Hae Rosiesta

Jaa

Lihavuusleikkaus on tehokas apu — muutos voi kuitenkin altistaa puutoksille ravitsemuksessa

Vitamiinien ja hivenaineiden imeytyminen heikkenee lihavuusleikkauksen jälkeen. Erityisesti B12- ja D-vitamiinien sekä raudan ja kalsiumin saanti voi olla vaarassa.

teksti Jaana Kalliokoski ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana gastrokirurgian erikoislääkäri Pirjo Käkelä

Miksi vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytyminen muuttuu mahalaukun kavennuksen tai mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen, gastrokirurgian erikoislääkäri Pirjo Käkelä?

Mahalaukun ohitusleikkauksessa sivuutetaan suuri osa mahalaukkua, pohjukaissuoli ja ohutsuolen alkuosa. Ne ovat alueita, joissa useimmat vitamiinit ja kivennäisaineet pääosin imeytyvät. Mahalaukun kavennusleikkauksessa suuri osa mahalaukusta poistetaan kokonaan.

Leikkausten seurauksena mahalaukun erittämän hapon määrä vähenee ja vitamiini- ja kivennäisaineiden imeytyminen vaikeutuu. Myös ravinnon määrä pienenee, mikä heikentää imeytymistä.

Mistä vitamiineista ja kivennäisaineista uhkaa erityisesti tulla puute?

Tavallisimpia ovat raudan, B12-vitamiinin, D-vitamiinin ja kalsiumin puutokset. Toisaalta lihavuusleikkauksen jälkeen syntyvien puutostilojen esiintyvyydestä ei ole luotettavia tietoja, koska järjestelmällinen seuranta puuttuu.

On havaittu myös, että lihavuusleikkausta edeltävät D-vitamiinin, B12-vitamiinin, raudan ja folaatin puutokset ovat yleisiä.

Miten puutosta ehkäistään leikkauksen jälkeen?

Monipuolisella ravinnolla sekä monivitamiini-, kalsium-, D-vitamiini- ja B12-vitamiinivalmisteen säännöllisellä käytöllä. Tarvitaan myös yksilöllistä ja koko loppuelämän jatkuvaa seurantaa.

Suositellut vitamiini- ja kivennäisainemäärät eivät aina riitä suojaamaan puutosten kehittymiseltä. Puutosten syntymiseen vaikuttavat yksilölliset erot imeytymisessä, tarvittavissa annoksissa, hoitomyöntyvyys sekä muut sairaudet.

Miten D-vitamiinin, kalsiumin ja raudan puutokset vaikuttavat lihavuusleikkausten jälkeen?

Anemia ja luun kunnon huononeminen ovat kaikkein yleisimmät ja tunnetuimmat pitkäaikaishaitat kavennuksen ja ohituksen jälkeen. D-vitamiinin puutoksen vuoksi kalsiumin ja fosfaatin imeytyminen heikkenee, mikä lisää osteomalasian ja osteoporoosin vaaraa. D-vitamiinin puutetta on todettu 30–70 prosentilla potilaista.

Kalsiumin puute johtaa metaboliseen luusairauteen ja lisäkilpirauhasen liikatoimintaan sekä lisää osteoporoosin riskiä.

Raudan puute aiheuttaa mikrosyyttianemian, jossa punasolut ovat tavallista pienempiä.

Leikkauksen jälkeen potilaille voi kehittyä inho liharuokiin. Jos lihaa tulee syötyä harvoin tai ei ollenkaan, raudansaanti vähenee entisestään. Raudan puutetta on raportoitu noin 40 prosentilla kavennuksen ja noin 50 prosentilla ohituksen jälkeen.

Millaisen riskin B-vitamiinien puutos voi aiheuttaa, jos niiden saantiin ei kiinnitetä huomiota?

B12-vitamiinin puute kehittyy hitaasti, koska sen varastot ovat suuret. Seurauksia voivat olla megaloblastinen anemia, jossa punasolut ja niiden esiasteet luuytimessä ja veressä ovat tavallista suurempia, sekä polyneuropatia eli ääreishermoston toiminnan rappeutuma.

