Hae Rosiesta

Jaa

Äidin raskausajan raudanpuutos voi altistaa lapsen ongelmille myöhemmin

Raskausajan raudanpuutteella voi olla vaikutuksia lapsen kehitykseen ja jopa koulumenestykseen. Tämän vuoksi odottavan äidin verenkuvan ja ferritiinin eli varastoraudan seuranta olisi ensiarvoisen tärkeää.

teksti Anneli Juutilainen ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana LT, sisätautien erikoislääkäri Esa Soppi, Terveystalo

Miksi odottavilta äideiltä olisi tärkeää tutkia hemoglobiinin lisäksi ferritiini- eli varastorauta-arvot, sisätautien erikoislääkäri Esa Soppi?

Se on ensiarvoisen tärkeää, koska siten raudanpuute voidaan löytää jo raskauden alkuvaiheessa ja kartoittaa näin anemiavaarassa olevat odottavat äidit. Yleisin syy raskauden aikaiseen anemiaan on raudanpuute.

Varhainen raudanpuutoksen hoito on merkittävää erityisesti lapsen kannalta. Jos odottava äiti on tarpeeksi raudanpuutteinen, rautaa ei riitä raskauden viimeisellä kolmanneksella, jolloin sikiö normaalisti saa äidiltä istukan kautta kasvuun ja kehitykseen tarvittavat rautavarastot. Jos näin ei tapahdu, lapsi kärsii raudanpuutoksesta jo syntyessään.

Millaisia vaikutuksia äidin raudanpuutteella on sikiöön? Entä lapseen syntymän jälkeen?

Rauta on välttämätöntä kasvavalle ja kehittyvälle sikiölle ja lapselle. Kansainväliset tutkimukset viittaavat siihen, että krooninen raudanpuute aiheuttaa ongelmia aivojen ja hermosolujen kehityksessä niin emotionaalisella, motorisella kuin kognitiivisellakin tasolla.

Käytännössä se tarkoittaa ongelmia paitsi varhaisessa kehityksessä, myös koulunkäynnissä, sosiaalisissa suhteissa ja liikkumisen taidoissa. Keskittymisvaikeudet ja käyttäytymishäiriöt voivat olla merkki raudanpuutoksesta, kuten myös erilaiset uuden oppimiseen liittyvät haasteet esimerkiksi matemaattisissa ja kielellisissä aineissa.

Jos raudanpuutetta ei korjata, vaikutukset voivat olla pitkäaikaiset. Tutkimuksissa on löydetty myös yhteys sikiöaikaisen ja lapsuudessa alkaneen raudanpuutoksen ja ADHD:n välillä. Uskon, että tämä voi selittää myös muun muassa viime vuosien ADHD-diagnoosien räjähdysmäisen kasvun.

Epäilen, että myös monen nuoren masennuksen takana on raudanpuutos. Tämän vuoksi ferritiiniarvojen mittaamisella olisi suuri kansanterveydellinen merkitys.

Miten raudanpuute oireilee odottavalla äidillä?

Samalla tavalla kuin muillakin raudanpuutoksesta kärsivillä. Rauhanpuutteen yleisimpiä oireita ovat väsymys, henkisen ja fyysisen suorituskyvyn aleneminen, hengästyminen, aivosumu, muistihäiriöt, nopea syke ja alavireys sekä joskus painonnousu.

Levottomat jalat kertovat usein juuri erityisesti odottavien äitien raudanpuutteesta. Myös lihasheikkous sekä lihas- ja nivelkivut voivat johtua rautavajeesta. Kahden ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana alle 30 mg/l ferritiiniarvo oireisella raskaana olevalla merkitsee raudanpuutetta, mutta potilas voi olla raudanpuutteinen huomattavasti korkeammillakin ferritiiniarvoilla.

Millaisia riskejä synnytykseen voi liittyä, jos äiti kärsii raudan puutoksesta?

Jos odottava äiti on voimaton ja heikossa kunnossa raudanpuuteanemian vuoksi eikä jaksa esimerkiksi nousta portaita tai kävellä kuin lyhyitä pätkiä, hän ei ehkä suoriudu normaalista alatiesynnytyksestä. Silloin päädytään keisarinleikkaukseen, vaikka muuta aihetta sektiolle ei olisi.

Jos potilas on vaikeasti aneeminen, eli hänen hemoglobiininsa on alle 85 g/l, myös verenvuodon määrä lisääntyy. Riski komplikaatioihin ja infektioihin kohoaa samoin kuin ennenaikaisen synnytyksen mahdollisuus.

Miksi moni kärsii raudanpuutteesta raskausaikana?

Raskausaikana äidin veren määrä lisääntyy, jolloin hän tarvitsee myös enemmän rautaa. Sikiö tarvitsee rautaa noin 240 mg, pääasiassa raskauden viimeisellä kolmanneksella. Kokonaisuudessaan raskausajan lisäraudantarve on noin 750 mg.

Hemoglobiiniarvo ei kerro varastoraudan määrästä. Kun rautaa häviää elimistöstä, se lähtee ensin varastoista. Vasta sitten hemoglobiini laskee, jolloin voi kehittyä raudanpuuteanemia. WHO:n määritelmän mukaan anemian raja raskaana olevilla on alle 110 g/l hemoglobiini. Potilas voi siis kärsiä raudanpuutteesta, vaikka hemoglobiiniarvot olisivatkin anemiarajan yläpuolella.

