Voiko ravitsemuksella vaikuttaa raskautumiseen?
Kyllä. Vältä suuria määriä punaista lihaa ja grillattua ruokaa. Ne vaikuttavat suoliston bakteerikantaan ja elimistön oksidatiiviseen stressiin. Hapen aiheuttama stressi heikentää sekä naisten että miesten sukusolujen laatua. Antioksidantit ovat hapettumiselta suojaavia aineita. Välimeren ruokavalio – kalaa, vaaleaa lihaa, kasviksia, oliiviöljyä – on hyvä, sillä se sisältää paljon antioksidantteja. Kofeiini laskee hedelmällisyyttä, joten vältä suuria määriä kahvia.
Mitä vitamiineja ja ravintolisiä raskautta toivovan kannattaa syödä?
Varmista, että saat riittävästi D-vitamiinia. Sillä on monia vaikutuksia niin naisen kuin miehen hedelmällisyyteen. Ota foolihappolisä käyttöön kaksi kuukautta ennen kuin raskaus saisi alkaa. Se vähentää epämuodostumien riskiä. Foolihappo ei toimi, jos et saa riittävästi B-vitamiinia. Raudan puute voi vaikuttaa raskautumiseen. Tarkistuta siis rauta-arvosi – erityisesti, jos olet vegaani.
Kannattaako alkoholin ja tupakan käyttö lopettaa heti, kun suunnittelee raskautta?
Kaksi drinkkiä päivittäin lisää lapsettomuuden mahdollisuutta 60 prosentilla. Käytä siis alkoholia maltillisesti. Nikotiini – tupakka ja nuuska – lisää lapsettomuuden riskiä, sillä se heikentää munasolujen ja siittiöiden laatua sekä naisen munatorvien toimintaa.
Vaikuttaako stressi tai liikunta raskaaksi tulemiseen?
Stressihormoni kortisoli voi vaikuttaa raskautumiseen. Myös kova liikunta voi haitata raskaaksi tulemista, sillä rankkojen lajien harrastajien rasvaprosentti voi olla hyvin matala. Rasvakudos tuottaa hormoneja.
Eli vaikuttaako yli- tai alipaino raskaaksi tulemiseen?
Alipaino on ongelma: jos naisen painoindeksi on alle 19, raskaaksi tuleminen on neljä kertaa vaikeampaa kuin normaalipainoisella. Myös reilu ylipaino on ongelma. Jos painoindeksi on alle 30, ei ylipainosta ole suoranaista haittaa. Mutta jos painoindeksi on yli 35, raskaaksituloaika kaksinkertaistuu.
Miehenkin ylipaino haittaa – heidänkin rasvakudoksessaan on hormoneja. Lisäksi ylipainoisten miesten kivesten lämpötila nousee, ja korkeassa lämpötilassa siittiöt heikkenevät.
Miten yhdynnät kannattaa ajoittaa?
Paras aika on kaksi päivää ennen ovulaatiota. Raskaus voi alkaa jopa kuusi päivää ennen ovulaatiota tapahtuneesta yhdynnästä, sillä siittiöt säilyvät elossa naisen elimistössä niin kauan. Kun ovulaatiosta on kulunut vuorokausi, raskaus ei enää ala. Ovulaatiotestillä voi selvittää, että ovulaatio ylipäätään tapahtuu, mutta sen perusteella ei pidä ajoittaa yhdyntää. Testi varoittaa ovulaatiosta 1–1,5 vuorokautta ennen ovulaatiota, jolloin otollisin aika on jo ohi.
Jos kuukautiskiertosi on säännöllinen, ajoitukseksi riittää, että kierron toisella viikolla on pari, kolme yhdyntää. Silloin munatorvien aukolla pitäisi olla siittiöitä odottamassa munasolua.
Kuinka pitkän yrittämisen jälkeen kannattaa mennä lääkäriin?
Alle 35-vuotiailla naisilla vuoden yrittäminen on normaalia. Sen jälkeen voi mennä lääkäriin. Tätä vanhemmilla on tavallista, että raskauden alkaminen venyy, mutta koska heillä aika raskautua on rajallinen, kannattaa tilannetta selvittää jo puolen vuoden yrittämisen jälkeen.
Kannattaako lääkärissä käydä tarkistuttamassa tilanne, kun alkaa yrittää raskautta?
Jos olet perusterve, ei siihen ole syytä. Jos raskautta ei ala kuulua, voidaan ultraäänellä arvioida, mikä tilanne on: tapahtuuko ovulaatiota ja miltä munasarjat näyttävät. Lääkärissä kannattaa käydä, jos sinulla on jokin sairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes, suolistosairauksia tai kroonisia nivelsairauksia.