Hae Rosiesta

Jaa

Mitä kohdunkaulan syövän seulontatutkimuksessa tapahtuu?

Seulonta auttaa löytämään kohdunkaulan syövän esiasteet. Se kannattaa, sillä esiasteen hoito on syöpähoitoa helpompaa yksilölle ja halvempaa yhteiskunnalle.

teksti Rosanna Marila ~ kuvat Phanie / Lehtikuva
asiantuntijana epidemiologinen tutkija Maiju Pankakoski, Suomen syöpärekisteri

Mitä kohdunkaulan syövän seulontatutkimuksella selvitetään, Suomen syöpärekisterin epidemiologinen tutkija Maiju Pankakoski?

Seulonnalla pyritään löytämään syövän esiasteita ennen kuin ne ehtivät kehittyä varsinaiseksi syöväksi. Tämä tehdään, koska kohdunkaulan syöpää on paljon helpompi hoitaa esiastevaihteessa. Se onnistuu esimerkiksi paikallispuudutuksessa sähkösilmukkahoidolla, joka on huomattavasti yksinkertaisempi hoitotapa kuin levinneessä syövässä. Esiasteessa hoito on paitsi helpompaa yksilölle, myös halvempaa yhteiskunnalle.

Millaisia erilaisia seulontatestejä on?

Suomessa on perinteisesti käytetty papatestiä, mutta viime vuosina uudemmat HPV-testit ovat yleistyneet. Nykyään suurin osa seulontatesteistä tehdään HPV-testinä, mutta edelleen papakoe otetaan siinä samalla. Mikäli HPV-testi näyttää positiivista, tutkitaan myös papakoe. Jos papakoe tällöin näyttää negatiivista tai vain lieviä solumuutoksia, kutsutaan henkilö noin vuoden päästä seurantatestiin. Jos taas papakokeessa näkyy vakavampia solumuutoksia, tarvitaan koepala.

Kohdunkaulan syövän taustalla on yli 95 prosentissa tapauksista HPV eli papilloomavirus. Se on hyvin yleinen virus, jonka lähes jokainen meistä saa jossain vaiheessa elämäänsä, mutta hyvin harvoin se etenee syöväksi asti. HPV-testi havaitsee hyvin herkästi syövän esiasteita. Joskus testeissä voi olla jopa ylidiagnosoinnin vaara: testi voi olla positiivinen ja ihminen voi ehtiä huolestua, vaikka infektio paranisi ajan kanssa itsekseen.

Lyhytaikainen HPV-infektio on yleinen etenkin nuorilla, joilla seulonta aiheuttaa joskus turhia seurantatestejä ja jatkotutkimuksia.

Lue myös: HPV-testi on positiivinen − mitä seuraavaksi tapahtuu?

Keitä kohdunkaulan syövän seulontatutkimukseen kutsutaan?

Suomessa kutsutaan kaikki 30−65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein rutiiniseulontaan. Yläikärajaa nostettiin tänä vuonna viidellä vuodella, ja kunnat voivat halutessaan kutsua seulontoihin myös 25-vuotiaita. Viiden vuoden seulontaväli on tutkitusti riittävä.

Kutsukirje tulee postitse kotiin ja siihen on yleensä jo valmiiksi merkitty aika ja paikka sekä tiedot, miten aikaa voi vaihtaa. Valmiiksi tehty ajanvaraus on ollut tutkitusti hyvä keino saada ihmisiä paikalle seulontoihin. Testi on asiakkaalle maksuton.

Miten HPV-testi ja papakoe otetaan?

HPV ja papa tehdään testattavan näkökulmasta täysin samalla tavalla. Ne otetaan gynekologisella tutkimuspöydällä kolmesta kohdasta: kohdunsuulta, emättimestä ja kohdunkaulan kanavasta. Se on nopea toimenpide, joka ei yleensä satu, mutta voi nipistää.

Pitääkö testiin valmistautua?

Testiin ei tarvitse valmistautua. Riittää, että saapuu paikalle. Raskaus, imetys, ehkäisy tai kohdunpoisto eivät estä testin ottamista, kannattaa siis tulla testeihin niistä riippumatta.

Kuukautiset eivät varsinaisesti estä testin ottoa, mutta testiä ei silti suositella tehtäväksi kuukautisten aikana, koska kuukautisveri voi vaikeuttaa tuloksen tulkintaa. Testiajankohtaa voi yleensä siirtää netissä tai puhelimitse näppärästi.

Lue myös: Neljä viidestä saa HPV-tartunnan – mitä siitä pitäisi tietää?

Mikä on seulonnan yhteiskunnallinen hyöty?

Yhteiskunnalliselta kannalta seulonta ja hoitojen kehittyminen ovat tärkeitä, sillä ne ovat vähentäneet merkittävästi syöpäilmaantuvuutta ja -kuolleisuutta. Se on hyvä asia väestöterveyden kannalta.

Suomi oli ensimmäisiä maita, joissa seulontatutkimukset aloitettiin vuonna 1963. Jo 1970-luvulla niissä saavutettiin kansallinen kattavuus, jonka jälkeen kohdunkaulan syöpä on selkeästi harvinaistunut. Kun seulonnat aloitettiin, kohdunkaulan syöpä oli naisten kolmanneksi yleisin syöpä. Nykyään se on sijalla 17.

Lue myös: Kohdunkaulan solumuutokset ovat usein oireettomia − seulonnoissa käyminen on vaivaton tapa välttää kohdunkaulan syöpä

Mikä on kohdunkaulan syövän seulontatutkimuksen tämänhetkinen tilanne Suomessa?

Suunnilleen 70 prosenttia kutsutuista osallistuu tutkimuksiin. Noin 95 prosenttia heistä saa normaalin tuloksen, vain viideltä prosentilta seurantakutsun saaneilta löytyy vuoden päästä HPV-positiivisuus tai lieviä solumuutoksia. Vuoden 2019 aikana 170 000 tarkastetun joukosta varsinaisia syöpiä löytyi 44.

Vuonna 2013 alkoi rokoteohjelma, jossa 11-vuotiaille tytöille alettiin antaa HPV-rokotetta. Vuodesta 2020 eteenpäin sitä on annettu myös pojille. Rokoteohjelman tuloksia pääsemme tutkimaan vasta sitten, kun rokotetut tytöt alkavat olla seulontaiässä. Muualla tehdyt tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että rokote toimii. Esimerkiksi tuoreessa brittiläisessä tutkimuksessa se esti kohdunkaulan syöpää lähes 90-prosenttisesti.

Lue myös: Eijan vatsakipujen syynä oli kohdunkaulan syöpä – ”Haluan elää pelottomasti”

MC-FI-01046

Asiantuntijana epidemiologinen tutkija Maiju Pankakoski Suomen syöpärekisteristä.