanut aloittaa enää oikein mitään. Samoihin aikoihin katkesi myös silloinen parisuhde, mistä seurasi muutto maalle.

Testosteronivaje paljastui verikokeissa

Jorma oli terveyskeskuksen vakioasiakas selän ja kipulääkityksen merkeissä. Hänen kroonisia selkävaivojaan hoidettiin vuosia, ja Jorma koki, ettei terveyskeskuksessa oltu kiinnostuneita hänen muusta terveydestään. Lopulta hän tajusi pyytää laajempaa veriarvojen sekä testosteronin määrän mittaamista.

”Siitä oli alettu yleisesti puhumaan, että näitäkin ongelmia on, ja niille voidaan tehdä jotain”, Jorma muistelee.

Rakentelusta kiinnostuneen Jorman vetämättömyyden syyksi paljastui testosteronivaje.

Laboratoriokokeissa selvisi, että Jorman kokonaistestosteronin taso oli selvästi alle viitearvojen. Hoito aloitettiin pienellä testosteroniannoksella, jonka Jorman terveydenhuollon ammattilaisena työskentelevä tytär pisti häneen kerran kuussa. Jonkin ajan päästä annos kaksinkertaistettiin, koska vaikutuksia ei kuulunut. Lisäannos tehosi ja palautti hiljalleen mielenkiinnon asioiden tekemiseen.

Masennus ja vetämättömyys voivat kieliä testosteronivajeesta

Urologian erikoislääkäri Susanna Pasanen pitää Jorman tapausta melko tyypillisenä, sillä kroonisia perussairauksia hoidettaessa hoitohenkilökunnan huomio kiinnittyy usein todetun taudin hallintaan sen sijaan, että lähdettäisiin etsimään rinnalle uusia diagnooseja.

”Hyvä että mies on ollut itse kartalla ja lähtenyt pohtimaan, mistä elämänliekin hiipuminen voisi johtua”, Pasanen sanoo.

Testosteroni on sukuhormoni, joka vaikuttaa eri tavoin mieheksi kasvamiseen ja miehen elämään.

”Masennus ja yleinen vetämättömyys voivat olla testosteronivajeen oireita. Voi esimerkiksi tehdä mieli lenkille ja myös tietää, että liikunta olisi tärkeää, mutta ei kerta kaikkiaan saa tossua toisen eteen”, Pasanen kuvaa.

Muita tyypillisiä testosteronivajeen oireita ovat seksuaalisten halujen ja ajatusten vähentyminen sekä tahattomien spontaanierektioiden loppuminen. Tähän saattaa myös liittyä erektiohäiriö.

Iso osa Jorman vapaa-ajasta kuluu rakentelun ja erilaisten projektien merkeissä.

Oireeton testosteronivaje ei vaadi hoitoa

Miehen hormonituotanto alkaa heiketä noin 40-vuotiaana heiketä pikkuhiljaa. Matala testosteronipitoisuus voi aiheutua esimerkiksi ikääntymisestä, kivesten vauriosta tai tulehduksen jälkitilana. Työikäisillä miehillä tavallisin testosteronivajeelle altistava tekijä on ylipaino tai liika kuormitus. Monet sairaudet, kuten diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit, sekä tietyt lääkkeet voivat häiritä kivesten hormonituotantoa säätelevän järjestelmän toimintaa.

Testosteronivaje todetaan verikokeella. Pasanen muistuttaa, että miesten hormonitasoissa on paljon vaihtelua:

”Noin puolet miehistä, joiden testosteronitaso on alle suositusten, ovat oireettomia. Heille riittää ilmeisesti pienempi määrä hormonia. Toisaalta joillakin voi olla samantyyppisiä oireita, vaikka testosteronitaso olisi ihan normaali. Jos oireita ei ole, ei matalaa hormonitasoa tarvitse hoitaa.”

Lue myös: Testosteronimittaus paljastaa mieshormonin puutoksen

Hormonihoito tauolle

Jormalle tuli yllätyksenä, kuinka pitkällä viiveellä elimistö reagoi hormonihoitoon. Valitettavasti hoidon määrännyt lääkäri lähti erikoistumaan, eikä seurannasta sovittu tarkemmin.

”Hormonireseptini kuitenkin uusittiin useamman vuoden ajan sen enempiä kyselemättä, sillä pöydän takana oli joka käynnillä uusi lääkäri”, Jorma sanoo.

Kun mies lopulta ymmärsi mainita asiasta lääkärille, mitattiin testosteronitasot uudelleen. Tällä kertaa ne ylittivät viitearvot kirkkaasti. Hemoglobiini huiteli sekin pilvissä.

