Tamperelainen Eija Kenttälä oli kärsinyt alavatsakivuista monta vuotta. Ensimmäisen kerran hän kävi tähystyksessä jo vuonna 2012, mutta näytepalat olivat puhtaat eikä testeissä näkynyt mitään hälyttävää.
Silti kivut jatkuivat. Ne tuntuivat samalta kuin kovat kuukautiskivut tai supistukset ja kestivät puolesta minuutista jopa viiteen minuuttiin.
”Kipuja ei ollut joka päivä, ja pystyin elämään niiden kanssa”, Eija kertoo.
Alkuvuonna 2018 hän ryhtyi pitämään kipupäiväkirjaa. Kolmen kuukauden ajan Eija kirjasi ylös jokaisen kivuliaan kohtauksen. Huolta aiheutti myös kirkas vuoto, joka ärsytti limakalvoja.
”Papakoe ja HPV-testi olivat puhtaat, kuten aiemminkin, mutta magneettikuvauksessa huomattiin kohdunkaulassa kasvain. Sain lähetteen suunniteltuun kohdunpoistoon, jonka syynä olivat kivut ja hyvälaatuinen kasvain.”
Kenttälä oli 44-vuotias ja hänellä oli kolme tytärtä, joten lapsia hän ei enää aikonut hankkia. Leikkaukseen pääseminen tuntui ennen kaikkea helpottavalta.
Sain syövän, jonka lääkärin mukaan saa harvemmin kuin lottovoiton.
Leikkaus lokakuun 2018 puolivälissä sujui hyvin, mutta kolmen viikon sairasloman aikana Eija ei toipunut ollenkaan. Kivut jatkuivat edelleen.
”En osannut yhtään epäillä syöpää, sillä siihen mennessä kaikki näytteet olivat olleet hyvälaatuisia.”
Lääkäri kertoi, että kohdunkaulasta löytynyt kasvain oli pahanlaatuinen. Eija sairasti harvinaista kaulakanavan adenokarsinooman alatyyppiä, joka ei ollut HPV-viruksen aiheuttama, toisin kuin valtaosa kohdunkaulan syövistä.
Eija oli käynyt papakokeissa muutaman vuoden välein 21-vuotiaasta lähtien ja otattanut myös HPV-testejä säännöllisesti. Hänen työssään laboratoriohoitajana testaaminen oli helppoa, mutta hänen tapauksessaan testeistä ei ollut apua taudin toteamisessa.
”Sain syövän, jonka lääkärin mukaan saa harvemmin kuin lottovoiton.”
Kohdunkaulan syöpä ja esiasteet huomataan yleensä papakokeessa
Kohdunkaulan syöpä on kolmanneksi yleisin naisten syöpä. Sen aiheuttaa yleensä HPV eli papilloomavirus, joka tarttuu helposti seksin aikana. Tartunnan saa 80 prosenttia ihmisistä.
”Seksielämän varhainen aloittaminen ja useat seksikumppanit ovat HPV:n lisäksi riskitekijöitä kohdunkaulan syöpään”, sanoo gynekologisten syöpien ylilääkäri Ulla Puistola Oulun yliopistollisesta sairaalasta.
Varsinaiseen kohdunkaulan syöpään sairastuvat useimmiten yli 30-vuotiaat naiset. Alkuvaiheessa tauti on yleensä oireeton, ja siksi syöpää seulotaan säännöllisissä papa-tutkimuksissa. Nämä kohdunkaulan irtosolunäytteet paljastavat pääosan syövän esiasteista.
Usein kohdunkaulan muutokset huomataan jo ennen kuin ne ehtivät kehittyä syöväksi.
Toinen tapa seuloa riskitapauksia on HPV-testi, joka on jopa tehokkaampi kuin papa. Testi otetaan pumpulipuikolla pyyhkäisemällä kohdunsuulta ja näytteestä etsitään HPV-viruksen riskimuotoja.
Usein kohdunkaulan muutokset huomataan jo ennen kuin ne ehtivät kehittyä syöväksi.
”Esiasteita löydetään vuodessa 30 000, ja kohdunkaulan syöpään sairastuu 150–170 henkilöä vuodessa. Ero esiasteen ja syövän välillä on iso, mutta silti ihmisiltä menevät nämä asiat helposti sekaisin”, Puistola sanoo.
Lievistä muutoksista 80 prosenttia paranee itsekseen eikä niitä välttämättä tarvitse hoitaa. Jos esiasteen muutokset ovat vahvoja, syöpäsolut ulottuvat ylintä solukerrosta syvemmälle. Silloin kohdunsuulta poistetaan kartiomainen kappale solukkoa sähkösilmukkahoidolla.
