Hae Rosiesta

pariskunta lähekkäin veden äärellä auringonlaskussa.
Jaa

Klamydia on useimmiten oireeton – moni levittää sukupuolitautia tietämättään

Suurella enemmistöllä klamydiatartunnan saaneista tauti on täysin oireeton. Uusia tartuntoja löydetään testeissä vuosittain noin 15 000, mutta arvion mukaan tartunnan saaneita voi olla jopa kaksinkertainen määrä.

teksti Hanna Vilo ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back

Millaisia ovat klamydian tyypilliset oireet, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back?

Klamydia on salakavala tauti, sillä enemmistö tartunnan saaneista naisista on täysin oireettomia. Vain 20 prosenttia saa oireita, ja heilläkin oireet ovat yleensä lieviä. Tyypillisiä oireita naisilla ovat lisääntynyt valkovuoto, kirvely virtsatessa, alavatsakivut ja tiputteluvuoto kuukautisten välissä. Peräaukon alueella klamydia voi oireilla lievänä kutinana. Suuseksin kautta tarttunut klamydia taas saattaa oireilla lievänä kurkkukipuna.

Miehillä klamydiainfektio aiheuttaa yleensä virtsaputken tulehduksen. Tyypillisiä oireita ovat kutina, kirvely virtsatessa ja väritön tai vaalea vuoto virtsatessa. Myös miesten tartunnat ovat usein oireettomia.

Miten klamydia tarttuu?

Klamydia voi tarttua emätin- tai peräaukkoyhdynnässä tai suuseksissä. Tauti tarttuu hyvin herkästi, jos harrastaa suojaamatonta seksiä. Koska tauti on usein täysin oireeton tai hyvin vähäoireinen, tartunnan saanut ei itse tiedä sairastavansa sitä, eikä hänelle tule myöskään mieleen hakeutua seksitautitesteihin.

Onko totta, että klamydia voi aiheuttaa myös silmätulehduksen?

Kyllä, seksin aikana sormiin saattaa tarttua klamydian aiheuttajabakteeria. Jos sen jälkeen pyyhkäisee silmiä, bakteeri saattaa aiheuttaa niihin punoittavan ja märkivän sidekalvotulehduksen. Silloin on syytä mennä lääkäriin.

Kuinka yleinen klamydia on?

Klamydia on kondylooman ohella yleisin seksitauti Suomessa. Vuosittain uusia tartuntoja havaitaan noin 15 000, mutta lukuun kuuluvat vain ne, jotka ovat käyneet testeissä. Arvion mukaan tartuntoja saattaa olla jopa kaksinkertainen määrä, mutta tarkkaa tietoa tilanteesta ei ole.

Miten klamydiaa voi ehkäistä?

Vanha tuttu kondomi on paras tapa ehkäistä klamydiaa, samoin kuin muitakin seksitauteja. Lisäksi on tärkeää muistaa, että klamydia voi tarttua myös suuseksissä. Siksi kondomia tai suuseksisuojaa on syytä käyttää myös suuseksin aikana.

Kauanko klamydiatartunta itää, ja milloin voi hakeutua testeihin?

Tartunnasta oireiden ilmaantumiseen kestää yleensä yhdestä kahteen viikkoa. Klamydiatestiin voi hakeutua, kun mahdollisesta tartunnasta on kulunut viikko. Sitä ennen testi ei anna luotettavaa tulosta.

Mitä haittaa klamydiasta voi olla?

Raskaana olevilla hoitamaton klamydia voi synnytyshetkellä tarttua vauvaan ja aiheuttaa tälle silmätulehduksen tai keuhkokuumeen. Lisäksi hoitamaton klamydia voi altistaa kroonisille alavatsakivuille, kohdunulkoisille raskauksille ja lapsettomuudelle. Mitä useamman klamydian nainen elämässään sairastaa, sitä suuremmaksi lapsettomuuden riski kasvaa. Klamydiaan sairastuminen ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita lapsettomuutta. Moni pitkäänkin oireetonta klamydiaa sairastanut pystyy vielä saamaan lapsia.

Miten klamydia todetaan ja hoidetaan?

Klamydia on helppo tutkia. Naisilla testinäyte otetaan yleensä emättimestä, kohdunsuulta tai ensivirtsasta. Samasta näytteestä voidaan tutkia myös mahdollinen tippuritartunta.

Testeihin voi hakeutua omalle terveysasemalle, opiskelijaterveydenhuoltoon YTHS:lle tai sukupuolitautien poliklinikalle. YTHS:llä ja joissakin terveyskeskuksissa on myös mahdollisuus tilata näytteenottovälineet kotiin ja lähettää näytteet laboratorioon tutkittaviksi.

Hoitona käytetään antibioottilääkitystä joko kerta-annoksena tai viikon kuurina. Yleensä taudin häviäminen varmistetaan kuukauden päästä uudella laboratorionäytteellä. Tartuntojen vähentämisen kannalta on tärkeää, että myös seksikumppani tutkitaan ja hoidetaan.

Milloin klamydiatestiin kannattaa hakeutua?

Seksitautitesteissä kannattaa käydä oman harkinnan mukaan. Monelle se tulee ajankohtaiseksi, kun aloittaa uuden parisuhteen. Lisäksi testeissä on hyvä käydä, jos on ollut tilapäisiä seksikumppaneita, eikä ole käyttänyt kondomia. Parisuhteessa olevakin voi käydä testeissä, jos epäilee, että omalla kumppanilla on ollut myös muita seksisuhteita.

Aina jos mieleen tulee kysymys, voisiko itsellä olla jokin seksitauti, testeihin kannattaa hakeutua. Se tuo paljon mielenrauhaa.

Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back työskentelee HUS:in sukupuolitautien poliklinikalla.

Tunnetko sukupuolitautien oireet?

Klamydia
Tartunta on usein oireeton. Naisilla voi esiintyä poikkeavaa valkovuotoa, kirvelyä virtsatessa ja ylimääräistä veristä tiputteluvuotoa. Myös alavatsakipua ja epäsäännöllistä kuukautisvuotoa voi ilmetä. Miehillä oireena voi olla virtsaputken tulehdus tai lisäkiveksen tulehdus.

Tippuri
Oireet ovat hyvin samanlaisia kuin klamydiassa. Tauti voidaan tutkia samasta näytteestä kuin klamydiakin. Hoito vaatii pistosmuodossa olevan antibiootin. Suomessa uusia tapauksia havaitaan vuosittain noin 500.

Kuppa
Voi aiheuttaa genitaalialueen iho-oireita, kuten haavaumia ja ihottumaa. Lisäksi oireena voi olla hiustenlähtö. Tartunta tutkitaan verinäytteestä. Vuosittain uusia tapauksia havaitaan 150–200.

Genitaaliherpes
Oireilee genitaalialueella kipeinä rakkuloina, jotka haavautuvat. Todetaan parhaiten oireisessa vaiheessa otetusta virusnäytteestä. Oireettomassa vaiheessa ei pystytä luotettavasti diagnosoimaan. Tartuntojen määrästä ei ole tietoa.

Kondyloomat
Papilloomavirusten aiheuttamia syylämäisiä muutoksia genitaalialueella. Todetaan lääkärin tutkimuksessa. Kondyloomia voidaan poistaa kotona käytettävällä liuoksella tai jäädytys- tai laserhoidolla. Tartuntojen määrästä ei ole tietoa.

HIV
Tartunta on yleensä oireeton, myöhemmin oireet voivat olla hyvin moninaisia. Tartunta todetaan verinäytteestä. Vuosittain havaitaan alle 200 tartuntaa.