Hae Rosiesta

Jaa

Neljä viidestä saa HPV-tartunnan – mitä siitä pitäisi tietää?

HPV-virusten aiheuttama infektio on yleisin sukupuoliteitse tarttuva tauti. Suurin osa infektioista paranee itsestään, mutta pieni osa pitkittyy ja voi aiheuttaa solumuutoksia. Hoitamattomina ne voivat vuosien kuluessa kehittyä kohdunkaulan syöväksi.

teksti Hanna Vilo ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pekka Nieminen

1. HPV-tartunnat ovat hyvin yleisiä etenkin nuoremmilla

Noin 80 prosenttia ihmisistä saa HPV-tartunnan eli papilloomavirustartunnan elämänsä aikana, sillä se leviää hyvin helposti seksin aikana. Parikymppisillä virustartunnat ovat yleisimpiä, mutta niiden määrä vähenee nopeasti iän myötä. 20-vuotiaista HPV-viruksen kantajia on noin 30 prosenttia, kun 65-vuotiaista heitä on enää 3 prosenttia.

2. Kondomi ei kokonaan suojaa HPV-tartunnoilta

Kondomin käyttö vähentää huomattavasti tartuntojen määrää, mutta se ei suojaa niiltä kokonaan. Kondomia kannattaa käyttää aina lyhytaikaisissa seksisuhteissa ja silloin, kun kumppani vaihtuu. HPV-virukset tarttuvat kaikessa sukupuolisessa kanssakäymisessä, johon liittyy limakalvokontakti. Virusta voi olla naisella emättimen lisäksi myös ulkosynnyttimissä ja miehellä peniksen lisäksi myös kivespusseissa. Lisäksi virusta voi olla suussa ja peräaukon alueella.

3. Valtaosa HPV-infektioista paranee itsestään

Noin puolet HPV-tartunnoista paranee itsestään kahdeksassa kuukaudessa. Kolmen vuoden kuluttua jo 90 prosenttia infektioista on parantunut. Valitettavasti noin 10 prosenttia infektioista pitkittyy, jolloin ne voivat myös aiheuttaa haitallisia solumuutoksia. Solumuutokset eivät kuitenkaan tapahdu yhtäkkisesti vaan hiljalleen useiden vuosien aikana.

4. Papakokeen tulos ei ole täysin luotettava

Irtosolu- eli papakokeen avulla tutkitaan, onko kohdunkaulan alueelle syntynyt solumuutoksia. Valitettavasti testin herkkyys on vain noin 70 prosenttia. Sen avulla siis löydetään suuri osa kohdunkaulan alueen solumuutoksista mutta ei kaikkia. Erityisesti kohdunkaulakanavassa ylempänä esiintyvää lieriöperäistä syöpää, adenokarsinoomaa, sillä on vaikea löytää. Uudemmalla HPV-testillä syövän esiasteet pystytään löytämään papakoetta varmemmin.

5. Positiivinen testitulos ei vielä tarkoita syöpään sairastumista

Kohdunkaulan syöpää ei voi kehittyä ilman pitkittynyttä HPV-infektiota. Positiivinen tulos papakokeesta tai HPV-testistä ei kuitenkaan tarkoita, että automaattisesti sairastuu syöpään. Positiivinen testitulos tarkoittaa, että kohdunkaulan alueella on solumuutoksia, jotka voivat hoitamattomina johtaa syöpään. Sen vuoksi solumuutoksen varhainen toteaminen on tärkeää.

Käytännössä positiivisen papakokeen jälkeen tilannetta seurataan tavallista tiheämpään ja näyte otetaan 1–2 vuoden päästä uudelleen. Usein positiivisen papalöydöksen jälkeen elimistö ehtii itse sammuttaa viruksen. Jos niin ei käy, syövän esiasteet pystytään hoitamaan ennen kuin tilanne ehtii pahentua. Vain hoitamattomat ja pitkittyneet HPV-infektiot voivat kehittyä syöväksi asti. Keskimäärin siihen kuluu 15 vuotta.

6. Jos papakoe tai HPV-testi on positiivinen, tupakat kannattaa tumpata

Koska HPV on virus, sen aiheuttamaan infektioon ei ole olemassa parantavaa lääkettä. Tartunnan saanut ei itse juuri pysty vaikuttamaan omaan paranemiseensa. Ainoa poikkeus on tupakanpoltto. Tupakoinnin tiedetään kohottavan infektion pitkittymisen riskiä jopa kolminkertaiseksi, koska tupakka lamaa immuunipuolustuksen toimintaa kohdunkaulan alueella. Jos tupakoinnin lopettaa, vastustuskykyä vahvistava immuunireaktio aktivoituu nopeammin.

7. HPV-virukset voivat aiheuttaa myös muita syöpiä kuin kohdunkaulan syöpää

Kohdunkaulan syöpä on ehdottomasti yleisin HPV-virusten aiheuttama syöpä. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa myös muita syöpiä, kuten emättimen, ulkosynnyttimien ja peräaukon syöpää sekä pään ja kaulan alueen syöpiä. Lisäksi HPV-virukset voivat miehillä aiheuttaa penissyöpää.

8. HPV-viruksia vastaan voi ottaa rokotteen ennen sukupuolielämän aloittamista

Korkean riskin HPV-viruksia vastaan voi ottaa rokotteen, jonka suojateho on erittäin hyvä. Se täytyy kuitenkin ottaa ennen sukupuolielämän aloittamista. Tällä hetkellä rokote annetaan 11–12-vuotiaille tytöille. Tavallisesti sukupuolielämä aloitetaan Suomessa 16–17-vuotiaana, ja siitä kahden vuoden päästä jo puolet on saanut HPV-tartunnan.

9. Ikä ei suojaa kohdunkaulan syövältä

Monissa kunnissa naisten papaseulonnat lopetetaan 60 ikävuoden jälkeen, mikä on aivan liian varhain. Sen jälkeen tilastoissa näkyy selvä piikki syöpien määrän kasvussa. Naisten kannattaa ehdottomasti käydä vähintään viiden vuoden välein papakokeessa myös seulontojen lopettamisen jälkeen. Erityisen tärkeää se on silloin, jos aikaisemmin on löydetty solumuutoksia.

Kysymyksiin vastasi osastonylilääkäri, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pekka Nieminen HYKS Naistenklinikalta.