Lue myös: Neljä viidestä saa HPV-tartunnan – mitä siitä pitäisi tietää?
Syöpädiagnoosi oli järkytys – perheen tuki auttoi romahduksen yli
Kun lääkäri kertoi syövästä, Eijan elämä romahti. Itkusta ei tullut loppua eikä hän pystynyt ajattelemaan järkevästi.
”Ajattelin, että kuolen. Tiesin, että tauti oli ollut minulla jo pitkään ja tehnyt tuhojaan, ja siksi uskoin, että se koituu kohtalokseni.”
Järkytys oli niin suuri, että Eija joutui sängyn omaksi eikä kyennyt itse edes syömään. Vasta rauhoittavat lääkkeet saivat hänet tokenemaan.
”Sain diagnoosin perjantaina ja tiistaina menin mieheni kanssa psykologille. Vasta siellä alkoi tulla ajatus, että tämä täytyy vain hoitaa.”
Miehen asenne oli alusta lähtien se, että tästä selvitään.
Eijan mies päätti jäädä pois töistä tukemaan vaimoaan. Hän hoiti perheen arjen pyörittämisen ja otti vastuun Eijan aikatauluista ja hoidoista.
”Miehen asenne oli alusta lähtien se, että tästä selvitään. Hän oli mun aivot, kulki mukana lääkärissä ihan joka kerta.”
Muutenkin perhe on ollut Eijan tärkein tuki sairauden läpi. 11-, 14- ja 23-vuotiaille tyttärilleen hän kertoi diagnoosista heti tuoreeltaan, samoin äidilleen ja vävypojalleen.
”Vetäydyin aika lailla perheen sisälle. Missään vaiheessa minun ei ole tarvinnut pelätä, voinko puhua heille. Heitä sattuu, mutta minua sattuu vielä enemmän.”
Onko syöpä levinnyt?
Tarkemmissa kokeissa huomattiin, että vasemmassa munanjohtimessa ja munasarjassa oli syöpään viittaavia muutoksia. Vasemmasta rinnasta löytyi kasvain ja oikean keuhkon alalohkossa näkyi tiivistymä.
Jatkotutkimukset jännittivät niin, että Erjan oli otettava rauhoittava lääke etukäteen. Oli valtava helpotus kuulla, että syöpä ei ollut levinnyt. Munasarjassa ja -johtimessa oli lääketieteen termein lievää aktiivisuutta, mutta niitä ei haluttu poistaa varmuuden vuoksi.
Sen sijaan Eijalle määrättiin sädehoitoa ja sytostaatteja. Koska kohtuleikkaus oli tehty ennen kuin kohdunkaulan syövästä tiedettiin, oli mahdollista, että syöpäsoluja oli vielä jäänyt elimistöön.
”Menin hoitoihin hyvillä mielin. Ajattelin, että jes, nyt sädetetään täysillä.”
Sädehoito parantaa ja tuo haittavaikutuksia
Kohdunkaulan syövät jaetaan kahteen tyyppiin. Kohdunsuun pinnalle muodostuva levyepiteeli huomataan yleensä helposti papakokeessa. Syvemmälle kohdun kaulakanavaan syntyvä adenokarsinooma jää helpommin näkemättä ja ehtii siksi usein kehittyä pidemmälle.
”Suomessa jopa puolet kohdunkaulan syövistä on adenokarsinoomia”, Puistola toteaa.
Jos syöpä rajoittuu kohdunsuulle, hoitona on leikkaus, jossa poistetaan kohdunkaulan lisäksi kohtu, osa emättimen yläosasta ja vieruskudosta kohdunkaulan ympäriltä.
Laajemmalle levinnyttä syöpää ei yleensä leikata, sillä leikkauksella ei välttämättä saada kaikkea syöpäkudosta pois. Silloin annetaan sädehoitoa lantion alueelle.
”Sädehoitomäärä on niin iso, että usein se vaikuttaa virtsarakon ja suolen toimintaan sekä vahingoittaa emättimen limakalvoa. Sädehoidolla potilaat pystytään kuitenkin usein saamaan täysin terveeksi.”
Munasarjat eivät siedä sädehoitoa vaan lakkaavat toimimasta, mikä aiheuttaa muutoksia hormonitoimintaan. Kuukautiset loppuvat ja ilman hormonikorvaushoitoa alkaisivat vaihdevuodet.
Lue myös: HPV-testi on papakoetta luotettavampi kohdunkaulan syövän seulonnassa
Väsymys seurasi läpi hoitojakson – ”Saatoin nukkua 13 päiväunet”
Hoidot alkoivat tammikuun 2019 alussa. Eija sai sädehoitoa joka arkipäivä viiden viikon ajan, ja tiistaisin annettiin lisäksi sytostaatteja.