Miten yleistä raskausajan raudanpuutos on?

Maailmanlaajuisesti arvellaan, että 15–25 prosenttia odottavista äideistä kärsii raudanpuuteanemiasta. Oma arvaukseni on, että yli puolet raudanpuutteesta kärsivistä odottajista jää havaitsematta, koska ferritiiniä ei määritetä kaikilta raskautta suunniteltaessa tai edes alkuraskaudessa.

Millaiset odottajat ovat raudanpuutteen riskiryhmässä?

Raudanpuutteesta raskauden aikana kärsivät todennäköisimmin naiset, joilla on ollut runsaita kuukautisia tai synnytyksiä tiheästi tai joilla on ollut kaksosraskaus tai runsas vuoto aiemmassa synnytyksessä.

Riski on kohonnut myös naisilla, jotka ovat käyneet verenluovutuksissa ennen raskausaikaa tai ovat kärsineet toistuvista runsaista nenäverenvuodoista tai menettäneet verta esimerkiksi leikkauksessa tai onnettomuuden takia. Oleellista on huomioida koko elämän ajan tapahtumat.

Neljänneksi yleisin raudanpuutoksen syy on synnynnäinen raudanpuute. Se johtuu siitä, että odottajan äiti on ollut raskausaikana raudanpuutteinen. Raudanpuutos voi siis aiheuttaa monen sukupolven ketjun. Minulla on ollut hoidossa useita perheitä, joissa naiset ovat olleet neljässä sukupolvessa raudanpuutteisia.

Miten odottavan äidin raudanpuute todetaan ja miten sitä hoidetaan?

Ferritiiniarvon saa selville yksinkertaisella ja edullisella verikokeella. Sen perusteella lääkäri arvioi raudanpuutteen hoidon ja muun diagnostiikan tarpeen.

Suun kautta nautittavat rautavalmisteet ovat aina ensisijainen hoitokeino, mutta niihin voi liittyä vatsaongelmia. Jos raudanpuutteesta kärsivän odottavan äidin oireet ovat vaikeat, voidaan hoidoksi harkita viimeisellä raskauskolmanneksella rautainfuusiota eli suonensisäistä rautahoitoa tiputuksessa.

On tärkeää muistaa, että rautavalmisteita ei koskaan tulisi ottaa omin päin. Niiden käytön pitää aina perustua terveysalan ammattilaisen määräykseen.

Jos raudanpuute todettaisiin ja päästäisiin hoitamaan ajoissa, vähenisivätkö ongelmat sekä odottavien äitien rautainfuusioiden tarve?

Olen täysin vakuuttunut siitä. Jos äitien rautavarastot olisivat täydet, lapset pärjäisivät paremmin.

Valitettavasti meillä Suomessa ferritiinimittausta on pidetty muoti-ilmiönä ja joidenkin mielestä ”huuhaana”. Potilaita jää sen vuoksi diagnosoimatta ja hoitamatta. Toivon, että raudanpuutteeseen suhtauduttaisiin tosissaan ja vakavasti.

Lue myös: Ferritiinin mittaus on yleistynyt – raudanpuutteesta kärsii iso osa lisääntymisikäisistä naisista

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on alettu tehdä ferritiiniseulontaa raskaana oleville riskiryhmäläisille loppuvuodesta 2020 lähtien. Olisiko mielestäsi seulonnoista hyötyä laajemminkin?

Ehdottomasti. Olen vaatinut 2020 julkaistussa Rauta on kova aine -kirjassani, että jokaisen raskaana olevan varastorauta- eli ferritiiniarvot pitäisi testata viimeistään raskauden alussa. Sveitsi on ollut asian suhteen edistyksellinen maa. Siellä ferritiinimittaukset tehdään kaikille odottaville äideille.

Nuorten naisten piilevät raudanpuutteet saataisiin kiinni ajoissa, jos teini-ikäiset tytöt kävisivät mittauttamassa rauta-arvonsa. Mielestäni se olisi syytä tehdä viimeistään kaksi vuotta ensimmäisten kuukautisten alkamisen jälkeen.

Lue myös: Raudanpuute ja lapsettomuus – onko niillä yhteyttä?

Millainen raskausajan ruokavalio on raudansaannin kannalta paras?

Syömällä monipuolisesti lihaa ja kokojyväleipää sekä linssejä, papuja ja pinaattia. Olen henkilökohtaisesti huolissani kasvisruokavalioiden yleistymisestä ja sen vaikutuksesta erityisesti naisten rautavarastoihin.

Lue myös: Millainen on raskausajan ruokavalio? Katso 9 vältettävää ruoka-ainetta

Miten raudan imeytymisestä voi edesauttaa?

Rautavalmiste tulisi ottaa tyhjään vatsaan. C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä, joten esimerkiksi lasillinen appelsiinimehua voi auttaa.

Rautavalmisteita ei pitäisi ottaa samaan aikaan maitotuotteiden tai kofeiinipitoisten juomien kuten kahvin tai teen kanssa, sillä ne heikentävät raudan imeytymistä.

Lue myös: Tehoaako raudanpuutteen hoito? Näin varmistat raudan imeytymisen

Voisiko sinulla olla raudanpuute? Tee suuntaa antava testi!

MC-FI-01091

Asiantuntijana sisätautien erikoislääkäri, dosentti, lääketieteen ja kirurgian tohtori, LT Esa Soppi Terveystalosta.