Hae Rosiesta

Jaa

Naisen sydänoireet voivat sekoittua vaihdevuosioireisiin

Kun estrogeeni ei enää suojaa naista, riski sairastua sydäntauteihin kasvaa. Vaihdevuosi-ikäisen naisten sydänoireet ovat miehiä vaikeammin diagnosoitavissa, koska niitä voi olla vaikea erottaa menopaussin oireista.

teksti Jaana Kalliokoski ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana LT, kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Tapio Aalto, Mehiläinen

Millaisia vaikutuksia vaihdevuosilla on naisen sydän- ja verisuoniterveyteen, kardiologi Tapio Aalto?

Ennen vaihdevuosia naiset ovat melko hyvin turvassa valtimosairauksilta, sillä tiedetään, että estrogeeni suojaa naisen sydäntä. Esimerkiksi sepelvaltimotauti ilmenee naisilla keskimäärin 10 vuotta miehiä myöhemmin.

Vaihdevuosien myötä ja estrogeenin vähentyessä naisen veren rasvakoostumus muuttuu. Kokonaiskolesteroli ja huono LDL-kolesteroli nousevat, kun taas hyvä HDL-kolesteroli laskee. Menopaussin jälkeen sydänsairauksien riski kasvaa huomattavasti, jolloin niitä esiintyy naisilla lähes yhtä paljon kuin miehillä.

Naisen sepelvaltimotaudin oireet ovat miehiä vaikeammin tulkittavissa. Miksi?

Sepelvaltimotauti oireilee toisinaan naisilla epätyypillisemmin kuin miehillä. Naisten oirekirjo saattaa olla moninainen. Naisilla esiintyy usein yleistä väsymystä ja heikotusta, mutta ei puristusta rinnassa rasituksen yhteydessä, mikä on puolestaan miehillä tyypillistä. Naisen sydänoireet voivat peittyä vaihdevuosioireisiin, jotka ovat tyypillisesti heikotusta, huimausta ja yleistä raihnaisuutta. Osalla naisista tauti ei oireile lainkaan.

Millaisten oireiden takia vaihdevuosi-ikäisen naisen kannattaa hakeutua sydäntutkimuksiin?

Sepelvaltimotautiin liittyy rintapuristus tai poikkeuksellisen voimakas hengästyminen pienessä rasituksessa. Keskeinen asia onkin fyysisen rasituksen siedon heikkeneminen aikaisemmasta. Silloin on aika usein jotain vialla, ja kannattaa hakeutua lääkäriin. Sen sijaan, jos oireita, kuten huimausta ja heikotusta, on levossa, se viittaa yleensä muuhun kuin sydänoireisiin. Tällöin on usein kyse vaihdevuosioireista.

Lue myös: Milloin rintakipu on syy huoleen? Tunnista hoitoa vaativat sydänoireet

Ontuuko vaihdevuosi-ikäisten naisten sydänongelmien diagnosointi, jos miesten oireet ovat naisia selkeämmät?

Sepelvaltimotauti on sen verran tunnettu tauti, että sen diagnosointi on pääosin kohdillaan. Tutkimusmahdollisuudet ovat hyvät. Jos suvussa on paljon valtimosairauksia, sukurasitus ohjaa herkästi tutkimuksiin. Lisäksi kohonnut kolesteroli ja rasituksen siedon selittämätön muutos antavat aiheita tutkimuksiin. Sen sijaan, jos sukurasitetta ei ole eivätkä oireet yhdisty taudin kuvaan, testejä ei välttämättä lähdetä tekemään.

Lue myös: Sydän- ja verisuonitautien perinnöllisyys – tunnetko riskitekijät?

Suojaako hormonihoito vaihdevuosi-ikäisiä naisia sydäntaudeilta?

Joidenkin tutkimusten mukaan terveen naisen hormonihoidolla on verisuonia suojaava vaikutus, eli hormonihoidolla voi olla merkitystä. Hormonihoito ei kuitenkaan missään tapauksessa vastaa luontaista estrogeeniä. Lisäksi sillä voi olla muita haittavaikutuksia, kuten veritulpan muodostumisen riski.

Lisäksi on huomioitava, että hormonihoidon lopettamiseen voi liittyä erittäin voimakkaita oireita, eli vaihdevuosioireet tulevat uudestaan ja aiempaa voimakkaampina. Hormonihoidon kokonaisetua on aina punnittava lääkärin kanssa.

Lue myös: Millaisia ovat vaihdevuosien hormonihoidon sivuvaikutukset? Gynekologi murtaa myytit

Nainen voi saada sydäninfarktin myös ilman sepelvaltimotautia. Mistä se johtuu?

Yli 60-vuotiailla naisilla on miehiä isompi riski saada sydäninfarkti, joka liittyy voimakkaaseen stressiin, psyykkiseen kuormitukseen tai järkytykseen. Sydänlihas kuitenkin toipuu tästä hyvin nopeasti.

Miten vaihdevuosi-ikäisen ja sitä vanhemman naisen kannattaa hoitaa sydänterveyttään?

Verenpaine kannattaa pitää mahdollisimman alhaalla, tarvittaessa lääkkeillä. Selvästi kohonnutta kolesterolia pitää hoitaa, samoin kakkostyypin diabetesta. Tässä vaiheessa tupakointi olisi viimeistään lopetettava. Säännöllisen liikunnan harrastaminen on myös itsenäinen suojatekijä sydänsairauksilta.

Voisiko sinulla olla korkea kolesteroli? Tee Rosie.fin suuntaa antava testi!

Lue myös: Terveysliikunta ehkäisee kansantauteja – iso vaikutus myös aineenvaihduntaan ja hormonitoimintaan

Sekä: Mistä hengenahdistus johtuu? Se voi olla oire keuhko- tai sydänsairaudesta

MC-FI-01212

Asiantuntijana kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri, LT Tapio Aalto, joka työskentelee Mehiläisessä.