Hae Rosiesta

Jaa

Nainen, harkitsetko verenluovutusta? Nämä asiat on hyvä tietää ennalta

Periaatteessa kuka tahansa voi luovuttaa verta, kunhan kriteerit täyttyvät. 18–25-vuotiaat naiset huomioidaan luovuttajina omana erityisryhmänään, sillä heillä on muita suurempi raudanpuutteen riski.

teksti Jaana Kalliokoski ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana SPR:n Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén

Miksi hedelmällisessä iässä olevat naiset eivät voi luovuttaa verta yhtä usein kuin miehet, lääkäri Johanna Castrén?

Kysymys on puhtaasti fysiologiasta: naisen rautavarastot ovat selvästi miehiä pienemmät. Lisäksi naiset menettävät kuukautisten myötä verta ja siten myös rautaa.

Luovutussuosituksia on muokattu viime vuosina, koska niissä on erityisesti haluttu huomioida hedelmällisessä iässä olevat naiset. Tutkimusten mukaan 18–25-vuotiailla naisilla on muita suurempi riski raudanpuutteeseen, ja siksi heille suositellaan verenluovutusta vain kerran vuodessa. Muille naisille suositellaan luovutusta enintään 2–3 ja miehille 3–4 kertaa vuodessa.

Millaisia tutkimuksia verenluovuttajalle tehdään ennen luovutusta?

Luovuttajilta mitataan ensinnäkin hemoglobiini, joka on keskeinen rakennusaine punasoluissa, jotka puolestaan kuljettavat happea elimistössä. Lisäksi luovuttajalta tutkitaan mahdolliset verivalmisteiden kannalta keskeiset infektiot, kuten HIV, hepatiitti A, B ja C sekä syfilis eli kuppa.

Miksi verenluovuttajan hemoglobiinin on oltava hyvä?

Naisen hemoglobiinin on oltava vähintään 125 ja enintään 175. Suosituksen alaraja on yli viitearvon, koska naisen rautavarastot eivät ole kovin isot. Luovutus laskee hemoglobiinia noin 10–15 grammaa litraa kohden. Samalla menetetään noin 300 milligrammaa varastorautaa.

Raudanmenetyksen korvaamiseksi luovuttaja saa aina rautatablettikuurin. 18–25-vuotialle naisille annetaan yhteensä 4000 milligramman kuuri, muut naiset saavat 2000 milligramman kuurin. Kuuri kestää kolme viikkoa.

Lue myös: Uskallanko luovuttaa verta? Näin verenluovutus vaikuttaa hemoglobiinin määrään

Olisiko verenluovuttajalta hemoglobiinin lisäksi hyvä mitata myös varastorauta eli ferritiini?

Ferritiini on hyvä mittari selvittämään anemian tai muiden oireiden, kuten uupumuksen ja väsymyksen, syitä. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan osoitettu, että ferritiinin mittaus seulontatutkimuksena olisi hyvä menetelmä, sillä se voi aiheuttaa enemmän ongelmia kuin tuoda hyötyjä.

Ferritiiniarvo on hyvin yksilöllinen. On ihmisiä, joilla on matala varastorauta mutta riittävästi hemoglobiinia hapen kuljetukseen. Ihminen voi selvitä matalilla rautatasoilla koko elämänsä ja voida silti mainiosti. Toiseksi ferritiinin mittauksesta ei ole olemassa vielä pikatestiä, kuten hemoglobiinista.

Lue myös: Ferritiinin mittaus kertoo elimistön rautavarastoista

Miten vaihdevuodet vaikuttavat naisen mahdollisuuteen luovuttaa verta?

Vaihdevuosien aikana tai sen jälkeen, kun kuukautisia ei enää ole, naisen hemoglobiinitaso alkaa hieman nousta. Vaihdevuosien jälkeen nainen on optimaalinen verenluovuttaja.

Lue myös: 8 faktaa vaihdevuosista, jotka jokaisen naisen tulisi tietää

Ovatko runsaat kuukautiset este verenluovutukselle?

Tärkein kysymys verenluovuttajalle on hänen oma käsityksensä terveydentilastaan. Tätä kysymme aina luovuttajilta. Jos luovuttaja kertoo olleensa pitkään uupunut ja väsynyt, emme suosittele hänelle verenluovutusta.

Runsaat kuukautiset voivat johtaa matalaan hemoglobiinitasoon, mutta eivät välttämättä ole este luovutukselle, jos hemoglobiinitaso on viitearvojen sisällä ja olo on hyvä.

Estääkö jokin lääkitys verenluovutuksen?

Lääkitys estää hyvin harvoin verenluovuttamisen. Esimerkiksi aikoinaan kolesterolilääkkeet olivat este luovutukselle mutta eivät enää. Myöskään aspiriinin käyttäminen ennaltaehkäisevästi ei estä luovutusta. Sen sijaan luovutuksen estävät sikiölle vaaralliset lääkkeet, kuten aknelääke. Lääkitykset käydään aina läpi ennen verenluovutusta.

Jos harkitsee luovuttamista, mistä saa lisätietoa?

Kannattaa käydä tekemässä Veripalvelun terveyskysely. Siinä saa samalla runsaasti lisätietoa luovuttamisesta. Sivuilla on myös ohjaus maksuttomaan neuvontapuheluun, josta saa yksilöllistä neuvoa.

Lue myös: Ferritiinin mittaus on yleistynyt – raudanpuutteesta kärsii iso osa lisääntymisikäisistä naisista

Sekä: Ferritiini, transferriini, hemoglobiini… Mitä eri rauta-arvot kertovat?

MC-FI-01209

Asiantuntijana Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén.