Hae Rosiesta

Noora_Toivo.
Jaa

Aitajuoksija Noora Toivo kävi hedelmällisyystestissä – tulos toi mielenrauhan

Kolmekymppinen Noora Toivo panostaa tällä hetkellä urheilu-uraansa mutta haluaa myöhemmin perheen. Hän hakeutui tutkimuksiin ja selvitti, paljonko hedelmällisiä vuosia on jäljellä.

teksti Hanna Vilo ~ kuvat Marjaana Malkamäki
asiantuntijana naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Candido Tomás

Tampereella asuvan aitajuoksijan Noora Toivon, 30, palkintokaapissa on muun muassa 45 SM-mitalia. Hän on urheillut kilpaa jo 17 vuotta ja haluaisi jatkaa uraansa vielä ainakin pari vuotta. Tulevaisuudessa hän toivoisi kuitenkin myös lapsia. Niinpä hän oli innoissaan kuullessaan, että naisen hedelmällisyyttä pystytään nykyään arvioimaan lääketieteellisten tutkimusten avulla.

”Minulle ei ollut tullut mieleenkään, että voisin helposti parilla tutkimuksella saada arvion omasta hedelmällisyydestäni. Kun kuulin mahdollisuudesta, olin heti valmis kokeilemaan.”

Lapsettomuuslääkäri Candido Tomás Tampereen Ovuamiasta antoi Toivolle lähetteen AMH-testiin, jossa mitataan verinäytteestä anti-Müller-hormonin pitoisuus. Sen perusteella pystytään arvioimaan varhaisten munarakkuloiden määrää naisen munasarjoissa. Lisäksi Tomás teki Toivolle gynekologisen ultraäänitutkimuksen, jonka perusteella hän arvioi munasarjojen toimintaa.

Lue myös: AMH-testi antaa osviittaa hedelmällisyydestä

Kova urheilu voi vaikuttaa hedelmällisyyteen. Noora Toivo treenaa 8–20 tuntia viikossa.

AMH-testin tulos säikäytti ensin – lääkärin puhelu rauhoitti

Toivo sai AMH-testin tulokset postitse parin päivän päästä verikokeesta ja pelästyi aluksi tulosta. AMH-arvo oli 1,38, joka hänen ikäryhmässään on melko matala.

”Onneksi lääkäri selitti puhelimessa, ettei minulla ole syytä huoleen, sillä ultraäänitutkimuksen mukaan munasarjani ovat vielä erittäin hyvät”, Toivo kertoo.

Testituloksen ja ultraäänitutkimuksen perusteella Tomás arvioi, että Toivo pystyy luultavasti tulemaan omilla munasoluillaan raskaaksi 36–37-vuotiaaksi asti. Toivo suunnittelee kuitenkin uusivansa testin parin vuoden päästä.

Olen panostanut uraani, ja haluan vielä jatkaa. Tulevaisuudessa haluan kuitenkin perheen, joten ymmärrän, että hedelmällisyyttä on hyvä seurata.

”Tulos oli minulle helpotus. Jos nyt tulisin raskaaksi, kilpaurheilu-urani loppuisi siihen. Olen panostanut uraani, ja haluan vielä jatkaa. Tulevaisuudessa haluan kuitenkin perheen, joten ymmärrän, että hedelmällisyyttä on hyvä seurata”, Toivo kertoo.

Testissä ja tutkimuksissa käynti oli Toivon mielestä helppoa. AMH-testiä varten otettiin laboratoriossa verinäyte. Ultraäänitutkimusta varten hän kävi Tomásin vastaanotolla.

”Tomás kyseli myös lähisukulaisteni lastensaanti-iästä ja miesystävästäni. Käynti oli miellyttävä, ja siitä tuli luottavainen olo.”

Hintaa tutkimuksille tuli kaikkiaan alle 250 euroa.

Hedelmällisyyden määrittely on monien tekijöiden summa

Candido Tomás korostaa, että hedelmällisyyden arviointi vaatii monien tekijöiden huomioimista. Tärkein naisen hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä on ikä. AMH-testi on lapsettomuuslääkärille kuitenkin erinomainen työkalu.

”Pelkästään AMH-testin tuloksen perusteella ei voi antaa arviota hedelmällisyydestä. Mutta se antaa viitettä siitä, paljonko naisella on jäljellä varhaisia munasoluja, joita tarvitaan raskaaksi tulemiseen.”

Korkea AMH-arvo viittaa siihen, että munasoluja on jäljellä paljon. Matala arvo taas kertoo, että munasoluja on määrällisesti vähän. 30–34-vuotiailla naisilla arvo on yleensä 0,58–8,13. Toivolla arvo oli 1,38.

”Toivon saama tulos oli hieman matalampi kuin odotin, mutta tulos oli täysin normaali. Jos arvo olisi ollut alle 1,0, olisin huolestunut.”

Toinen tärkeä työkalu hedelmällisyyden arvioinnissa on gynekologinen ultraäänitutkimus. Sillä pystytään arvioimaan munasarjojen toimintaa.

”Ultraäänitutkimuksessa näkyi, että Toivolla on vielä paljon pieniä munarakkuloita. Munasarjat ovat siis hyvin aktiiviset. Sen takia arvioin, että hän pystyy tulemaan raskaaksi vielä useiden vuosien ajan.”

Lue myös: Minkä ikäisenä hedelmällisyys alkaa laskea? Gynekologi vastaa

Noora Toivo aikoo uusia AMH-testin parin vuoden kuluttua. Tällä hetkellä hän haluaa keskittyä urheilu-uraansa.

AMH-testiin pääsee lääkärin lähetteellä

Tomásin mukaan on hyvä tiedostaa, että myös kilpaurheilu voi vaikuttaa hedelmällisyyteen. Liian paljon ja kovaa treenaavilla naisilla kuukautiset saattavat muuttua epäsäännöllisiksi tai jäädä kokonaan pois. Kun hormonit eivät toimi kunnolla, munasolut eivät kypsy, jolloin myöskään raskaaksi tuleminen ei ole mahdollista.

”Lasten saantia ajatellen on tärkeää huolehtia, että hormonitoiminta pysyy kunnossa. Naisilla se tarkoittaa muun muassa sitä, että kehon rasvaprosentti ei saa laskea liian alas.”

Jos oma hedelmällisyys huolestuttaa, voi varata ajan lääkärille, joka arvioi tilanteen ja lähettää tarvittaessa AMH-testiin.

”Parhaimmillaan asiantuntijan kokonaisarvio tuo paljon mielenrauhaa”, Tomás sanoo.