Mitä kannattaa tehdä ensimmäiseksi, jos haluaa hankkia lapsen yksin?
Yksityisille klinikoille voi ottaa yhteyttä suoraan. Julkisen terveydenhoidon lapsettomuusklinikoille tarvitaan lähete. Sen voi saada joko terveyskeskuslääkäriltä tai gynekologilta.
Mahdollinen matka äidiksi yksin alkaa tavallisesti lapsettomuushoitoihin perehtyneen lääkärin vastaanottokäynnillä. Tällöin käydään läpi naisen taustaa, elämäntilanne ja tehdään muun muassa terveystarkastus ja gynekologinen tutkimus. Tätä ennen nainen on usein jo käynyt perusverikokeissa ja AMH-hormonin mittauksessa, joka antaa osviittaa hedelmällisyydestä.
Kenelle lahjasoluhoitoja voidaan tehdä?
Julkisessa puolella hedelmöityshoitoihin hakeutuvan naisen on oltava alle 40-vuotias, hänellä saa olla entuudestaan korkeintaan yksi lapsi, edellisen parisuhteen päättymisestä on oltava vähintään vuosi ja naisen painoindeksi voi olla enintään 35.
Prosessin alussa naiselle tehdään lääketieteellinen arviointi, jolla varmistetaan äidiksi haluavan terveystilanne ja se, että raskaus on turvallinen sekä äidille että syntyvälle lapselle.
Lapsettomuushoitoihin ja yksin lapsen hankkimiseen liittyvät käytännöt saattavat vaihdella jonkin verran eri yksiköissä julkisella ja yksityisellä sektorilla.
Miksi ennen hoitoja tarvitaan lahjasoluneuvontaa?
Lapsen hankkiminen yksin on elämää mullistava päätös, ja on tärkeää, että se ei ole hetken mielijohde, vaan harkittu asia. Neuvonnassa kartoitetaan äidiksi haluavan elämäntilannetta. Psykologin tai esimerkiksi psykoterapeutin kanssa on mahdollista keskustella esimerkiksi omista voimavaroista ja turvaverkoista.
Asiantuntija kertoo asiakkaalle myös lahjasoluhoitoihin liittyvästä juridiikasta, kuten lapsen ja luovuttajan oikeuksista. Jo ennen lapsettomuusklinikalle hakeutumista naisen kannattaa tutustua Helminauha-sivustoon.
Miten raskaus voi alkaa? Mitä tarkoittaa inseminaatio?
Sopiva hoitomuoto valitaan lääketieteellisen arvioinnin perusteella. Jos naisen hedelmällisyys todetaan hyväksi, aloitetaan usein inseminaatiohoidolla, jolloin naisen kohtuun ruiskutetaan ovulaation aikaan spermapankista sulatettuja siittiöitä. Jos taas taustalla on esimerkiksi endometrioosi tai aiempia lapsettomuushoitoja, voidaan päätyä koeputkihedelmöitykseen. Toisinaan lahjasiittiöiden lisäksi voidaan tarvita lahja-alkioita. Hyvistä hoitotuloksista huolimatta on hyvä muistaa, että on myös tilanteita, ettei raskaus toiveista huolimatta ala.
Miten omaan hedelmällisyyteen voi vaikuttaa?
Kaikkiin asioihin omassa hedelmällisyydessään ei voi vaikuttaa, mutta hedelmällisyyttä tukevat terveelliset elämäntavat, normaalipaino, tupakoimattomuus ja päihteettömyys. D-vitamiinin ja foolihapon käyttö on hyvä aloittaa viimeistään paria kuukautta ennen raskauden yrittämistä.
Lue myös: Miten maksimoida raskaaksi tulon todennäköisyys? Lue gynekologin vinkit
Mitä asioita lasta yksin hankkiva nainen saa tietää siittiöistä?
Suomen lainsäädännön mukaan luovuttajasta voidaan rekisteröidä hiusten, ihon ja silmien väri, etninen tausta ja pituus. Luovuttajan syntyperämaata tai koulutustaustaa ei siis voi toivoa.
Toiveiden esittämisen mahdollisuus vaihtelee klinikoittain, ja esimerkiksi yksityispuolella käytetään myös kansainvälisiä, usein tanskalaisia spermapankkeja. Nainen ei voi Suomessa tilata siittiöitä suoraan esimerkiksi verkosta, vaan tämä tapahtuu aina klinikoiden kautta.
Miten siittiöiden laatu varmistetaan?
Lahjasolut ovat turvallisia ja laadukkaita. Luovuttajien on täytettävä tarkat kriteerit, eikä heillä saa olla esimerkiksi vakavaa perinnöllistä sairautta, joka voisi aiheuttaa lapselle terveysriskin. Luovuttajat testataan myös infektiosairauksien varalta. Useimmilla klinikoilla luovuttajat ovat iältään 20−45-vuotiaita.
Luovuttajan siemennesteen on oltava normaalia, mutta tämä ei pelkästään vielä riitä. Siemennesteen on lisäksi kestettävä käsittelyä eli siittiöiden pakastuksen ja sulatuksen.
Saako lapsi tietää lahjasolujen käytöstä?
Yksi lahjasoluneuvonnan tavoite on lisätä äidin ymmärrystä avoimuuden merkityksestä ja siitä, kuinka tärkeää lapselle on tietää taustastaan. 18 vuotta täyttäneellä on oikeus selvittää lahjasoluluovuttajan henkilöllisyys, edellyttäen, että äiti on kertonut lapselle, että tämä on saanut alkunsa luovutetusta sukusolusta.
Voiko luovuttajan henkilöllisyyden saada selville?
Lapsi voi selvittää biologisen taustansa, mutta lahjasolujen luovuttaja ei ole syntyneelle lapselle isä. Tällä tarkoitetaan sitä, että luovuttaja ei jaa vanhemmuutta äidin kanssa, eikä hänellä ole esimerkiksi taloudellisia tai juridisia velvoitteita tai oikeuksia lasta kohtaan.
Vuoden 2007 jälkeen lahjasolujen luovuttajat rekisteröidään Valviran Luoteri–rekisteriin. Täysi-ikäinen lapsi voi halutessaan olla yhteydessä hänen äitiään hoitaneeseen klinikkaan. Sieltä hän saa luovuttajan tunnuksen, jonka perusteella voi selvittää viranomaisilta lahjasolujen luovuttajan henkilöllisyyden.
Kuinka kauan lapsen saaminen yksin kestää?
Tämä on aina henkilökohtaista, mutta karkeasti arvioiden prosessi vie tavallisesti aikaa vuodesta kahteen. Yksityispuolella hoitoon pääsyyn ei ole merkittäviä jonoja, mutta julkisella puolella hoitoon pääsyä voi joutua odottamaan muutaman kuukauden.
Lue myös: Millainen on raskausajan ruokavalio? Katso 9 vältettävää ruoka-ainetta
Sekä: Äidiksi yksin yli 40-vuotiaana: ”Hyvin säilyneenä ajattelin, että munasolunikin olisivat säilyneet”
MC-FI-00507