Hae Rosiesta

Jaa

Mistä hengenahdistus johtuu? Se voi olla oire keuhko- tai sydänsairaudesta

Henki ei kulje ja rinnassa on paineen tunne tai hengästyt normaalia herkemmin. Hengenahdistus on yleinen oire, joka kannattaa tutkituttaa lääkärissä. Joissain tapauksissa syynä voi olla keuhko- tai sydänsairaus.

teksti Johanna Lätti ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana LT, kardiologian erikoislääkäri Kristian Paavonen Terveystalosta

Miten hengenahdistus yleensä alkaa, kardiologian erikoislääkäri Kristian Paavonen?

Hengenahdistus voi alkaa äkillisesti ja kehittyä nopeasti hyvin voimakkaaksi. Näin voi käydä esimerkiksi keuhkoveritulpan yhteydessä. Yhtä lailla hengenahdistus voi kehittyä myös hitaasti viikkojen tai kuukausien kuluessa, jolloin se liittyy yleensä johonkin keuhko- tai sydänsairauteen.

Millaisia ovat hengenahdistuksen oireet?

Hengenahdistuksen yleisimpiä oireita ovat tavallista helpompi hengästyminen, paineentunne rintakehällä, hengitysvaikeudet ja jopa tukehtumisen tunne.

Miksi henkeä ahdistaa? Mistä hengenahdistus johtuu?

Hengenahdistus on siinä mielessä hankala oire, että se voi liittyä moneen hyvin erilaiseen sairauteen. Toisaalta hengityksen vaikeutta voi ilmetä terveelläkin ihmisellä.

Kun taustalla on sairaus, hengenahdistus liittyy usein joko keuhko- tai sydänperäiseen sairauteen. Esimerkiksi keuhkoveritulppa aiheuttaa äkillisen ja voimakkaan hengenahdistuksen, johon voi liittyä myös tajunnan menetys. Myös sepelvaltimotauti voi oirehtia hengenahdistuksena, samoin kuin eteisvärinä, jossa sydän lyö niin nopeasti, että se vie ihmisen suorituskykyä aiheuttaen hengenahdistusta ja voimattomuutta. Joskus sydäninfarktin ainoa oire on vaikeus hengittää.

Toisaalta hengenahdistusta voi ilmetä esimerkiksi paniikkihäiriön, astman, allergioiden ja anemian yhteydessä, tai se voi liittyä merkittävään ylipainoon. Toisille kasvomaski aiheuttaa epämiellyttävyyteen asti menevää hengitysvaikeutta.

Lue myös: Epäsäännöllinen syke voi olla merkki eteisvärinästä

Kun henkeä ahdistaa, milloin on syytä hakeutua lääkäriin?

Hakeudu hoitoon heti, jos hengenahdistus alkaa äkillisesti uutena oireena. Samoin on syytä hakeutua lääkäriin, jos huomaat hengästyväsi huomattavasti herkemmin kuin aiemmin: esimerkiksi portaiden nouseminen ei enää onnistu ilman useampaa lepotaukoa.

Miten hengenahdistusta tutkitaan?

Tutkimukset eivät koskaan etene samalla tavalla, koska hengenahdistus voi olla oireena niin monessa erilaisessa sairaudessa. Potilaan ikä ja muu terveydentila toki määrittävät asioita, joita lähdetään selvittämään.

Potilaan sydäntä ja keuhkoja kuunnellaan aina, ja tarpeen vaatiessa voidaan ottaa keuhkokuva ja sydänfilmi eli EKG. Laboratoriokokeilla voidaan poissulkea esimerkiksi anemian eli matalan hemoglobiinin mahdollisuus, ja myös kilpirauhasarvot on joskus syytä tarkistaa. Selittäväksi tekijäksi voi paljastua myös keuhkoastma. Huomattavan usein hengenahdistus johtuu myös ylipainosta ja heikosta fyysisestä suorituskyvystä.

Voiko hengenahdistus johtua sydämen vajaatoiminnasta?

Sydämen vajaatoiminnan oireet ovat moninaisia, mutta jos potilaalla on rasitushengenahdistusta, nilkoissa turvotusta ja näiden lisäksi sydänfilmi tai keuhkokuva on poikkeava, kyseessä voi olla sydämen vajaatoiminta. Kun sydämen vajaatoiminta etenee, henkeä ahdistaa usein myös levossa ja jopa makuuasennossa.

Lue myös: Tunnista sydämen vajaatoiminta ja hakeudu ajoissa hoitoon

Tarvitaanko NT-ProBNP-testi?

NT-ProBNP-testi on verikoe, joka tekee eron sydänperäisen ja muista syistä johtuvan hengenahdistuksen välille, joten se voi tulla kyseeseen. Jos NT-proBNP-pitoisuus on korkea, se viittaa sydämen vajaatoimintaan tai muuhun hengenahdistuksen sydänperäiseen syyhyn.

Lue myös: Sydämen vajaatoiminta näkyy verikokeessa

Miten hengenahdistusta hoidetaan?

Hengenahdistus on oire, joten sitä hoidetaan sairauden mukaan. Joskus hengenahdistus voi liittyä saman henkilön kohdalla moneenkin asiaan, kuten astmaan, ylipainoon, sepelvaltimotautiin ja rytmihäiriöihin. On siis mietittävä yksilöllisesti, millaisesta hoidosta potilas hyötyy eniten.

Jos hengenahdistuksen syynä on merkittävä ylipaino, on syytä pohtia potilaan elämäntapoja. Esimerkiksi terveellisempi ruokavalio, liikunnan lisääminen arkeen ja riittävä lepo ovat muutoksia, joista kannattaa aloittaa.

MC-FI-00561

Asiantuntijana LT, kardiologian erikoislääkäri Kristian Paavonen. Hän työskentelee Terveystalossa Kampin ja Kouvolan toimipisteissä.