”Vaikka liian testosteronin sanotaan aiheuttavan ärtyneisyyttä ja aggressiivista käytöstä, en minä tai läheisenikään huomanneet käytöksessäni muutoksia. Testituloksen eteensä saanut lääkäri tietysti puhalsi pelin poikki ja määräsi minut veritauteihin erikoistuneen lääkärin pakeille”, Jorma muistelee.

Hoitona elämäntapamuutokset, geeli ja pistokset

Testosteronivajeen hoitona kokeillaan yleensä aluksi elämäntapamuutoksia: laihdutusta, unen ja levon tasapainoa, lihaskunnon ylläpitoa ja liiallisen alkoholin välttämistä. Näiden lisäksi arvioidaan mahdollisia perussairauksia ja tehostetaan niiden hoitoa.

Hormonihoito palautti Jorman kiinnostuksen käsillä tekemiseen ja myös ”kauniimpaan sukupuoleen”.

Jos korjaavat toimenpiteet eivät auta, kokeillaan hormonihoitoa ensin 3–6 kuukauden ajan. Käytössä on joko päivittäin annosteltava geeli tai pistettäviä valmisteita. Testosteroniarvot korjautuvat yleensä viimeistään puolessa vuodessa.

”Itse aloitan hoidon yleensä geelillä, jonka voi tarvittaessa lopettaa nopeasti. 2–3 kuukauden kohdalla tarkastetaan sekä hormonipitoisuus että verenkuva ja selvitetään, ovatko oireet helpottaneet”, urologi Susanna Pasanen sanoo.

Hoitokokeilua seuraa tauko, jonka aikana selvitetään, korjaantuiko hormonitilanne kuuriluontoisella hoidolla. Pasasen kokemuksen mukaan oireet kuitenkin usein palautuvat, jolloin on harkittava pysyvää hoitoa.

Naisetkin alkoivat kiinnostaa

Jorma oli vuoden ilman pistoksia, minkä aikana hormonitasot palautuivat normaaleiksi. Sen jälkeen ne ovat pysytelleet sallituissa rajoissa pienemmällä annostuksella.

”Testosteronien huidellessa pilvissä oma aktiivisuus oli kyllä ihan omaa luokkaansa. Myös hapenottokyky parani, sillä hemoglobiinia ja punasoluja oli niin paljon. Hiihtokilpailuihin ei olisi kuitenkaan varmaan ollut asiaa”, Jorma heittää.

Noina vuosina Jorma löysi myös uuden parisuhteen, joka on kestänyt jo yli kymmenen vuotta.

”On vaikea sanoa, oliko hormoneilla vaikutusta, mutta alkuperäisillä matalilla testosteronitasoilla tämä suhde olisi aivan varmasti jäänyt syntymättä. Kun hoito alkoi tehota ja tilanne korjaantua, huomasin kyllä etsiytyväni kauniimman sukupuolen pakeille”, Jorma pohtii.

Oman kokemuksensa pohjalta Jorma on suositellut testosteronin mittauttamista ikäisilleen miehille, jotka valittelevat, ettei mikään enää kiinnosta.

Jorman nimi on muutettu aiheen henkilökohtaisuuden vuoksi.

Lue myös: Miten andropaussi oireilee? Tunnista miehen vaihdevuodet

Sekä: Naisellakin voi olla puutetta testosteronista – kytkös myös lapsettomuuteen

MC-FI-00810

Asiantuntijana urologian erikoislääkäri, LT Susanna Pasanen Terveystalosta.

Testosteronihoidon hyödyt ja haitat

Hormonihoidolla on paljon myönteisiä vaikutuksia testosteronivajeesta kärsivälle potilaalle. Testosteronihoito voi

+ parantaa haluttomuutta ja muita seksuaalioireita.
+ parantaa potenssilääkkeen tehoa.
+ vähentää rasvakudoksen määrää sekä lisätä lihasmassaa ja luun tiheyttä.
+ parantaa insuliiniherkkyyttä ja vaikuttaa suotuisasti rasva- ja sokeriarvoihin.
+ vaikuttaa myönteisesti mielialaan.

Pitkäkestoinen testosteronihoito voi kuitenkin myös

– lopettaa kivesten oman testosteronituotannon, mikä voi heikentää siittiöiden muodostumista.
– lisätä elimistön punasolutuotantoa ja johtaa korkeaan hemoglobiinitasoon. Siksi hoidon aikana on tärkeää seurata potilaan hemoglobiiniarvoja.
– kiihdyttää eturauhassyöpäpotilailla sairauden etenemistä.