Hae Rosiesta

Jaa

Harkitsetko kilpirauhasarvojen mittausta? Tutustu kilpirauhastestiin

Kilpirauhanen tuottaa tyroksiinihormonia, joka on välttämätön aineenvaihdunnan säätelyssä. Verestä mitattavat TSH- ja T4V-arvot kertovat mahdollisesta toimintahäiriöstä, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

teksti Tarja Västilä ~ kuvat iStockphoto

Kuka kilpirauhasarvojen mittauksesta hyötyy?

Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleinen sairaus, jonka oireet ovat epämääräisiä. Tyroksiinin eli kilpirauhashormonin puute hidastaa aineenvaihduntaa: oireina on muun muassa väsymystä, painonnousua tai ihon kuivumista.

Oireiden perusteella diagnosointi voi olla vaikeaa. Kilpirauhasarvojen mittaus on helpoin ja nopein tapa selvittää, onko kyse kilpirauhasen toimintahäiriöstä.

Miten ja milloin kilpirauhasarvojen mittaus tehdään?

Kilpirauhasen vajaatoimintaa epäiltäessä TSH- eli tyreotropiiniarvo mitataan verikokeella. Samalla tai myöhemmin voidaan tutkia veren tyroksiinipitoisuusarvo, T4V. Tätä mittausta käytetään usein hormonitasapainon seurannassa.

TSH-näyte otetaan aamulla tai aamupäivällä, jolloin arvo on korkeimmillaan. Tyreotropiinin pitoisuudessa on vuorokausivaihtelua, ja iltapäivällä arvo on jopa 35 prosenttia alhaisempi. Muulla tavoin laboratoriokokeeseen ei tarvitse valmistautua.

Mitä kilpirauhastestin tulokset kertovat?

Jos kyseessä on kilpirauhasen vajaatoiminta, hypotyreoosi, TSH:n määrä veressä suurenee ja T4V:n pitoisuus alenee.

Vaikea yleissairaus tai lääkitys voi aiheuttaa sekä kohonneita että alentuneita TSH-arvoja. Raskauden aikana T4V-arvo voi laskea etenkin viimeisellä raskauskolmanneksella.

Mitkä ovat TSH:n ja T4V:n viitearvot?

Kysy viitearvoista laboratoriosta tai hoitavalta lääkäriltä, sillä ne vaihtelevat. Laboratorioissa käytetään eri valmistajien testejä, ja arvojen vaihteluväli voi olla suurikin.

Kuinka luotettava kilpirauhasarvojen mittaustulos on?

Tulokset ovat luotettavia, kunhan huomioit näytteenottoajan ja mahdolliset muut ohjeet. Jos tuntuu, ettei tulos sovi oireisiisi, keskustele asiasta lääkärin kanssa. Esimerkiksi raudanpuuteanemia voi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin kilpirauhasen vajaatoiminta.

Missä kilpirauhastestin voi tehdä ja miten siihen hakeudutaan?

Kilpirauhasarvot voi mittauttaa laboratoriossa julkisessa tai yksityisessä terveydenhuollossa. Julkisella puolella tarvitset aina lähetteen, yksityiselle voi hakeutua ilman lähetettä. Suositeltavaa on kysyä lääkärin mielipidettä.

Miten laboratoriotestit eroavat kotona tehtävistä kilpirauhastesteistä?

Netistä tilattavat pikatestit eivät ole laboratoriotestejä. Ne voivat antaa suuntaa, mutta niiden perusteella ketään ei hoideta. Pikatestien luotettavuudesta ei ole näyttöä. Laboratoriotestien laatu on varmistettu laboratorioalan ammattilaisten kanssa.

Mitä kilpirauhasarvojen mittaus maksaa?

Yksityisessä terveydenhuollossa kilpirauhastestien hintahaarukka on noin 50−70 euroa, julkisella puolella mittaus on maksuton.