Hae Rosiesta

Jaa

Totta vai tarua: Mitkä asiat vaikuttavat vaihdevuosioireisiin?

Vaihdevuodet tunnistaa kuukautisten loppumisesta, kuumista aalloista tai mahdollisista uniongelmista. Geeneistä tai kipeistä kuukautisista ei sen sijaan voi ennustaa, millaiset vaihdevuosioireista tulee.

teksti Rosanna Marila ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana synnytys- ja naistentautiopin dosentti Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta

Millaisin tavoin vaihdevuodet voivat oireilla, synnytys- ja naistentautiopin dosentti Anna-Mari Heikkinen?

Kuukautisten loppuminen on merkki vaihdevuosista. Sen lisäksi tavallisimpia oireita ovat hikoilu, kuumat aallot, unihäiriöt, sydämen tykyttely, mielialan ailahtelu ja mataluus, nivelkivut ja limakalvojen kuivuminen. Vaihdevuosia ei kuitenkaan voi ennustaa kuukautisista, jos ne puuttuvat kohdunpoiston tai hormonilääkityksen – siis hormonikierukan, minipillereiden, tai ihon alle laitettava kapselin – takia.

Jos kuukautisia ei ole, voi verikokeella tehdä FSH-mittauksen, joka kertoo, tuottavatko munasarjat vielä estrogeenia. Käytän itse potilaan kanssa FSH-mittausta esimerkiksi silloin, jos elämää häiritsevät oireet, jotka voivat viitata muuhunkin syyhyn kuin vaihdevuosiin, eikä kuukautisista voi päätellä asiaa. Toisaalta, jos ihmisellä ei ole ollenkaan vaihdevuosioireita tai ne ovat lieviä, ei hän välttämättä myöskään tarvitse tarkkaa tietoa siitä, onko kyseessä menopaussi.

Mistä tunnistaa kuumat aallot?

Kuumat aallot ovat erilaisia eri ihmisillä: joillekin tulee lyhyt hikipuuska, toisella pidempiä kuumotuksia. Yleensä niihin liittyvät yhtäkkinen kuumuuden tunne, punaiseksi muuttuminen ja hiki. Joillakin niitä tulee pari kertaa viikossa, toisilla kymmeniä päivässä. Niitä voi tulla sekä päivällä että yöllä.

Voiko omia vaihdevuosioireita ennustaa?

Ei välttämättä. Vaihdevuosia ennakoivat usein kuukautiskierron piteneminen ja kuukautisten jääminen joiksikin kuukausiksi pois. Joillakin naisilla esiintyy kuukautiskierron muutosten lisäksi myös ohimeneviä vaihdevuosioireita jopa useiden vuosien ajan. Osalla taas kuukautiset loppuvat yhtäkkiä ilman ennakoivia oireita. Keskimäärin vaihdevuodet alkavat 51-vuotiaana.

Lue lisää: Vaikeat vaihdevuosioireet – vai sittenkin jotain muuta?

Äidilläni oli vaikeat vaihdevuodet, onko sama luvassa minulle?

Geenit eivät vaikuta vaihdevuosioireisiin, sillä niihin liittyvää perintötekijää ei ole. Äidin oireista ei siis voi päätellä omien oireiden vaikeutta. Syytä sille, miksi toisilla vaihdevuodet ovat vaikeat ja toisilla täysin oireettomat, ei tiedetä.

Sen sijaan myöhäinen tai varhainen vaihdevuosi-ikä voi liittyä geneettiseen taipumukseen ja olla siten äidiltä tyttärelle periytyvää.

Minulla on runsaat ja kipeät kuukautiset, vaikuttaako se tuleviin vaihdevuosioireisiini?

Kuukautisista ei voi päätellä tulevia vaihdevuosioireita, eli ne eivät vaikuta toisiinsa. Myöskään mahdollisten synnytysten määrä ei vaikuta vaihdevuosioireisiin.

Olen kuullut, että esimerkiksi soija auttaa. Voiko ruokavaliolla helpottaa oireita?

Tutkimusten perusteella estrogeenihoito on ainut tehokas hoito vaikeisiin oireisiin, niihin soijalla tai kasviestrogeeneillä ei ole lumetta parempaa vaikutusta. Lieviin oireisiin voi vaikuttaa elämäntavoilla: riittävä uni, liikunta ja monipuolinen, terveellinen ruokavalio auttavat oireiden hallinnassa. Iltaisin kannattaa myös välttää kahvin, alkoholin ja sokerin käyttöä.

Millaisiin vaihdevuosioireisiin naiset hakevat sinulta apua?

Tyypillinen oire ovat huonot unet. Naiset tietävät, että kuumat aallot ja hikoilu kuuluvat vaihdevuosiin, mutta he eivät välttämättä osaa yhdistää estrogeenin puutosta uneen. Usein käyn potilaan kanssa vaihdevuosiin liittyen läpi myös estrogeenihoidon haittavaikutuksia, kuten lisääntynyttä rintasyöpäriskiä ja tukosriskiä. Yhdellä tapaamiskerralla on paljon läpikäytävää ja omaksuttavaa.

Lue lisää: Millaisia ovat vaihdevuosien hormonihoidon sivuvaikutukset? Gynekologi murtaa myytit

Miten hoidan limakalvojeni kuivumista?

Limakalvojen kuivuminen ja oheneminen ovat estrogeenin puutosoire. Hoidoksi riittää hyvin pieni määrä emättimeen tai ulkosynnyttimiin annosteltavaa paikallishoitoa: puikkoa tai voidetta. Se ei imeydy verenkiertoon eikä nosta estrogeenitasoja, vaan vaikuttaa paikallisesti aiheuttamatta sivuvaikutuksia.

Paikallisestrogeenit ovat tehokkaita ja turvallisia, ja niitä saa apteekista ilman reseptiä. Tarjolla on myös hormonittomia paikallishoitoja, mutta hormonia sisältävät valmisteet ovat vaihdevuosioireissa tehokkaampi valinta: hoidetaanhan niillä nimenomaan estrogeenihormonin puutteesta aiheutuvaa vaivaa.

Lue lisää: Ennenaikaiset vaihdevuodet: ”Vaihdevuoteni alkoivat alle nelikymppisenä”

MC-FI-00997

Asiantuntijana synnytys- ja naistentautiopin dosentti Anna-Mari Heikkinen Terveystalolta.