Folaatin puutoskin aiheuttaa megaloblastista anemiaa, mutta puutos on harvinainen.

B6-vitamiinin eli pyridoksiinin puutosta esiintyy harvoin, mutta se voi aiheuttaa pelätyn neurologisen sairauden, Wernicken oireyhtymän. Siitä seuraa hoitamattomana pysyvää haittaa. Puutosta esiintyy folaatin ja tiamiinin vajauksen sekä runsaan alkoholinkäytön yhteydessä, ja se aiheuttaa polyneuropatiaa eli ääreishermoston rappeutumista.

Kuinka tiiviisti potilaan rauta- ja vitamiinitasoja on syytä testata leikkauksen jälkeen?

Lihavuuskirurginen yksikkö seuraa potilasta yleensä 1–2 vuotta leikkauksesta. Sen jälkeen seuranta siirtyy perusterveydenhuoltoon. Ongelmattomassa tilanteessa seurantakäynti kerran vuodessa on riittävä. Tällöin potilaalta tutkitaan rauta-, vitamiini- ja kivennäistasot.

Lue lisää: Ferritiini, transferriini, hemoglobiini… Mitä eri rauta-arvot kertovat?

Leikkauksen käyneille suositellaan syötäväksi vitamiinilisää loppuelämän. Voisiko asia korjaantua itsestään ajan kanssa?

Mahalaukun kavennusleikkauksen ja mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen maha-suolikanavan anatomia on muutettu tarkoituksella pysyvästi. Mahalaukun erittämän hapon määrän väheneminen aiheuttaa pysyviä vitamiini- ja kivennäisaineiden puutoksia, koska imeytyminen vaikeutuu. Lisäksi ravinnon määrä pienenee ja sen imeytyminen heikkenee. Näiden asioiden vuoksi tilanne ei pysty korjautumaan itsestään. Vitamiini- ja kivennäisaineita pitää täydentää pysyvästi koko loppuelämän.

Millaista ruokavaliota lihavuusleikkauksen jälkeen suositellaan?

Soseutettua tai pehmeää ruokaa nautitaan noin kuukauden ajan. Sen jälkeen siirrytään normaalirakenteiseen ravintoon.

Koska mahalaukun ja suoliston tilavuus pienenee, pitää syödä 6–8 kertaa päivässä pieninä annoksina ja pureskella hyvin. Nesteet nautitaan ruokailujen välillä, ei ruokailujen yhteydessä, koska ne vievät tilaa syödyltä ruoalta.

Miten runsas ylipaino vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen?

Ylipainoisten suolistomikrobisto on erilainen kuin normaalipainoisten, mikä luultavasti tuo eroja ravintoaineiden imeytymiseen. Varmuudella tätä ei kuitenkaan tiedetä.

Ylipaino vaikuttaa erityisesti tiettyjen vitamiinien ja hivenaineiden tarpeeseen. D-vitamiinia tarvitaan enemmän, sillä D-vitamiinia varastoituu rasvaan eikä se sen vuoksi ole elimistön käytettävissä. Myös B12-vitamiinin tarve on ylipainoisilla tavanomaista suurempi. Nämä vaikuttavat myös osaltaan ravintoaineiden imeytymiseen.

Osalla ylipainoisista potilaista on eri tutkimuksissa todettu olevan pidempi suoli kuin normaalipainoisilla. Tästä on olemassa toki myös päinvastaista näyttöä.

Suolen pituus vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen eli siihen, miten nopeasti ruoka kulkee suoliston läpi. Imeytymisen prosessia ei tunneta vielä täysin, emmekä tiedä ihmisten yksilöllistä suolen pituutta, ellei sitä mitata.

MC-FI-01387

Pirjo Käkelä, gastrokirurgian erikoislääkäri, LT Lihavuuden hoidon keskus, KYS ja Itä-Suomen yliopisto