Hae Rosiesta

Kuvituskuva.
Jaa

PSA-testi – yksinkertainen verikoe kertoo eturauhasen terveydestä

Eturauhassyöpä on yksi harvoista syövistä, joihin on olemassa elinspesifinen merkkiaine, prostataspesifinen antigeeni eli PSA. Sen määrä voidaan mitata verikokeella, johon keski-ikäisen miehen kannattaa hakeutua rutiininomaisesti.

teksti Jussi-Pekka Aukia ~ kuvat iStockphoto

Mikä on PSA-testi ja mitä se mittaa?

Verestä laboratoriossa mitattavalla PSA-testillä mitataan keski-ikäisten ja ikääntyvien miesten eturauhasen tuottaman prostataspesifisen antigeenin määrää. PSA:ta eli prostataspesifistä antigeenia syntyy ainoastaan eturauhasessa, ja sen määrä on siten yhteydessä rauhaskudoksen kokoon. PSA:n määrän kasvu siis on yhteydessä rauhaskudoksen kasvuun – joka voi olla joko hyvän- tai pahanlaatuista. Testi ei kerro, kumpaa.

Mitkä ovat PSA-testin viitearvot?

PSA-arvolla tarkoitetaan PSA:n määrää mikrogrammoina litrassa. Eturauhanen kasvaa iän myötä, joten myös PSA-testin viitearvot nousevat asteittain. Alle 56-vuotiaan miehen kokonais-PSA:n viitearvo on alle 3,3 ja yli 67-vuotialla se on lähes kaksi kertaa korkeampi, alle 6,2. Jos PSA-arvo on yli 10, syövälle on noin 50 prosentin mahdollisuus.

Tulosta voi täsmentää mittaamalla muihin proteiineihin sitoutumattoman eli vapaan PSA:n ja kokonais-PSA:n suhdetta. Vapaata PSA:ta on kokonais-PSA:sta normaalisti noin neljäsosa. Vapaan PSA:n osuuden selvä pieneneminen merkitsee kohonnutta syöpäriskiä.

Lue myös: Milloin PSA-eturauhasarvo kannattaa mitata? Syöpälääkäri vastaa

Minkä hintainen PSA-testi on?

PSA-testi kannattaa aina teettää laboratoriossa, jolloin tulos on luotettava. Testi on edullinen, laboratorioiden hintahaitari sille vaihtelee kymmenestä eurosta useisiin kymmeniin euroihin.

Mitä kohonneet PSA-arvot tarkoittavat?

PSA-arvo ei anna täydellistä varmuutta suuntaan eikä toiseen. Lukemaa saattaa nostaa rauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu tai tulehdus, eikä se toisaalta aina suurene syövänkään kohdalla. PSA-testillä havaittu ja jatkotesteillä varmennettu syöpä saattaa myös olla niin hidaskasvuinen, ettei sille kannata tehdä mitään vaan pelkkä seuranta riittää.

Testin tulkinta kannattaa jättää hoitavalle lääkärille, joka voi tarvittaessa teettää jatkotutkimuksia, joilla varmistetaan syöpä tai syövättömyys. Testi tarjoaa lääkärille helpon ja edullisen työkalun, jolla voidaan havaita poikkeamat ja todeta syöpä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Testillä myös varmistetaan, ettei hoidettu syöpä ole uusiutunut. Kun rauhanen on poistettu, PSA-arvon tulisi olla nolla.

Minkä ikäisenä PSA kannattaa mittauttaa?

 Eturauhassyöpää ilmenee äärimmäisen harvoin alle 50-vuotiailla. 5060-vuotiaiden – ja viimeistään eläkkeelle lähtevien – kannattaa sen sijaan rutiininomaisesti mittauttaa PSA-arvonsa 12 vuoden välein. Usein PSA-testi sisältyy työterveyshuollon ja lääkäriasemien tarjoamiin miehen kokonaisterveyttä mittaaviin vuosihuoltopaketteihin siinä missä kolesteroli tai verenpaine.