Hae Rosiesta

Jaa

Mistä tunnistaa lapsen tai nuoren raudanpuutteen?

Yksipuolinen ruokailu, runsaat kuukautiset sekä kovatehoinen liikunta ovat kouluikäisillä yleisimpiä syitä raudanpuutteelle. Milloin lapsen tai nuoren rauta-arvot on syytä tarkistaa?

teksti Essi Kähkönen ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana osastonylilääkäri Olli Lohi TAYSista

Milloin lapsen tai nuoren raudan­saantia kannattaa erityisesti tarkkailla? 

Silloin jos hänen ruokavalionsa on kovin yksipuolinen. Moni kouluikäinen haluaa syödä kasvispainotteisesti tai vegaanisesti, ja silloin raudansaanti voi jäädä turhan vähiin.  

Mistä saa parhaiten rautaa? 

Lihasta, lihaelintarvikkeista ja täysjyväviljatuotteista. Lihasta rauta imeytyy elimistöön kasvirautaa tehokkaammin. Mutta on kasvisruoissakin hyviä raudanlähteitä: mukavasti rautaa löytyy muun muassa erilaisista kaaleista, kuten parsa- ja lehtikaalista, linsseistä ja kidneypavuista sekä esimerkiksi tofusta.  

Myös kasvispainotteisesta tai vegaanisesta ruokavaliosta saa raudan osalta monipuolisen, kun sen koostaa huolella. Tarvittaessa lapsi tai nuori kannattaa viedä ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Voiko vähäisen raudan­saannin taustalla olla muita syitä?  

Tytöillä runsaat kuukautiset ovat yleinen raudanpuuteanemian syy. Kuukautisissa menetetään verta ja punasoluja, jonka hemoglobiiniin rauta on sitoutunut. 

Pojilla tavallisimpia syitä raudanpuutteelle on kovatehoinen urheilu. Kasvuiässä lihakset tarvitsevat runsaasti rautaa, ja jos sitä ei saa ravinnosta riittävästi rasittavan liikunnan vastapainoksi, voi seurauksena on rautavaje tai raudanpuuteanemia. Runsas hikoilukin kiihdyttää jonkin verran raudan kulutusta, sillä rautaa erittyy iholta hikeen.  

Mistä merkeistä nuoren raudanpuutteen voi tunnistaa 

Aluksi raudanpuute ei oireile mitenkään. Elimistössä rautaa on sitoutuneena paitsi punasoluihin ja lihassoluihin, myös varastoituneena maksaan ja luuytimeen. Jos raudasta kehittyy vaje, keho käyttää ensin varastoraudan loppuun. Seuraavaksi vaje alkaa näkyä punasolujen koon pienenemisenä ja värin vähenemisenä – lopulta myös hemoglobiinitasossa, anemiana. 

Raudanpuuteanemian tyypillisimpiä oireita ovat poikkeava väsymys, kalpeus, huulten sinerrys, hengästymisalttius, päänsärky sekä sydämen tykyttely. 

Lue myös: Väsyttää, tykyttää ja hengästyttää – voisiko syynä olla raudanpuute?  

Voiko raudan imeytymistä tehostaa? 

Kyllä jonkin verran. Tunnetuin tapa tehostaa raudan imeytymistä on nauttia samaan aikaa C-vitamiinipitoista ruokaa. Esimerkiksi appelsiini pääruoan jälkkäriksi parantaa raudan imeytymistä. 

Vastaavasti kalsiumpitoiset ruoat, kuten maitotuotteet, vähentävät raudan imeytymistä, samoin kahvi.  

Miten huolehtia lapsen riittävästä raudan­saannista yli­päätään? 

Varmistamalla, että lapsi tai nuori syö monipuolisesti. Jos raudanpuutteesta tai anemiasta on jo selkeitä viitteitä, kannattaa hakeutua lääkäriin. 

Milloin lapselle on syytä tehdä rauta-arvoja määrittävä verikoe? 

Silloin kun lasta vaivaa poikkeava väsymys ja hänessä on muitakin merkkejä raudanpuuteanemiasta. Verikokeista mitataan tavallisesti sekä hemoglobiinin että varastoraudan taso.  

Miten raudanpuute­anemiaa hoidetaan? 

Jos lääkäri toteaa raudanpuutteesta johtuvan anemian, hän määrää potilaalle rautakuurin. Rautakuuri otetaan purkista rautalisänä. Annostus on noin 3–6 milligrammaa painokiloa kohti rautaa päivässä – määrä pyöristetään sopivaan tablettikokoon. 

Rautakuuri kestää anemiatapauksissa melko pitkään. Ensin rautaa otetaan kaksi tai kolme kuukautta, ja sen jälkeen rauta-arvot mitataan uudelleen. Yleensä tarvitaan vielä toiset pari, kolme kuukautta, jotta elimistön rautavarastot saadaan korjattua. 

Voiko lapselle tai teinille aloittaa rauta­kuurin omin päin? 

Sitä en suosittele, koska oireilun, kuten väsymyksen, taustalla voi olla muitakin syitä. Raudanpuute- tai anemiaepäilyssä on syytä kääntyä lääkärin puoleen.  

Lue myös: Ferritiinin mittaus on yleistynyt – raudanpuutteesta kärsii iso osa lisääntymisikäisistä naisista.  

 

MC-FI-01263 

Asiantuntijana osastonylilääkäri Olli Lohi TAYSin Lasten ja nuorten veri- ja syöpätautien yksiköstä.