Hae Rosiesta

Jaa

HPV-testi on papakoetta luotettavampi kohdunkaulan syövän seulonnassa

Useimmille kohdunkaulan syövän seulonta irtosolu- eli papakokeen avulla on jo tuttu juttu. Papakokeen lisäksi on nykyään tarjolla HPV-testi, jonka avulla haitalliset solumuutokset löytyvät paljon aiempaa varmemmin.

teksti Hanna Vilo ~ kuvat iStockphoto

Mikä on HPV-testi?

HPV-testi on tehokas apuväline kohdunkaulan syövän esiasteiden löytämiseen. Sen avulla selvitetään, onko kohdunkaulan alueella viruksia, jotka voivat ajan myötä aiheuttaa vaarallisia solumuutoksia. HPV-testin avulla voidaan löytää suurimmassa syöpäriskissä olevat HPV16- ja HPV18-viruksen kantajat. Nämä virukset ovat aggressiivisimpia ja aiheuttavat jopa 70 prosenttia kohdunkaulan syövistä. Lisäksi testi osoittaa myös harvinaisemmat korkean riskin HPV-virukset.

Kuinka luotettava HPV-testi on verrattuna papakokeeseen?

HPV-testi on herkkä ja pystyy tunnistamaan vaaralliset virukset lähes sataprosenttisesti. Sen avulla voidaan tunnistaa myös sellaisia syövän esiasteita, joita papakokeella ei aina löydetä. HPV-testillä tehtävä seulonta estää huomattavasti enemmän syöpiä kuin papakokeella tehtävä seulonta.

Papakokeen tulos kertoo kohdunkaulan tilanteen näytteenottohetkellä. Testi ei kuitenkaan ole täysin luotettava, sillä sen avulla löydetään vain noin 70 prosenttia syövän vaikeista esiasteista. Erityisesti kohdunkaulakanavassa ylempänä esiintyvää lieriöperäistä syöpää, adenokarsinoomaa, sillä on vaikea löytää.

Mitä positiivinen HPV-testin tulos tarkoittaa?

Positiivinen HPV-testin tulos ei tarkoita, että automaattisesti saat vaarallisia solumuutoksia ja sairastut syöpään. Noin 90 prosenttia HPV-infektioista paranee itsestään muutamassa vuodessa. Kymmenesosalla HPV-infektio kuitenkin pitkittyy ja saattaa aiheuttaa solumuutoksia, jotka ajan myötä voivat kehittyä syövän esiasteiksi. Ajoissa löydettynä solumuutokset pystytään kuitenkin kokonaan hoitamaan. Vain pitkittyneet ja hoitamattomat HPV-infektiot voivat kehittyä kohdunkaulan syöväksi asti.

Korvaako HPV-testi papakokeen?

HPV-testi ja papakoe eivät sulje toisiaan pois, vaan ne voidaan tehdä joko yhdessä tai erikseen. Monissa paikoissa tehdään ensin HPV-testi. Jos se on negatiivinen, papakoetta ei tarvita ollenkaan. Jos HPV-testin tulos on positiivinen, otetaan myös papakoe. Mikäli solumuutoksia ei ole tai ne ovat vain lieviä, tilannetta jäädään tarkkailemaan ja testit uusitaan 1–2 vuoden kuluttua. Vaikeat esiasteet hoidetaan gynekologisilla toimenpiteillä.

Missä HPV-testin voi tehdä?

HPV-testi otetaan gynekologin vastaanotolla samaan tapaan kuin papakoe. Gynekologi voi auttaa arvioimaan testin tarvetta elintapojesi ja elämänhistoriasi perusteella.