Milloin naiselle on fysiologisesti optimaalinen aika hankkia lapsia, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Katja Ahinko?
Nainen hedelmällisyys on parhaimmillaan 22–23-vuotiaana, jolloin jopa kolmasosa naisista raskautuu yhden kuukautiskierron aikana. Munasolujen määrä on silloin huipussaan, ja myös niiden laatu on hyvä.
Minkä ikäisenä naisen hedelmällisyys alkaa laskea ja miksi?
Naisen hedelmällisyys alkaa laskea vähitellen huippuvuosien jälkeen. 30-vuotiaana hedelmällisyys on jo huomattavasti vähentynyt, mutta tavallisesti 35 ikävuotta pidetään taitekohtana. Silloin enää 12 prosenttia naisista raskautuu yhden kuukautiskierron aikana. Iän myötä munasolujen määrä vähenee, ja myös niiden laatu heikkenee nopeasti. Munasoluihin alkaa tulla erilaisia kromosomimuutoksia.
Mutta eikö vielä nelikymppisenäkin voi saada lapsia?
Munasarjat vanhenevat hyvin yksilöllisesti, minkä takia pieni osa naisia voi tulla raskaaksi vielä 40-vuotiaana. Tavallisesti 42–43 ikävuotta on kuitenkin takaraja, minkä jälkeen omilla munasoluilla raskautuminen on epätodennäköistä. Harhakuva siitä, että lapsia voi saada vielä pitkälle neljänkympin jälkeen, johtuu osittain siitä, että monet julkisuuden henkilöt ovat saaneet lapsia jopa 45 ikävuoden jälkeen. Heistä kertovissa jutuissa ei kuitenkaan yleensä kerrota, että raskaus on saatu alkamaan luovutettujen munasolujen avulla.
Millaisia muita harhaluuloja naisen hedelmällisyyteen liittyy?
Yleisin harhaluulo on, että nainen pysyy hedelmällisenä, jos kuukautiskierto toimii normaalisti. Kuukautiskierto yksinään ei kuitenkaan kerro hedelmällisyydestä mitään. Munasolut voivat olla jo laadultaan heikentyneet, vaikka kuukautiset tulisivat normaalisti. Myöskään oman äidin hedelmällisyys ei suoraan kerro mitään omasta hedelmällisyydestä. Vaikka äiti olisi saanut lapsen vielä 40-vuotiaana, voi olla, että oma hedelmällisyys laskee jo paljon ennen sitä.
Voiko omasta ulkonäöstä päätellä jotain hedelmällisyydestä?
Valitettavasti ei. Naisen ulkonäkö voi olla hyvin nuorekas ja iho rypytön, mutta munasarjat voivat olla jo vanhentuneet. Myöskään hyvä fyysinen kunto ei suoraan vaikuta hedelmällisyyteen. Ulkoisista seikoista hedelmällisyyttä ei voi päätellä, vaan siihen tarvitaan gynekologin tekemä arvio.
Miten terveet elämäntavat vaikuttavat hedelmällisyyteen?
Terveet elämäntavat auttavat hedelmällisessä iässä olevia naisia tulemaan raskaaksi, mutta niiden avulla ei voi siirtää lapsenhankkimisikää. Helpointa raskaaksi tuleminen on yleensä normaalipainoisille ja lievästi ylipainoisille. Selkeä ylipaino ja alipaino vaikeuttavat raskaaksi tuloa merkittävästi. Naisen kehossa täytyy olla riittävästi rasvaa, jotta raskautuminen onnistuu. Lisäksi tupakoimattomuus on tärkeää, sillä tupakointi aiheuttaa paljon erilaisia sukusolujen vaurioita. Tutkimuksissa, joissa molemmat vanhemmat tupakoivat, lapsettomuushoitojen tulokset huononivat jopa 50 prosenttia.
Mitä AMH-tasot ja munarakkuloiden määrä merkitsevät raskaaksi tulemisen kannalta?
AMH-testi mittaa anti-Müller-nimisen hormonin pitoisuutta veressä, mikä antaa viitteitä siitä, paljonko naisella on jäljellä varhaisia munarakkuloita, joita tarvitaan raskaaksi tulemiseen. Testi ei kuitenkaan kerro munarakkuloiden laadusta, eikä sitä pystytä muillakaan keinoin mittaamaan.
Yleensä gynekologi arvioi varhaisten munarakkuloiden määrää myös munasarjojen ultraäänitutkimuksen avulla. AMH-testin ja ultraäänitutkimuksen perusteella gynekologi voi antaa karkean arvion hedelmällisyydestä, mutta kumpikaan tutkimus ei suoraan ennusta raskautta.
Miten AMH-hedelmällisyystesti voi auttaa elämän suunnittelussa?
AMH-testi auttaa löytämään ne naiset, joilla munasarjojen toiminta lähtee esimerkiksi geneettisistä syistä hiipumaan ennenaikaisesti. Testi voi siis antaa viitteitä siitä, mihin ikään mennessä lapset pitäisi saada. Käytännössä hedelmällisyys on kuitenkin monimuotoinen asia, joka riippuu myös esimerkiksi kumppanista. Gynekologi pystyy antamaan tilanteesta parhaan kokonaisarvion.
Kysymyksiin vastasi naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Katja Ahinko. Hän työskentelee Taysin hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalla.