Hae Rosiesta

Jaa

Loppuuko seksi eturauhassyöpään?

Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain Suomessa yli 5000 miestä. Valtaosa toipuu sairaudesta, mutta hoidot vaikuttavat seksuaalisuuteen: jotain voi jäädä pois ja jotain tulla tilalle.

teksti Virve Järvinen ~ kuvat iStockPhoto
asiantuntijana seksuaaliterapeutti Hannele Arvekari, Suomen Syöpäjärjestöt ry:n kehittämispäällikkö

Saako vakavan sairauden äärellä ajatella seksiä, seksuaaliterapeutti Hannele Arvekari?

Seksuaalisuus on elämän suola, sokeri ja voimavara. Sen menettäminen saattaa heikentää merkittävästi elämänlaatua. On inhimillistä huolestua siitä, miten sairaus vaikuttaa omaan seksielämään. Jos esimerkiksi seksi on ollut tärkeää ennen sairastumista, se on sitä jatkossakin.

Valitettavasti osa sairastuneista pitää seksuaalisuuteen ja seksiin liittyviä huoliaan noloina ja pyrkii torjumaan ne. Seksuaalisuus voi kuitenkin olla asia, joka auttaa jaksamaan sairauden kanssa.

Miten eturauhassyöpä vaikuttaa miehen seksuaalisuuteen?

Eturauhassyöpään sairastuminen ja syöpähoidot voivat vaikuttaa halukkuuteen, kyvykkyyteen ja itsetuntoon. Syöpä ja hoidot voivat aiheuttaa erektio-ongelmia. Kun seksuaalinen kyky on uhattuna, mies voi kokea miehisyytensä heikkenevän. Hän saattaa miettiä entistä enemmän omaa kelpaamistaan ja surra ja jopa hävetä sitä, ettei enää pysty tuottamaan toiselle nautintoa samalla tapaa kuin ennen.

Seksuaalisuus ei ole vain yhdyntää. Se on läheisyyttä, hellyyttä, aistillisuutta, aikuisten välistä, eroottista leikkiä. Sairaus saattaa muuttaa tapaa toteuttaa seksuaalisuutta, mutta ei välttämättä huonompaan suuntaan. Jotain voi jäädä pois, mutta jotain tulla tilalle.

Lue myös: Kaikki muu oli toissijaista siihen verrattuna, että hän oli elossa – näin eturauhassyöpä vaikuttaa parisuhteeseen

Onko eturauhassyövän hoidolla vaikutusta potenssiin?

Hoidoilla on haittansa. Haitoista ja hyödyistä keskustellaan lääkärin kanssa ennen hoitoa.

Nykyisillä leikkaustekniikoilla erektiokyky säilyy valtaosalla eturauhassyöpään sairastuneista. Leikkaus ei enää automaattisesti vaurioita erektiota ylläpitäviä hermoja.

Sädehoito vaikuttaa erektioon viiveellä, ja vaikutukset näkyvät yleensä vuoden parin kuluttua hoidon loppumisesta. Eturauhassyöpä on tyypillisesti iäkkäämpien miesten sairaus, ja erektio heikkenee luonnollisestikin iän myötä.

Hormonilääkkeet lakkauttavat mieshormonituotannon, jolloin seksuaalinen halukkuus häviää.

Mitä hyötyä varhaisesta diagnoosista on seksielämälle?

Stressi ja epävarmuus vaikuttavat vahvasti seksuaalisuuteen ja haluun, ja niiden poistuminen luo hyvän pohjan antoisalle seksielämälle. Osalla diagnoosi voi horjuttaa perusluottamusta elämään, mikä vaikuttaa merkittävästi seksuaalisuuteen. Toisille varhainen diagnoosi voi tuoda turvallisen, kiitollisen olon ja halun elää täysillä.

Lue myös: Jos lähisuvussa on eturauhassyöpää, PSA-testi kannattaa

Miten eturauhassyöpä muuttaa parisuhdetta ja yhteistä seksiä?

Jos parisuhde on turvallinen, vakaalla pohjalla ja puolisoiden välillä on keskusteluyhteys, sairaus voi lähentää osapuolia toisiinsa.

Vakavaan sairastumiseen liittyy menettämisen pelko. Jos se saa osapuolet keskustelemaan tunteistaan keskenään, se voi olla kituvalle suhteelle käänne parempaan.

Yhdessä kannattaa keskustella siitä, mitä kumpikin ajattelee ja toivoo yhteiseltä seksiltä. Avoin puhe voi lisätä seksuaalista luottamusta ja turvallisuutta sekä ehkäistä ikäviä väärinymmärryksiä. Sairastunut voi esimerkiksi luulla, ettei kumppani enää halua häntä. Kumppani voi pelätä, että sairastunut menee seksissä rikki.

Onko eturauhassyöpään liittyviin potenssiongelmiin hoitoa?

Erektiohermoja ja erektiota tukevia lihaksia voi aktivoida lantionpohjan lihaksia harjoittamalla ja sähköstimulaatiohoidolla, ja erektiota voidaan auttaa erilaisilla apuvälineillä. Näistä kannattaa kysyä seksuaalineuvojilta ja -terapeuteilta ja asiaan perehtyneiltä fysioterapeuteilta.

Hoitona voidaan käyttää erektiolääkkeitä, joiden käytöstä tulee keskustella lääkärin kanssa. Leikkauksessa asetettava erektioproteesi voi olla yksi hoitovaihtoehto.

Miten nauttia seksistä ilman yhdyntää?

Syöpään sairastuminen voi olla hyvä hetki laajentaa omaa käsitystä seksuaalisuudesta. Vaikka yhdynnät loppuisivat tai vähenisivät, tarve läheisyyteen ja hellyyteen ei lopu.

Jalkoväli ei ole kehossa ainoa kohta eikä kosketusaisti ainoa aisti, jonka avulla voi kokea mielihyvää. Seksi on aikuisten leikkiä, ja erilaiset kokeilut ja mielikuvituksen käyttö kuuluvat leikkiin. Kannattaa kokeilla, mistä kaikesta oma nautinto syntyy ja millä tavoilla sitä voi tarjoilla toiselle.

Lue myös: Eturauhassyövällä on liian kiltti maine – PSA-arvot kannattaa mittauttaa säännöllisesti

 MC-FI-01533

Hannele Arvekari on seksuaaliterapeutti sekä Suomen Syöpäjärjestöt ry:n kehittämispäällikkö.