Hae Rosiesta

Jaa

Haaveissa raskaus – miten hedelmällisyydestä voi pitää huolta?

Onko omilla elintavoilla vaikutusta hedelmällisyyteen? Riittääkö perusterveellinen elämäntapa, tarvitaanko lisäravinteita ja voiko oman munasolureservin määrän tutkia? Lisääntymislääketieteen erikoislääkäri kertoo, miten omaa hedelmällisyyttään voi vaalia.

teksti Anni Turpeinen ~ kuvat iStockPhoto
asiantuntijana lisääntymislääketieteen erikoislääkäri Hanna Savolainen-Peltonen

Voiko stressi vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Stressin vaikutusta hedelmällisyyteen on vaikea tutkia. Tiedämme kuitenkin, että fyysinen tai psyykkinen kuormitus voi häiritä aivojen hypotalamuksen ja aivolisäkkeen toimintaa ja siten kuukautiskierron hormonisäätelyä. Pitkäkestoisen stressin myötä elimistön kortisolipitoisuus nousee, mikä voi myös häiritä sukuhormonien tuotantoa ja munasarjojen toimintaa. Palautumisesta ja riittävästä unesta on siten hyvä pitää kiinni.

Onko liikunnan harrastamisella tai yli- tai alipainolla väliä?

Liikunta on hyväksi terveydelle, mutta kohtuudella. Rankka treenaaminen voi häiritä kuukautiskierron hormonisäätelyä ja johtaa ovulaatioiden pysähtymiseen. Normaalipainoon pyrkiminen on tärkeää, sillä sekä yli- että alipaino heikentävät hedelmällisyyttä ja lisäävät ovulaatiohäiriöitä.

Alipainoisella rasvakudosta ei ole riittävästi ja munasarjojen toiminta häiriintyy, jolloin estrogeenitasot jäävät mataliksi. Ylipainoisella taas rasvakudoksen tuottaman estrogeenin, insuliinin ja monien muiden hormonien pitoisuudet muuttuvat, mikä häiritsee normaaleja hormoniaineenvaihduntareittejä ja heikentää ovulaatioita, jolloin raskaaksi tulo vaikeutuu. Kultainen keskitie sekä liikunnan ja painon suhteen on paras tapa huolehtia omasta hedelmällisyydestään.

Lue myös: Minkä ikäisenä hedelmällisyys alkaa laskea? Gynekologi vastaa

Entä miten kannattaa syödä, jos haluaa huolehtia hedelmällisyydestään?

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio riittää mainiosti. Lisäksi suosittelemme foolihappo- ja D-vitamiinilisää, mutta mitään yksittäistä ruoka-ainetta ei tunneta, jota syömällä tai välttelemällä voisi parantaa raskaaksi tulon todennäköisyyttä. Runsasta luontaistuotteiden tai lisäravinteiden käyttöä en suosittele, sillä niiden mahdollisista haittavaikutuksista ei ole välttämättä riittävästi tutkimustietoa. Kahvia suosittelen kohtuudella eli enintään kolme kuppia päivässä.

Milloin ikä alkaa vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Naisen hedelmällisyys alkaa laskea 30-vuotiaana ja kääntyy jyrkempään laskuun 35 vuoden jälkeen. 40 vuoden rajapyykin jälkeen on keskimäärin varsin vaikeaa tulla raskaaksi. Yksilöllistä vaihtelua nähdään suuntaan ja toiseen. Luotettavia malleja jäljellä olevan hedelmällisen iän ennustamiseen ei ole olemassa.

Kuinka tärkeää on ehkäistä infektioita ja sukupuolitauteja?

Infektiot ja sukupuolitaudit voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen. Klamydia, tippuri sekä muut sukuelinten tulehdukset voivat vaurioittaa munanjohtimia tai synnyttää niihin kiinnikkeitä, jotka pahimmillaan voivat aiheuttaa lapsettomuutta ja lisätä kohdunulkoisten raskauksien riskiä.

Emättimen ja kohdun bakteeritasapainon muutoksilla voi myös olla merkitystä hedelmällisyyteen ja raskauden kulkuun, joten infektiot, kuten bakteerivaginoosi, kannattaa hoitaa.

Miten tupakointi vaikuttaa hedelmällisyyteen? Entä alkoholi?

Tupakoinnilla on selvä vaikutus hedelmällisyyteen sekä naisilla että miehillä. Tupakan sisältämät myrkyt heikentävät munasolujen laatua ja vaimentavat munasarjojen toimintaa. Tupakoivien naisten vaihdevuodet alkavat tyypillisesti pari vuotta aiemmin kuin tupakoimattomien. Tupakka lisää myös keskenmenoriskiä ja huonontaa hedelmällisyyshoitojen tuloksia.

Runsaalla alkoholin käytöllä on haitallisia terveysvaikutuksia, mutta lasillisesta viiniä silloin tällöin ei pitäisi olla hedelmällisyyden kannalta haittaa.

Lue myös: Suunnitelmissa vauva – milloin on oikea aika perustaa perhe?

Mitä tarkoittaa munasarjareservi ja voiko siihen vaikuttaa?

Jokaisella tyttövauvalla on jo sikiöaikana kehittynyt oma yksilöllinen munasoluvarasto, joka ei myöhemmin enää lisäänny. Tyttö menettää tästä määrästä suuren osan jo synnytykseen mennessä, ja elämän aikana munarakkulat vähenevät sekä ovuloidessa että luonnollisen solukuoleman myötä. Tätä hupenemista ei voi omalla toiminnallaan hidastaa, mutta esimerkiksi tupakointi tai vakavien sairauksien hoito voivat nopeuttaa sitä.

Anti-Müllerian hormonia (AMH) erittyy pienistä munarakkuloista eli hormonin pitoisuus kertoo munarakkuloiden määrästä. Se ei kuitenkaan ennusta luonnollisen raskauden alkamisen todennäköisyyttä tai jäljellä olevaa hedelmällistä aikaa.

Mikä on tärkeintä, mitä voi oman hedelmällisyytensä eteen tehdä?

Huolehdi terveellistä elämäntavoista ja anna keholle aikaa myös palautua. Muista kohtuus kaikessa. Jos mahdollista, raskausyritys kannattaa aloittaa nuorella iällä, etenkin jos toivot enemmän kuin yhden lapsen. Myös hedelmöityshoitojen vaikuttavuus laskee iän myötä.

Lue myös: Kymmenen myyttiä naisen hedelmällisyydestä: Vaikuttavatko rauta-arvot tai imetys raskaaksi tulemiseen?

MC-FI-01652

Kysymyksiin vastasi osastonylilääkäri Hanna Savolainen-Peltonen HUS:n lisääntymislääketieteen yksiköstä.