Hae Rosiesta

Jaa

Nuoren naisen alentunut hedelmällisyys voi johtua matalasta munasolureservin määrästä

Munasolureservin määrä vaikuttaa raskaaksi tuloon. Määrä saadaan selville AMH-mittauksella. Koko totuutta naisen hedelmällisyydestä mittaus ei kuitenkaan kerro, ja siksi kokonaisuutta kannattaa tarkastella yhdessä gynekologin kanssa.

teksti Anni Turpeinen ~ kuvat iStockPhoto
asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Katriina Niemelä, Felicitas Mehiläinen

Mitkä asiat vaikuttavat nuoren naisen hedelmällisyyteen, naistentautien erikoislääkäri Katriina Niemelä?

Naisen ikä on suurin hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä. Hedelmällisyys on korkeimmillaan 20–25-vuotiaana, ja 32 ikävuoden jälkeen hedelmällisyys alkaa iän takia hitaasti laskea. Noin 35–37-vuotiaana naisen hedelmällisyys laskee jo jyrkemmin, kunnes keskimäärin 40-vuotiaana se romahtaa. Yli 43-vuotiaana raskaaksi tulo on harvinaista.

Naisen hedelmällisyyttä voidaan arvioida muun muassa mittaamalla Anti-Müller-hormonin eli AMH:n määrä verestä. AMH-mittaus kertoo, minkä verran naisella on munasolureserviä eli varhaisia munarakkuloita. Mittauksen avulla saadaan viitteitä siitä, onko munasarjojen toiminnallinen kunto normaalilla tasolla vai onko siinä havaittavissa naisen ikään nähden toimintavajetta. Mittaustuloksen tukena käytetään yleensä myös gynekologin tekemää ultraäänitutkimusta, jossa määritetään antraalifollikkelien eli varhaisten munarakkuloiden määrä.

Milloin nuoren naisen kannattaa käydä AMH-testissä?

AMH-mittausta voi harkita, jos on sairastanut vakavan sairauden, esimerkiksi syövän ja saanut syöpähoitoja, tai jos äidin kuukautiset ovat loppuneet varhain. Gynekologi saattaa myös määrätä AMH-mittauksen, jos ultraäänitutkimuksessa munasarjan aktiivisuus on normaalia matalampi.

Koska hedelmällisyys on monen tekijän summa, mittaustuloksesta kannattaa aina keskustella gynekologin kanssa: tulosta yksin tulkitessaan voi saada helposti hedelmällisyydestään vääriä käsityksiä.

Lue myös: Naisen hormonihäiriöt vaikuttavat raskaaksi tulon todennäköisyyteen

Mikä voi olla syynä, jos alle 30-vuotiaalla naisella arvo on matala?

Geneettiset syyt voivat vaikuttaa AMH:n matalaan arvoon, sillä äidin varhainen menopaussi voi periytyä myös tyttärelle. Yhdistelmäehkäisyvalmisteet ja minipillerit madaltavat arvoa, joten testissä ei pitäisi käydä ennen kuin ehkäisyn lopettamisesta on kulunut 1–3 kuukautta. Tutkimuksissa on saatu viitteitä myös siitä, että runsas biotiinin käyttö häiritsee AMH-määritystä. Siksi biotiinia ei suositella otettavaksi ennen verikoetta. Tupakoivilla naisilla vaihdevuodet alkavat keskimäärin aikaisemmin kuin tupakoimattomilla, ja ylipainon on todettu heikentävän munasarjojen toimintaa.

Voiko matalalle AMH-arvolle tehdä itse jotakin?

Huonojen elintapojen korjaaminen parantaa hedelmällisyyttä, mutta valitettavasti AMH-arvoon nainen ei juurikaan voi vaikuttaa. Yleisesti on toivottavaa, että lasten tekoa ei siirrettäisi myöhemmälle iälle, sillä hedelmällisyyden kannalta ikä on raaka leikkuri.

Lue myös: Lapsettomuus voi johtua myös miehestä

Kuinka luotettava AMH-testi on hedelmällisyyden arvioinnissa?

Arvo on luotettava, mutta viitearvoissa on vaihtelua laboratorioittain, mikä johtuu erilaisista mittausmenetelmistä. Siksi tuloksia kannattaa arvioida yhdessä gynekologin kanssa.

Miten kannattaa toimia, jos arvo on jo nuorena matala?

Jos nuoren naisen AMH-arvo on matala ja elämäntilanne sallii, perheen perustamista ei kannata viivytellä. Jos raskaus antaa odotuttaa säännöllisesti ajoitetuista yhdynnöistä huolimatta, suosittelen hakeutumaan herkästi lisätutkimuksiin, jolloin lapsettomuushaasteisiin voi saada nopeammin apua.

Viime aikojen tutkimukset ovat osoittaneet, että nuoren naisen ennuste tulla raskaaksi matalasta AMH-arvosta huolimatta on hyvä. Tyypillisesti nuorilla naisilla munasolut ovat hyvälaatuisia, joten matala AMH-arvo ei suoraan ennusta hedelmättömyyttä.

Jos omat hedelmällisyysasiat mietityttävät, kannattaa matalalla kynnyksellä varata aika hedelmällisyysneuvolakäynnille lapsettomuusklinikalle.

Lue myös: 10 myyttiä naisen hedelmällisyydestä: Vaikuttavatko rauta-arvot tai imetys raskaaksi tuloon?

sekä: Suunnitelmissa vauva – milloin on sopiva aika perustaa perhe?

MC-FI-01864

Kysymyksiin vastasi naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Katriina Niemelä Felicitas Mehiläiseltä.