Hae Rosiesta

Jaa

Ikä nostaa eturauhassyövän riskiä

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain noin viisituhatta henkilöä. Mitkä eri tekijät lisäävät riskiä sairastua eturauhassyöpään?

teksti Essi Kähkönen ~ kuvat iStockPhoto
asiantuntijana urologian erikoislääkäri Sakari Jokelainen, Mehiläinen

Mikä nostaa eturauhassyövän riskiä?

Ennen kaikkea ikä. Eturauhassyöpä on tyypillisesti noin seitsemänkymppisten miesten sairaus: yli 60 prosenttia tapauksista todetaan yli kuusikymmentäviisivuotiailla. Sen sijaan nelikymppisillä miehillä sairaus on harvinainen.

Miksi ikä nostaa tämän syövän riskiä?

Tarkalleen sitä ei tiedetä, kuten ei syövän tarkkaa syntymekanismiakaan. Ihmisen soluissa tapahtuu koko elinajan mutaatioita, mutta elimistömme osaa korjata niitä. Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä heikommin nämä korjausmekanismit toimivat, ja siksi tavallisesta solusta voi vuosikymmenten kuluessa kehittyä syöpäsolu.

Lue myös: Eturauhassyövällä on liian kiltti maine – PSA-arvot kannattaa mittauttaa säännöllisesti

Lisääkö ylipaino eturauhassyövän riskiä? Entä liikkumattomuus?

Tutkimuksissa kummankaan tekijän ei ole suoraan osoitettu nostavan eturauhassyövän riskiä. Sen sijaan lihavilla ja niukasti liikkuvilla näyttäisi olevan suurempi riski saada aggressiivisempi eturauhasen syöpä kuin niillä miehillä, jotka ovat normaalipainoisia ja joilla on ylipäätään terveemmät elintavat. Selvästi ylipainoiset myös kuolevat useammin tähän syöpään kuin normaalipainoiset miehet.

Miksi näin? Lihavuuden, liikkumattomuuden sekä eturauhassyövän vakavuuden sekä siihen liittyvän kuoleman riskin yhteydestä tarvittaisiin tarkempaa tutkimusta. On arveltu, että moni länsimaiseen elämäntapaan liittyvä tekijä vaikuttaisi eturauhassyövän riskiin. Yhtenä mahdollisena osatekijänä ovat ravitsemustottumukset: arvellaan, että runsas eläinproteiinien saanti sekä maitotuotteiden runsas käyttö saattaisivat nostaa eturauhassyövän riskiä.

Mikä on tupakan ja alkoholin rooli eturauhassyövän riskissä?

Eturauhasen syöpä ei ole sillä tavalla tupakkaherkkä syöpä kuin esimerkiksi keuhko- ja kurkunpään syövät. Ei ole osoitettu, että tupakointi kohottaisi eturauhassyövän ilmaantuvuutta. Sen sijaan eturauhassyöpään sairastuneella tupakoivalla miehellä on suurempi riski kuolla tähän syöpään kuin tupakoimattomalla potilaalla.

Myöskään alkoholinkäyttö itsessään ei näytä lisäävän miehen vaaraa sairastua eturauhassyöpään. On jopa tutkimuksia, joissa alkoholinkäyttö olisi pienentänyt tämän syövän riskiä, mutta on hyvinkin mahdollista, että kyseessä on jokin tutkimusharha.

Lue myös: Loppuuko seksi eturauhassyöpään?

Sanotaan, että sairastetut sukupuolitaudit sekä eturauhasen tulehdukset lisäisivät eturauhassyövän riskiä. Pitääkö tämä paikkansa?

Ei pidä, nämä väitteet ovat vanhoja mutta sitkeässä istuvia myyttejä, joilla ei ole todellisuuspohjaa. Sama koskee väitettä, jonka mukaan säännöllinen ejakulaatio ehkäisisi eturauhassyövän riskiä.

Voiko eturauhassyöpä olla perinnöllinen?

Kyllä voi, noin 2–5 prosenttia eturauhassyövistä on perinnöllistä tyyppiä. Osalla eturauhassyövän saaneista miehistä on lähisukulainen, kuten isä tai veli, joka on sairastunut samaan syöpään. Lähisukulaisen eturauhassyöpä kasvattaa siten riskiä myös terveellä miehellä, ja perinnölliseen eturauhassyöpään sairastutaan usein myös nuorempana kuin ei-perinnölliseen syöpätyyppiin.

Lähisuvussa esiintynyt eturauhassyöpä ei tarkoita automaattisesti sitä, että mies sairastuisi. Tällaisissa tapauksissa terveenkin miehen eturauhasen kuntoa on hyvä seurata tavallista tiheämmin.

Mitkä ovat eturauhassyövän oireet?

Erityisiä eli spesifisiä oireita tähän syöpään ei kuulu. Moni eturauhassyöpä löydetään täysin oireettomalta mieheltä, ja vaikka oireita olisikin, ne ovat usein samankaltaisia kuin hyvänlaatuisessa eturauhasen liikakasvussa.

Tyypillisimpiä oireita eturauhasen syövässä ovat virtsasuihkun heikentyminen, tihentynyt virtsaamisen tarve sekä virtsaamispakko. Kipua tai kyhmyjä ei yleensä ilmene, ellei syöpä ole jo levinnyt paikallisesti imusolmukkeisiin tai muualle elimistöön, kuten luustoon. Lääkäriin kannattaa lähteä viivyttelemättä, jos oireita ilmenee.

Miten eturauhasen terveyttä seurataan?

Eturauhasterveyttä seurataan PSA-testillä. Testillä voidaan selvittää, onko miehellä viitteitä eturauhassyövästä tai missä jo todetun syövän kanssa mennään.

Eturauhanen suurenee iän myötä ja siksi testin normaalit viitearvotkin nousevat, kun mies ikääntyy. Myös virtsateiden tulehdus saattaa nostaa PSA-arvon väli­aikaisesti korkeisiin lukemiin.

Kohonnut PSA ei siis automaattisesti kieli syövästä, mutta kohonneissa arvoissa eturauhasta täytyy testata useammin. Esimerkiksi, kun PSA-arvo testissä on yli 10, syövän todennäköisyys on noin 50 prosenttia.

Terveiden miesten valtakunnalliseen syöpäseulontaan ei Suomessa ole ryhdytty. Toki, jos eturauhasen kunto mietityttää, oireetonkin mies voi hakeutua PSA-testeihin.

Suvussa esiintyvää eturauhassyöpää on mahdollista seuloa terveiltä miehiltä tavallista tiheämmin. Mitään virallista suositusta PSA-seulontavälistä ei ole, mutta testeissä näiden miesten olisi hyvä käydä tapauksesta riippuen puolen vuoden, vuoden välein. Tämä tutkimusväli on suositeltava myös niille miehille, joilla PSA-arvo on aikaisemmassa testissä ollut sen verran koholla, että syövän todennäköisyys on kasvanut.

Lue myös: ”Kaikki muu oli toissijaista siihen verrattuna, että hän oli elossa” – näin eturauhassyöpä vaikuttaa parisuhteeseen

sekä: Milloin PSA-eturauhasarvo kannattaa mitata? Syöpälääkäri vastaa

MC-FI-01825

Kysymyksiin vastasi urologian erikoislääkäri Sakari Jokelainen Mehiläisestä