Sädehoito vei alle puoli tuntia, mutta sytostaattihoidossa Eijalta vierähti useampi tunti. Jokaisella hoitokerralla mukana oli seuralainen: äiti, mies, vävypoika tai vanhin tytär.
”Meillä oli eväät mukana, teimme ristikoita ja katselimme tv:tä. Näin kemoterapiasta tuli aina hauska hetki.”
Tiheällä ja säännöllisellä syömis- ja juomisrytmillä sekä lääkityksellä hoitojen aiheuttama pahoinvointi pysyi hallinnassa. Väsymykseen ne eivät auttaneet, ja pahimpina päivinä Eija ei jaksanut juuri muuta kuin nukkua.
”Maanantaisin oli hyvä päivä, ja silloin otin yleensä vastaan yhden vieraan. Torstaista lauantaihin saatoin nukkua kolmettoista päiväunet ja söin kahden, kolmen tunnin välein. Nälkä tuli yölläkin, ja nousin ylös syömään.”
Kohdunkaulan syövän uudesta hoitomuodosta hyviä kokemuksia
Suuri osa kohdunkaulan syöpään sairastuneista paranee, jos tauti löydetään varhaisessa vaiheessa. Uusiutumisriski on suurin kahden vuoden sisällä sairauden toteamisesta, ja uusiutunutta syöpää on vaikea hoitaa.
Uusi, tehokas hoitomuoto uusiutuneeseen tai pitkälle levinneeseen kohdunkaulan syöpään voivat olla immunologiset lääkkeet. Niiden tehosta ei vielä ole riittävän laajaa tieteellistä näyttöä, jotta niitä voitaisiin käyttää yleisesti.
Kohdunkaulan syöpää ehkäistään ennalta HPR-rokotteella, joka kuuluu yleiseen rokotusohjelmaan.
”Hyviä alustavia tutkimuksia on, että kohdunkaulan syöpä olisi hyvä kohde immunologisille hoidoille. HPV altistaa tietyille proteiineille, joihin immunologiset lääkkeet reagoivat”, Puistola sanoo.
Kohdunkaulan syöpää ehkäistään ennalta HPR-rokotteella, joka kuuluu yleiseen rokotusohjelmaan. Se annetaan 10–12-vuotiaille tytöille vanhempien suostumuksella. Yleiset rokotukset aloitettiin vuonna 2013 ja vaikutukset näkyvät Puistolan mukaan jo nyt.
”Syöpien väheneminen nähdään ehkä vuonna 2025, mutta kondylooma ja esiasteet ovat jo vähentyneet. Aiemmin meillä kävi 15-vuotiaita tyttöjä kolposkopioissa eli kohdunkaulan tähystyksessä, mutta enää heitä ei näy.”
Parantumisen jälkeen tulivat uudet oireet – ”Jos jotain vielä tulee, alkaa uusi taistelu”
Hoitojakson jälkeen sairaus oli selätetty, ja Eija sai luvan palata töihin kuukauden päästä. Väsymys ja huimaus pakottivat kuitenkin tekemään kevennettyä työviikkoa. Silti työpäivän jälkeen aika meni toipumiseen.
Pian ilmaantui nivelkipuja, joiden todettiin johtuvan nivelrikosta. Kesällä alkoivat hikoilu, kuumat aallot, unettomuus ja mielialan heittelyt. Sädehoito oli tuhonnut munasarjojen toiminnan, ja siksi vaihdevuodet alkoivat rytinällä. Kohdunkaulan kasvain oli hormonipositiivinen, mikä tarkoittaa sitä, että Eija ei voi käyttää hormonikorvaushoitoja, joita tavallisesti määrätään vaihdevuosioireisiin.
”Kotona olin ihan kauhea, huusin ja räjähtelin. Sitten sain sopivan lääkityksen, joka sai oireet kuriin, ja olin taas kuin eri ihminen.”
Nyt Eijan kehossa ei enää ole merkkejä syövästä. Hän käy tarkastuksissa kolmen kuukauden välein ja hillitsee hoitojen jälkeen ilmestyneitä suolistovaivojaan kanaa, kalaa ja kasviksia sisältävällä ruokavaliolla.
”Haluan elää pelottomasti. Jos jotain vielä tulee, alkaa uusi taistelu. Se olisi helpompaa nyt, kun tiedän, mitä odottaa. Niin kauan olen kuitenkin terve, kunnes lääkäri toisin sanoo.”