1. Ota nollatoleranssi alkoholin suhteen
Alkoholin käyttäminen kannattaa lopettaa jo siinä vaiheessa, kun suunnittelet raskautta. Alkoholin juominen voi nimittäin joidenkin tutkimusten mukaan heikentää hedelmällisyyttä. Se saattaa muuttaa naisen hormonitasapainoa ja heikentää miehen siittiöiden tuotantoa. Alkoholi voi vaurioittaa sikiötä myös aivan raskauden alussa, eli ennen kuin äiti edes tietää raskaudestaan. Ihan viimeistään tipattomalle kannattaa alkaa, kun on tullut raskaaksi.
Alkoholi kulkeutuu äidin veren mukana suoraan sikiölle. Se vaikuttaa kasvua sääteleviin geeneihin sikiössä sekä istukassa ja voi aiheuttaa vaurioita sikiön elimissä, aivoissa ja hermostossa. Lapsi voi myös syntyä poikkeuksellisen pienikokoisena tai kehitysvammaisena. Alkoholin käytöstä voi seurata myös keskenmeno.
Moni ajattelee, että lasi pari silloin tällöin ei haittaa. Ei kuitenkaan tiedetä varmasti, miten pieni määrä alkoholia vaikuttaa lapsen kehitykseen. Sen takia edes yhtä lasillista ei kannata nauttia, vaan varminta on pitää alkoholin kanssa nollatoleranssi koko raskauden ajan.
2. Luovu tyhjiöpakatuista kaloista
Tyhjiöpakatuissa kaloissa, kuten graavi- ja kylmäsavulohessa, voi piillä listeriabakteeri. Terveelle aikuiselle se aiheuttaa yleensä vain vatsataudin, mutta kehittyvälle sikiölle se voi olla tuhoisa. Sikiön elimistölle tauti saattaa olla niin rankka, ettei se kestä sitä, ja raskaus voi mennä kesken. Listerian vaara on todellinen, sillä Suomessakin listeriabakteerin aiheuttamia tautitapauksia raportoidaan vuosittain useita kymmeniä.
3. Jätä hauki lautaselta
Hauki on vaarallinen sikiölle, sillä se voi sisältää elohopeaa. Elohopea saattaa runsaina määrinä aiheuttaa kehityshäiriöitä ja vaurioittaa keskushermostoa.
4. Syö vain pastöroidusta maidosta valmistettuja juustoja
Pastöroimattomissa maitotuotteissa voi myös elää listeriabakteeri. Siksi raskausaikana kannattaa syödä vain kovia, kypsytettyjä juustoja. Näitä ovat leivän päälle viipaloitavat juustot, kuten edamit ja emmentalit.
Pehmeitä tuorejuustoja sen sijaan ei kannata syödä, jollei niihin käytetty maito ole pastöroitua. Monen suomalaisen valmistajan pehmeätkin juustot on pastöroitu, mutta tästä kannattaa varmistua.
5. Vältä inkivääriä
Terveystuotteena pidetty inkivääri sisältää kemiallisia yhdisteitä, jotka voivat olla vaaraksi sikiölle ja vaikuttaa sen kehitykseen. Tutkimustulokset inkivääristä ovat ristiriitaisia, mutta turvallisinta on jättää sen nauttiminen raskauden aikana. Varsinkin inkiväärivalmisteita, -teetä ja -ravintolisiä kannattaa välttää. Kuivattua inkivääriä voi käyttää mausteena silloin tällöin. Kaikki ei siis ole pilalla, jos vahingossa söit aasialaista ruokaa, jossa oli inkivääriä mausteena.
6. Syö merilevää harkiten
Merilevävalmisteet voivat sisältää runsaasti jodia. Se voi olla haitallista kilpirauhasen toiminnalle ja sikiön kasvulle. Toisaalta äidin on raskaana ollessa tärkeää saada tarpeeksi jodia. Sen suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä sekä liikasaanti että liian vähäinen saanti ovat haitaksi.
7. Vaihda lakritsi toiseen herkkuun
Lakritsia ei suositella odottaville äideille lainkaan. Lakritsin ja salmiakin sisältämä glykyrritsiini voi aiheuttaa turvotusta ja verenpaineen nousua. Sen runsas käyttö lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Se voi vaikuttaa sikiön kehitykseen ja heikentää esimerkiksi lapsen keskittymiskykyä.
Glykyrritsiini muuttaa istukan aineenvaihduntaa ja päästää stressihormoneja helpommin siitä läpi. Turvallista glykyrritsiinin määrää ei tunneta, joten varminta on jättää lakritsi kokonaan pois. Jos satuit syömään pienen annoksen lakritsia, kuten annoksen lakritsijäätelöä tai muutaman makeisen, se tuskin on kuitenkaan kovin haitallista.
8. Vähennä kahvin juontia
Raskaus on hyvä syy opetella pois kofeiinikoukusta. Runsas kofeiinin käyttö lisää nimittäin keskenmenon riskiä ja ennenaikaista syntymää. Lapsi voi myös syntyä normaalia pienikokoisempana.
Raskaana oleville turvallinen kofeiinimäärä vuorokaudessa on 200 milligrammaa. Se tarkoittaa kolmea desilitraa tavallista suodatinkahvia tai 1,5 desilitraa espressoa. Huomaa, että myös teessä, suklaassa ja energiajuomissa on kofeiinia. Jälkimmäisiä ei kannata juoda raskaana lainkaan.
9. Valitse maksamakkara maksapihvin sijaan
Maksa sisältää runsaasti A-vitamiinia, joka lisää epämuodostumien ja keskenmenon riskiä. Siksi raskaana ollessa kannattaa jättää maksapihvit syömättä. Maksamakkarassa ja -pasteijassa maksaa on sen verran vähemmän, että niitä voi syödä hieman. Jos syöt maksamakkaraa ja -pasteijaa säännöllisesti, suositus on enintään 30 grammaa päivässä. Mikäli syöt niitä vain silloin tällöin, voit nauttia kerralla sata grammaa.
Suositukset muuttuvat aika ajoin. Tarkista Eviralta kaikkein ajankohtaisin tieto.