Hae Rosiesta

nainen istuu puistonpenkillä rintaansa pidellen.
Jaa

Milloin rintakipu on syy huoleen? Tunnista hoitoa vaativat sydänoireet

Vakavat sydänoireet kannattaa tunnistaa ja hakeutua tutkimuksiin ajoissa. Kaikki tuntemukset rinnassa eivät kuitenkaan ole hälyttäviä.

teksti Tarja Västilä ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana apulaisylilääkäri Leena Uusitalo

Millaiset sydänoireet kielivät infarktista, apulaisylilääkäri Leena Uusitalo?

Rasituksessa alkava äkillinen ja puristava rintakipu voi kertoa sydäninfarktista. Se ilmenee keskellä rintaa tai sen vasemmalla puolella ja voi säteillä käsivarteen tai leukaan asti.

Pieni osa sydäninfarkteista on oireettomia.

Vaikka rintakipu olisi kovakin, se ei aina johdu sydäninfarktista. On myös muita sydän-, verenkierto- tai hengityselimistön sairauksia, jotka ilmenevät kipuna – esimerkiksi tulehdukset keuhko- tai sydänpussissa tai -lihaksessa. Johtuipa oire mistä hyvänsä, sen syy pitää aina selvittää.

Kun arvioidaan sitä, johtuuko rintakipu sydämestä, huomioidaan myös ikä, sukupuoli, tupakointi, verenpaine, kolesteroli, mahdollinen diabetes ja perimä.

Millaisia epätyypillisiä sydänkohtauksen oireita esiintyy esimerkiksi iäkkäillä?

Kivun sijaan rinnassa voi olla epämiellyttäviä tuntemuksia ja etenkin naisilla voi esiintyä hengenahdistusta. Diabeetikoilla ja joskus muillakin infarkti voi ilmetä pahoinvointina.

Närästyskin voi johtua sepelvaltimotautikohtauksesta. Se tuntuu rintalastan takana, eikä siihen auta närästyslääke.

Lisäksi osa kohtauksen saaneista voi hikoilla, pyörtyä tai olla sekavan oloisia.

Milloin rintakipu on syy hakeutua kiireesti hoitoon?

Jos epäilee sydäninfarktia, kyse on aina vakavasta tilanteesta ja hoitoon kannattaa hakeutua heti. Jos rintakipu vain pahenee eikä mahdollinen nitrolääkitys auta, on syytä soittaa hätänumeroon. Hoitotulokset ovat paremmat, jos hoito aloitetaan ajoissa.

Jos siis yhtäkkiä tullut tuntematon rintakipu huolestuttaa, sen syy kannattaa tutkia. Sydäninfarktista kertova puristava rasitusrintakipu vaatii nopeaa hoitoa. Jos kipu ei hellitä levossakaan, on jo kiire. Sairaalaan mennään silloin ambulanssilla, ei omalla autolla.

Millaiset harmittomat sydänoireet voi sekoittaa sydänkohtaukseen?

Närästys voi johtua sepelvaltimotautikohtauksesta, mutta se voi kertoa myös ruokatorven tulehduksesta. Silloin rintalastan takana olevan poltteen lisäksi mahanestettä voi nousta ruokatorveen. Vaiva kestää kauemmin kuin sydämestä johtuva kipu.

Tietzen oireyhtymä muistuttaa sydänperäistä kipua ja sitä voidaan luulla sepelvaltimotaudiksi. Jomotus johtuu vaivasta rintakehän pienissä nivelissä.

Miten pitäisi suhtautua sydämen rytmihäiriöihin, lisälyönteihin, muljahduksiin ja värinään?

Rytmihäiriöt voivat olla kivuliaita, mutta usein myös ohimeneviä. Yleensä potilaat erottavat nämä vaivat vakavimmista. Tavallisimpia tuntemuksia ovat muljahtelut, jolloin tulee yksittäisiä lisälyöntejä. Lyönti saattaa jäädä myös väliin, ja tykytyksetkin ovat mahdollisia.

Sydämen rytmihäiriöistä eteisvärinä eli flimmeri vaatii lääkärissä käyntiä ja sairaalahoitoakin. Vaikka eteisvärinä ei ole sinänsä hengenvaarallinen, seurauksena voi olla sydämen vajaatoiminta tai pahimmillaan aivoinfarkti, jos sydän pääse kehittämään aivovaltimoa ylöspäin kulkevia hyytymiä. Hyytymisen estolääkitys poistaa aivoinfarktiriskiä.

Ikäihmisille suositellaan tarkistamaan ranteesta, lyökö sydän epätasaisesti. Jos näin on, kannattaa mennä sydänfilmiin eli EKG-tutkimuksiin. Ajoittaiset, kohtaukselliset rytmihäiriöt on myös hoidettava. Pitkittynyt kohtaus voi vaatia rytminsiirron.

Leena Ylitalo on apulaisylilääkäri Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksessa. Hän kuuluu työryhmään, joka on päivittänyt sepelvaltimotautikohtauksen Käypä hoito -suosituksen.