Miksi vaihdevuodet vaikuttavat mielialaan, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini?
Vaihdevuosissa estrogeeni- ja keltarauhashormonitasot laskevat, ja lopulta hormonituotanto hiipuu kokonaan. Voimakkaat hormonaaliset muutokset heijastuvat myös mielialaan. Aivoissa on hormonireseptoreja, jotka reagoivat muutoksiin. Samanlainen asia tapahtuu murrosiässä.
Aiemmin mielialamyrskyjä tarkasteltiin lähinnä psykologisesti. Ajateltiin, että kyseinen elämänvaihe aiheuttaa mielialavaihteluja, kun lapset muuttavat pois kotoa ja muutakin mullistavaa voi tapahtua. Kyse on kuitenkin hormonaalisesta muutoksesta.
Kuinka yleisiä mielialavaihtelut sitten ovat?
Mielialavaihtelut vaihdevuosissa ovat todella yleisiä. Lähes kaikilla naisilla on joitain mielialaan liittyviä piirteitä. Alttius mielialaoireille on suurimmillaan perimenopaussin eli esivaihdevuosien myöhäisemmässä vaiheessa, kun kuukautiset ovat jäämässä kokonaan pois.
Mielenmuutokset voivat olla muitakin kuin hormonaalisia. Esimerkiksi univaikeudet voivat olla itsenäinen ongelma, joka heijastuu mielialaankin. Jos on väsynyt ja palautuu huonosti, on selvää, että se näkyy ja tuntuu.
Lue lisää: Totta vai tarua: Mitkä asiat vaikuttavat vaihdevuosioireisiin?
Miksi vain osalla naisista vaihdevuodet heijastuvat mielialaan?
Jos aiemmin on ollut mielialaongelmia, kuuluu riskiryhmään ja on alttiimpi saamaan mielialamuutoksia myös vaihdevuosissa. Kuten sanottua, mielialaongelmia voi olla muistakin syistä, kuten elämänvaiheesta tai ulkoisista tekijöistä johtuen. Unenpuute, stressi, parisuhdeongelmat, ikääntyvät vanhemmat, terveyshuolet ja lasten muutto pois kotoa myös vaikuttavat. Vaihdevuosien mielialavaihtelut eivät välttämättä tunnu niin suurelta ongelmalta, jos elämässä on vain vähän muita huolia.
Miten mielialaheittelyt näkyvät?
Tyypillisiä oireita ovat muun muassa alakulo, aloitekyvyttömyys, ärtyneisyys, hermostuneisuus, keskittymiskyvyn lasku, muistamattomuus ja ahdistus sekä seksuaalinen haluttomuus. Jälkimmäinen voi johtua myös kuivista limakalvoista, ja siihen vaivaan on apua saatavilla.
Aina nainen ei itsekään tiedä, mistä mielialavaihtelut johtuvat – saati sitten lähipiiri. Avoimuus on hyväksi: jos on vaihdevuosi-ikäinen, kannattaa kertoa syy apeaan tai ärtyisään mieleen. Silloin saa enemmän ymmärrystä myös läheisiltä.
Lue lisää: Ennenaikaiset vaihdevuodet: ”Vaihdevuoteni alkoivat alle nelikymppisenä”
Milloin vaihdevuosien tunteiden vuoristorataan on syytä hakea apua?
Apua kannattaa hakea, jos vaihdevuosioireet mielialavaihteluineen ovat voimakkaita. On hyvä muistaa, että kuukautisten jäätyä pois olotila tasaantuu vähitellen. Toisaalta esimerkiksi kuumat aallot ja muutkin oireet voivat kestää vuosikausia, mikä heikentää elämänlaatua.
Lääkäri arvioi, onko kyseessä hormonaalinen syy vai aiheutuvatko mielenmyrskyt muista syistä. Estrogeenitason mittaustakaan ei tarvita, oirekuvan perusteella syy kyllä selviää.
Joskus voidaan tarkistaa, ettei kyseessä ole esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriö tai korkea verensokeriarvo.
Miten vaihdevuosien mielialavaihteluja voidaan hoitaa?
Hormonikorvaushoidon avulla oireet saadaan pois muutamassa viikossa. Sitä kannattaa kokeilla, jos oireet ovat hankalia eikä sille ole vasta-aiheita. Hormonihoidon hyödyt ovat suuremmat kuin haitat. Lääkkeestä voi myöhemmin myös luopua.
Jos nainen on sairastanut rintasyövän, saatavilla on muitakin lääkkeellisiä keinoja kuin hormonaalisia.
Jos kyse on masennuksesta, kannattaa turvautua esimerkiksi terapiaan ja mielialalääkitykseen. Niitä voi hyödyntää tarpeen mukaan myös yhdessä hormonikorvaushoidon kanssa.
Lue lisää: Vaihdevuosien monet oireet – milloin FSH-testi kannattaa tehdä?
Mitä muuta voi tehdä vaihdevuosien mielialamyllerryksissä?
Hormonaalisiin muutoksiin voi valmistautua jo hyvissä ajoin ja alkaa noudattaa terveitä elämäntapoja. Riittävä nukkuminen, tupakoinnin välttäminen, painonhallinta, liikunta ja terveellinen ruokavalio kannattaa ottaa ohjenuoraksi. Esimerkiksi liikunta lievittää kaikenlaisia vaihdevuosioireita.
Positiivisuutta ja rauhallista ajattelua voi vaalia ja ylläpitää, mielialavaihtelutkaan eivät ole pysyviä vaan helpottuvat jossain vaiheessa. Monille vaihdevuodet ovat jo helpotus sinänsä: mielialaa parantaa, kun pääsee eroon kuukautisista eikä raskauden ehkäisyä enää tarvita. Uusi elämänvaihe tarjoaa myös uusia mahdollisuuksia.
MC-FI-01473