Hae Rosiesta

Jaa

B12-vitamiinin mittaus paljastaa kärsitkö puutoksesta

Väsymys, hengästyminen ja unohtelu voivat olla merkkejä B12-vitamiinin puutoksesta, joka pitkään jatkuessaan voi aiheuttaa vakavia neurologisia vaurioita. Siksi B12-vitamiinin mittaus kannattaa, jos epäilet sen puutosta.

teksti Anne Ventelä ~ kuvat iStockphoto

Kenen kannattaa mittauttaa B12-vitamiinin taso?

Jos pitkään jatkunut väsymys ei helpota, hengästyt helposti, unohtelet asioita tai et oikein pysty keskittymään, saatat kärsiä B12-vitamiinin puutoksesta. Vaiva on vakava, ja erityisen viheliäs siksi, ettei se aina oireile lainkaan.

Jos epäilet B12-vitamiinin puutosta, varmista asia verikokeella. Puutosta esiintyy erityisesti henkilöillä, joilla on hoitamaton keliakia, Crohnin tauti tai muu suoliston imeytymishäiriö. Myös yli 65-vuotiaat, vegaanit ja kasvissyöjät voivat kärsiä vitamiinin puutteesta.

Onko B12-vitamiinin tason mittaavissa testeissä eroja?

B12-vitamiinin mittaukseen on kaksi erilaista testiä. Verestä voidaan mitata joko vitamiinin kokonaismäärä tai aktiivisen vitamiinin määrä.

Aktiivinen vitamiini tarkoittaa sitä osuutta kaikesta kehossa olevasta B12-vitamiinista, jonka elimistö pystyy hyödyntämään. Tätä on kokonaisvitamiinimäärästä vain noin 10–20 prosenttia. Kokonaisvitamiinimäärään lasketaan mukaan kaikki kehon B12-vitamiini riippumatta siitä, hyödyntääkö elimistö sitä vai ei.

Aktiivisen B12-vitamiinin mittaus kuvaa paremmin elimistön todellista tilaa ja osoittaa veren matalan B12-pitoisuuden hyvin varhaisessa vaiheessa. Se on ensisijainen mittaustapa useissa julkisen terveydenhuollon laboratorioissa Suomessa.

Miten aktiivisen B12-vitamiinin mittaus tapahtuu?

Testi tehdään verinäytteestä, josta erotellaan seerumi. Samasta verikokeesta voidaan tarvittaessa mitata muitakin arvoja, esimerkiksi kilpirauhasarvot.

Mitä testin tulokset kertovat?

Tulos kertoo B12-vitamiinin puutteesta, mutta se ei kerro puutoksen syytä. Aktiivisen B12-vitamiinin taso voi olla alhainen siksi, ettet saa vitamiinia riittävästi ruoasta, tai siksi, että vitamiini ei imeydy suolistostasi. Jos testissä todetaan puutos, hakeudu lääkäriin, joka tutkii puutoksen syyn.

Yleensä aktiivisen B12-vitamiinin pitoisuuden tulisi olla vähintään 35 pmol/l. Testituloksen tulkitsee hoitava lääkäri.

Kuinka luotettava testin tulos on?

Aktiivisen B12-vitamiinin testi on erittäin herkkä ja sen tulokset ovat luotettavat. Testi on verifioitu ja sen toimivuus on tarkastettu.

Missä aktiivisen B12-vitamiinin tason voi mittauttaa?

Voit hakeutua testiin julkisen tai yksityisen sektorin terveydenhuollon kautta. Julkiselta puolelta voit saada lähetteen, jos vitamiinitason testaukseen on selkeä syy. Yksityislääkäri voi tehdä testin myös ilman lähetettä.

Mitä B12-vitamiinin mittaus maksaa?

Aktiivisen B12-vitamiinin mittauksen hinta yksityisellä lääkäriasemalla on noin 65 euroa.