Hae Rosiesta

Jaa

Moni nainen kärsii tietämättään oireyhtymästä nimeltä PCOS – tiedätkö oireet?

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS on yleinen, lapsettomuutta aiheuttava vaiva, joka tunnetaan huonosti. Sen tyypillisiä oireita ovat liiallinen karvojen kasvu, epäsäännölliset kuukautiset ja ylipaino.

teksti Hanna Vilo ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Terhi Piltonen

Millainen oireyhtymä PCOS on, naisten­tautien ja synnytysten erikois­lääkäri Terhi Piltonen?

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS (polycystic ovary syndrome) on yleisin hedelmällisessä iässä olevien naisten hormonaalinen ja aineenvaihdunnallinen häiriö. Usein ensimmäiset oireet ilmestyvät jo murrosiässä, kun munasarjan oma hormonitoiminta käynnistyy. Munasarjojen ja aivolisäkkeen hormonitoiminta on epätasapainossa, jolloin munasarjat tuottavat liikaa miessukuhormonia.

Hormonihäiriön seurauksena munarakkula ei kehity normaalisti, vaan munasarjaan kerääntyy paljon pieniä varhaisvaiheisia munarakkuloita, jolloin ovulaatiota ja normaalia kuukautisrytmiä ei pääse kehittymään. Kuukautiset voivat olla hyvin epäsäännölliset tai ne voivat jäädä kokonaan pois.

Oireyhtymästä kärsivillä on voimakas taipumus ylipainoon, mikä pahentaa hormonihäiriötä entisestään. Arviolta noin 70 prosenttia PCOS-naisista on ylipainoisia. Oireyhtymää esiintyy kuitenkin myös hoikilla ja normaalipainoisilla.

Millaisia ovat PCOS:n oireet?

Tyypillisiä oireita ovat liikakarvoitus, epäsäännölliset tai kokonaan pois jääneet kuukautiset ja lihavuus. Liiallinen miessukupuolihormonituotanto saattaa aiheuttaa karvojen kasvua muun muassa rintoihin, navan alle, selkään ja kasvoihin. Samaan aikaan saattaa esiintyä myös aikuisiän aknea ja hiustenlähtöä.

PCOS-naisilla kuukautiskierto on epäsäännöllinen. Heillä munasolu ei irtoa, minkä seurauksena raskaaksi tuleminen voi olla hankalaa. Usein PCOS havaitaankin lapsettomuusklinikalla.

Voivatko PCOS-naiset tulla raskaaksi?

Kyllä, osa naisista tulee raskaaksi ilman ongelmia. Useimmiten PCOS ja erityisesti siihen liittyvä ylipaino kuitenkin hidastavat raskaaksi tulemista. Diagnoosin, elämäntapamuutosten ja tehokkaiden lapsettomuushoitojen myötä raskaaksi tulemisen todennäköisyys on erittäin hyvä. Tutkimusten mukaan PCOS:stä kärsivät naiset saavat vähintään yhden lapsen yhtä todennäköisesti kuin muutkin naiset.

Altistaako oireyhtymä muille sairauksille?

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymään liittyy usein aineenvaihdunnan häiriöitä, jotka lisäävät riskiä sairastua raskausajan ja aikuisiän diabetekseen, verenpainetautiin ja metaboliseen oireyhtymään. Lisäksi PCOS voi altistaa ahdistukselle, masennukselle ja migreenille. On tärkeää, että diagnoosi tehdään mahdollisimman varhain aikuisiällä, jotta mahdollisia liitännäissairauksia osataan etsiä tehokkaasti.

Kuinka yleinen PCOS on?

Eri arvioiden mukaan PCOS:aa sairastaa 5–18 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista. Esiintyvyys riippuu oireyhtymän diagnosoinnissa käytetyistä kriteereistä ja väestöstä. Oireyhtymä on viime vuosina ylipainon lisääntymisen myötä yleistynyt, ja moni kärsii siitä tietämättään.

Miten PCOS diagnosoidaan?

Munasarjojen monirakkulatauti diagnosoidaan oireiden, laboratoriolöydösten ja gynekologin tekemän ultraäänitutkimuksen perusteella. Tavallisesti diagnoosi tehdään, jos naisella esiintyy vähintään kaksi kolmesta oireesta: miessukupuolihormonien liikatuontanto, epäsäännöllinen kuukautiskierto ja ultraäänitutkimuksessa havaitut monirakkulaiset munasarjat.

Nuorille tytöille diagnoosia ei ole hyvä tehdä, sillä kuukautiset voivat olla epäsäännölliset vielä pari vuotta niiden alkamisen jälkeen. Lisäksi monirakkulaisten munasarjojen toteaminen nuorilla on haastavaa.

Mikä merkitys AMH-testillä on oireyhtymän diagnosoinnissa?

Verinäytteestä tehtävän AMH-testin avulla voidaan arvioida munasarjojen kapasiteettia tuottaa munasoluja. Testi selvittää naisen pienten, varhaisten munarakkuloiden tuottaman anti-Müller-nimisen hormonin pitoisuutta veressä. Toistaiseksi kansainvälinen Käypä hoito -suositus ei suosittele käyttämään AMH-testiä PCOS:n diagnosoinnissa. Tulevaisuudessa tarkoituksena kuitenkin on, että testi voi korvata tai olla vaihtoehtoinen ultraäänitutkimukselle.

Miten oireyhtymää hoidetaan?

Tärkein PCOS:n hoitomuoto on elämäntapojen muuttaminen terveellisemmiksi. Monipuolinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja riittävä uni auttavat tasapainottamaan hormonitoimintaa. Ylipainoisten on tärkeää pyrkiä pudottamaan painoa, sillä jo 5–10 prosentin painonpudotus säännöllistää kuukautiskiertoa huomattavasti ja parantaa raskaaksi tulemisen mahdollisuutta.

Jos elämäntapamuutoksella ei saavuteta riittävää tulosta, voidaan apuna käyttää lääkehoitoja. Esimerkiksi liiallista karvankasvua ja epäsäännöllisiä kuukautisia voidaan hoitaa yhdistelmäehkäisypillereillä. Painonhallinnan apuna voidaan käyttää insuliiniherkistäjähoitoa, kuten metformiinia.

Onko monirakkulaisista munasarjoista aina haittaa?

Oireyhtymästä ei välttämättä ole haittaa, varsinkin jos on normaalipainoinen. Monirakkulaiset munasarjat voivat olla täysin oireettomat, ja kuukautiskierto voi toimia täysin normaalisti.

Monirakkulaisista munasarjoista voi olla myös hyötyä. PCOS:ssa munasarjareservi on todennäköisesti suurempi kuin muilla naisilla, ja siksi PCOS-naisten hedelmällisyys voi mahdollisesti säilyä pidempään. Myös vaihdevuodet tulevat PCOS-naisilla myöhemmin kuin muilla. Myöhäinen vaihdevuosi-ikä voi suojata naisia muun muassa sydän- ja verisuonisairauksilta.

Dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Terhi Piltonen on tutkinut munasarjojen monirakkulaoireyhtymää. Hän työskentelee OYS:ssa.