Hae Rosiesta

Jaa

Katala, oireeton klamydia – leviääkö yleinen seksitauti eritoten kesäisin?

Saavatko ”seksihelteet” hormonit hyrräämään ja siten myös sukupuolitaudit leviämään? Gynekologi kertoo, miten Suomen yleisin sukupuolitauti tarttuu ja miksi se on tärkeä havaita ajoissa.

teksti Sofia Kasari ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuulia Tikka

Mitkä ovat auringonvalon ja kesällä lisääntyneiden hormonitasojen tieteelliset vaikutukset ihmisten seksihaluihin, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuulia Tikka?

Estrogeeni ja testosteroni, eli nais- ja mieshormonit, voivat lisätä dopamiinin eritystä. Dopamiini taas on tärkeä mielihyvähormoni, joka yhdistetään seksuaaliseen halukkuuteen. Miehillä on joissakin tutkimuksissa todettu auringonvalon ja sen aikaansaaman D-vitamiinituotannon korreloivan kohonneeseen testosteronitasoon. Tämän perusteella voisi siis olla, että D-vitamiini nostaisi testosteronitasoja ja sitä kautta lisäisi halukkuutta. Naisilla vastaavaa tutkimusta ei ole tehty.

Seksuaalinen halukkuus on paljon muutakin kuin tietty hormonitaso. Kesää ja auringonvaloa kohtaan liittyy suomalaisessa kulttuurissa vahvoja positiivisia odotuksia. Niistä syntyvä kierre voi luoda hyvää fiilistä ja sutinaa.

Vaikuttavatko niin kutsutut seksihelteet suomalaisten syntyvyyteen?

Seksihelteiden vaikutus syntyvyyteen ei näy tilastoissa. Syntyvyyspiikki on nykyään heinä–elokuussa, mikä tarkoittaa, että eniten lapsia tehdään loka–marraskuussa. Taustalla saattaa vaikuttaa kurja sää, jolloin ollaan enemmän sisätiloissa yhdessä kumppanin kanssa. Jotkut myös pyrkivät aikatauluttamaan lastensaannin kesälomakuukausiin, jotta kesälomat ja vanhempainvapaat saisi porrastettua. Kun osa onnistuu tässä, näkyy se hentoisena piikkinä syntyvyystilastoissa.

Miten klamydiatartunnat ovat kehittyneet viime vuosina?

Klamydiatartuntojen määrä on noussut hiljalleen viime vuosina. Viime vuonna tartuntoja todettiin ennätykselliset 16 280. Tilastoissa on nähtävissä myös kausivaihtelua, sillä THL:n tilastojen data pohjautuu nimenomaan laboratoriossa varmistettuihin ja laboratorioiden ilmoittamiin tartuntoihin. Tilastot eivät siis kerro, milloin tartunnat on saatu, vaan milloin ne on varmennettu laboratoriossa ja milloin tieto on mennyt sieltä eteenpäin.

Leviääkö klamydia erityisesti kesäisin?

Klamydian tartuntamäärien kuukausittaista kehitystä kuvaavassa käyrässä näkyy vuosittain kaksi piikkiä, joiden mukaan eniten klamydiatartuntoja on todettu vuodenvaihteessa ja syksyllä. Tämä tilasto ei kuitenkaan paljasta, milloin klamydiatartunta on saatu ja kuinka pitkään tautia on kannettu vaikkapa oireettomana. Siksi ei voida varmasti sanoa, että klamydia leviäisi juuri kesällä.

Ketkä klamydiaan yleensä sairastuvat?

Noin 60 prosenttia klamydiatartunnoista todetaan naisilla, kertoo Terveyskirjasto. Mutta johtuuko tämä ennen kaikkea siitä, että naiset hakeutuvat miehiä hanakammin testattavaksi? Monet naiset käyvät joka tapauksessa gynekologilla, jolloin seksitautiasioita usein sivutaan ja näytteitä otetaan herkällä kädellä.

Valtaosa klamydiatartunnoista todetaan 15–29-vuotiailla – harvemmin enää yli nelikymppisillä. Naisten tartunnat painottuvat miehiä nuorempiin ikäryhmiin.

Kuinka moni kantaa klamydiaa tietämättään?

Terveyskirjaston mukaan arviolta ainakin 70–80 prosentilla klamydiaa sairastavista naisista ja noin 50 prosentilla miehistä tauti on oireeton. Miesten osuus on pienempi, sillä miehet saavat usein naisia enemmän oireita. Juuri siksi klamydiatestejä otetaan matalalla kynnyksellä jo hyvinkin pienistä oireista tai jopa oireettomilta, jos tartuntaan on minkäänlaista mahdollisuutta.

Lue myös: Klamydia on useimmiten oireeton – moni levittää sukupuolitautia tietämättään

Mikä on klamydian vaikutus hedelmällisyyteen ja sitä kautta syntyvyyteen?

Hoitamattomana klamydia tekee vatsaontelon sisälle rihmastomaista muutosta, joka voi tukkia munanjohtimet ja aiheuttaa naiselle hedelmättömyyttä. Vakavaksi edenneet klamydiainfektiot ovat kuitenkin aika harvinaisia. Sellaisessakin tilanteessa hedelmöityshoitojen, kuten koeputkihedelmöityksen, avulla voi tulla raskaaksi, joten syntyvyyteen klamydialla ei varsinaisesti ole juuri vaikutusta.

On hyvin yksilöllistä, kuinka pitkän ajan kuluttua klamydia etenee vakavaksi. Huonolla tuurilla tartunnan saanut voi saada heti tuoreeltaan rajun klamydiainfektion, joka voi tehdä pysyviä muutoksia, kun taas toiselle tartunnasta ei koidu mitään haittavaikutuksia.

Milloin kannattaa hakeutua sukupuolitautitesteihin?

Aina, kun uuden kumppanin kanssa meinaa jättää kondomin pois, on kohteliasta itseään ja toista kohtaan poissulkea yleisimmät sukupuolitaudit. Muutenkin sukupuolitautitesteihin tulee hakeutua empimättä, jos on käynyt vahinko tai suojaus on unohtunut. Kukaan ammattilainen ei tuomitse tai katso pahalla testeihin tulevaa, vaan olemme pikemminkin tyytyväisiä, että huolehdit itsestäsi ja muista.

Lue myös: Klamydiasta selitys negatiiviselle raskaustestille? Sukupuolitauti voi aiheuttaa lapsettomuutta

MC-FI-00703

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuulia Tikka, joka jakaa Instagram-sivuillaan @gynekologi_tuuliatikka ajatuksia naisen elämästä gynekologin näkökulmasta. Tikka työskentelee HUSissa, Mehiläisessä ja Terveystalossa. Juttua varten on haastateltu myös LL Jesse Karppista, joka on ihotauteihin, allergologiaan ja sukupuolitauteihin erikoistuva lääkäri.