Hae Rosiesta

Jaa

Diabetes ja raskaus – suunnittelu suojaa äitiä ja vauvaa

Raskaus vaikuttaa diabeteksen hoitotasapainoon ja diabeteksen hoitotasapaino raskauteen. Diabetesta sairastavan äidin raskaus alkaa aina suunnittelulla.

teksti Virve Järvinen ~ kuvat iStockPhoto
asiantuntijana raskaudenaikaiseen diabetekseen perehtynyt naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT Emilia Huvinen

Miten naisen diabetes vaikuttaa vauvahaaveisiin?

Diabetes ei estä lapsen saamista. Kun äidin diabetes on hyvässä hoitotasapainossa, mahdollisuus saada terve lapsi on yhtä hyvä kuin muillakin, eikä keskenmenoriski ole suurempi.

Odottavan äidin korkea verensokeri voi haitata sikiön kehitystä ja aiheuttaa epämuodostumia. Raskaus voi olla myös äidille vaarallinen, jos naisella on hankalia, diabeteksen aiheuttamia elinmuutoksia.

Jotta diabetes olisi hyvässä hoitotasapainossa jo ennen raskauden alkua, vauvahaaveista tulisi keskustella lääkärin kanssa hyvissä ajoin. Diabetesta sairastavan naisen raskaus tulee suunnitella erikoissairaanhoidossa myös silloin, kun nainen sairastaa tyypin 2 diabetesta.

Mikä on oikea aika suunnittelukäynnille?

Naisen tulisi hakeutua suunnittelukäynnille viimeistään kolme kuukautta ennen kuin jättää ehkäisyn. Suunnittelukäynnillä paneudutaan verensokeritason ja mahdollisten liitännäissairauksien lisäksi painonhallintaan ja lääkehoitoon. Lähetteen käynnille saa omalta lääkäriltä.

Kolmessa kuukaudessa nainen ehtii tehdä elämäntavoissaan ja lääkehoidossaan vaikuttavia muutoksia sekä täyttää folaattivarastonsa. Folaatin puute lisää sikiön vaaraa saada hermostoputken sulkeutumishäiriö. Diabetesta sairastaville, raskautta suunnitteleville naisille sen suositeltava määrä on muita suurempi eli 1–4 milligrammaa vuorokaudessa.

Lue myös: Haaveissa raskaus – miten hedelmällisyydestä voi pitää huolta?

Miksi painonhallinta on tärkeää diabetesta sairastavalle äidille?

Äidin normaalipaino tuo turvaa sekä äidille että lapselle. Merkittävä ylipaino haastaa diabeteksen hoitotasapainoa ja lisää raskauskomplikaatioiden ja sikiön epämuodostumien riskiä.

Kun raskaus on suunniteltu, äiti voi saada tukea elintapamuutoksiin ja päästä normaalipainoon tai lähelle sitä jo ennen raskauden alkua. Painonhallinta on helpompaa ennen raskautta kuin sen aikana.

Miten diabetesta sairastavan äidin lääkehoito toteutetaan?

Tyypin 2 diabeteksen ja mahdollisten liitännäissairauksien hoidossa käytetään usein lääkkeitä, joiden turvallisuudesta ei ole raskauden aikana vielä varmuutta. Diabeteksen hoidossa käytetyt, uudemmat tablettilääkkeet vaihdetaan insuliiniin. Kolesterolilääkkeiden käyttö lopetetaan hyvissä ajoin ennen raskautta.

Verenpainelääkkeet vaihdetaan tarvittaessa toisiin. Verenpaineen hyvä hoito suojaa äidin munuaisia ja vähentää aiemmin raskausmyrkytykseksi kutsutun pre-eklampsian riskiä. Verenpaineen nousu voi heikentää istukan verenkiertoa ja vaikuttaa sikiön kasvuun. 

Lisääkö diabetes pre-eklampsian riskiä?

Diabetesta sairastavalla naisella pre-eklampsia on kolme-neljä kertaa muita yleisempi. Pre-eklampsia on oireyhtymä, jonka tavallisimmat oireet ovat kohonnut verenpaine, valkuaisvirtsaisuus ja turvotus erityisesti kasvoissa ja ylävartalolla sekä päänsärky. Pahimmillaan se johtaa kouristuksiin.

Pre-eklampsian riskiä vähennetään pienellä annoksella asetyylisalisyylihappoa eli aspiriinia. Diabetesta sairastava nainen käyttää sitä lääkärin ohjeen mukaan raskausviikot 12–36.

Lue myös: Raskausmyrkytyksen riski voidaan ennustaa verikokeella

Miten raskaus vaikuttaa diabeteksen omahoitoon?

Jokaisella odottavalla äidillä tulisi olla jatkuva verensokerinseuranta sensorilla. Se helpottaa merkittävästi hyvään sokeritasapainoon pääsemistä ja parantaa vastasyntyneen ennustetta.

Odottajan tulisi huolehtia terveellisistä elintavoista: ravitsemuksesta, liikkumisesta ja unesta. Painonseuranta kannattaa jättää neuvolalle.

Äiti voi keskittyä nauttimaan raskaudestaan ja antaa raskauteen liittyvät huolensa ammattilaisten kannettaviksi. Suomessa erityistä seurantaa vaativien raskauksien hoito on keskitetty yksiköihin, joissa osataan varautua ja ennaltaehkäistä niihin liittyviä riskejä.

Lue myös: Diabeetikko, näin ehkäiset sydänsairauksia

MC-FI-01683

Asiantuntijana raskaudenaikaiseen diabetekseen perehtynyt naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT Emilia Huvinen