Hae Rosiesta

Jaa

Sukupuolitautitesti paljastaa oireettomankin klamydian ja tippurin

CT/NG-sukupuolitautitestin näytteen voi ottaa myös itse kotona. Samasta näytteestä tutkitaan sekä klamydia- että tippuritartunta.

teksti Hanna Vilo ~ kuvat iStockphoto

Mikä CT/NG-sukupuolitautitesti on?

CT/NG-testi on yhdistelmätesti, jonka avulla voidaan tutkia ja diagnosoida samaan aikaan mahdollinen klamydia- ja tippuritartunta. Näyte voidaan ottaa sekä oireelliselta että oireettomalta potilaalta.

Mitä testitulokset kertovat?

Testi perustuu nukleiinihappo-osoitustestiin, jolla voidaan osoittaa klamydiabakteerin (Chlamydia trachomatiksen) ja tippuribakteerin (Neisseria gonorrhoeaen) perimäainesta. Perimäaineen avulla voidaan tehdä diagnoosi. Testi ei kerro, millä antibiootilla tautia tai tauteja voidaan hoitaa, vaan sitä varten tarvitaan erillinen viljelytutkimus.

Miten klamydia ja tippuri testataan?

Nukleiinihappo-osoitustesti voidaan tehdä joko ensivirtsasta tai limakalvoilta otetuista tikkunäytteistä. Naisilla suositaan usein genitaalialueen limakalvoilta otettua näytettä, sillä heillä tartunta ei aina näy ensivirtsanäytteessä. Miehiltä otetaan yleensä ensivirtsanäyte. Lisäksi näyte voidaan ottaa sekä naisilla että miehillä nielun limakalvoilta tai silmien sarveiskalvolta. Näytteistä tutkitaan, löytyykö niistä jompaakumpaa taudinaiheuttajabakteeria.

Miten testiin valmistaudutaan?

Ennen virtsanäytteenottoa täytyy olla virtsaamatta vähintään kaksi tuntia. Alapesua ei saa tehdä. Tarkat valmistautumisohjeet saa yleensä näytteenottovälineiden mukana tai omasta hoitavasta yksiköstä.

Kuinka luotettava testitulos on?

Nukleiinihappo-osoitustesti on hyvin luotettava ja herkkä, kun näytteet otetaan ohjeiden mukaan. Luotettavan testituloksen takaamiseksi näytteet täytyy myös toimittaa mahdollisimman nopeasti laboratorioon tutkittaviksi.

Missä testin voi tehdä ja miten siihen hakeudutaan?

Testiin pääsy vaatii aina terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteen. Näytteenotto voi tapahtua joko kotona tai laboratorion toimipisteessä. Kotona otetut näytteet lähetetään itse laboratorioon. Testiä ei voi tilata esimerkiksi netin kautta.

Millaisessa tilanteessa testiin tulee hakeutua?

Testiin kannattaa hakeutua aina, jos epäilee klamydia- tai tippuritartuntaa. Testiin on syytä mennä, jos on seksitautiin viittaavia oireita, kuten kirvelyä virtsatessa. Niin kannattaa myös tehdä, jos seksikumppanilla on todettu tartunta tai on ollut suojaamaton seksikontakti tilapäisen kumppanin kanssa. On myös hyvä muistaa, että suuri osa klamydia- ja tippuritartunnoista on täysin oireettomia. Hoitamattomana klamydia voi aiheuttaa naisille muun muassa munatorvien arpeutumista, mikä voi johtaa lapsettomuuteen.