Hae Rosiesta

Kuvituskuva. Nainen katsoo raskaustestiä.
Jaa

Klamydiasta selitys negatiiviselle raskaustestille? Sukupuolitauti voi aiheuttaa lapsettomuutta

Se, että klamydia aiheuttaa lapsettomuutta, on monelle yllätys. Tärkeintä olisi löytää klamydiatartunta aina nopeasti ja muistaa, että tauti on usein oireeton.

teksti Sanna Kekki ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annika Tulenheimo-Silfvast

Aiheuttaako klamydia lapsettomuutta, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annika Tulenheimo-Silfvast?

Klamydia on Suomen yleisin ja haitallisin lapsettomuutta aiheuttava sukupuolitauti. Tämä unohdetaan usein klamydiasta puhuttaessa. Tautiin suhtaudutaan yllättävän kevyesti ajatuksella, että tämä hoidetaan antibiooteilla, ei huolta.

Se, että klamydia voi liittyä myös lapsettomuuteen, on monelle yllätys. Esimerkiksi herpes ei aiheuta lapsettomuutta. Vuosittain alle 25-vuotiailla todetaan 12 000–13 000 klamydiatartuntaa.

Miksi klamydia aiheuttaa lapsettomuutta?

Klamydia jättää aina jälkensä elimistöön. Se lisää esimerkiksi kohdun ulkopuolisen raskauden riskiä ja aiheuttaa munatorviin erilaisia vaurioita, kuten tukoksia, jolloin siittiö ja munasolu eivät pääse kohtaamaan. Klamydia vaikuttaa myös munatorvien värekarvojen toimintaan.

Värekarvat ovat nenäkarvojen kaltaisia karvoja, joiden tehtävänä on tuoda hedelmöittyneestä munasolusta syntynyt viiden päivän ikäinen alkio kohtuun.

Klamydia alentaa myös miesten hedelmällisyyttä. Miehet kärsivät kivestulehduksista ja siementiehyeiden tukoksista.

Lue myös: Klamydia on useimmiten oireeton – moni levittää sukupuolitautia tietämättään

Kuinka nopeasti riski hedelmättömyyteen kasvaa?

Se on yksilöllistä. Hedelmättömyyteen vaikuttaa moni tekijä, kuten ikä ja se, kuinka monta kertaa henkilöllä on ollut klamydia. Jos tartuntoja on ollut kolme neljä, tällöin kolmella neljästä naisesta on munatorvissaan jo jonkinasteisia vaurioita. Jos näin on, vaihtoehdoksi jää koeputkihedelmöitys.

Jos munatorvivauriota ei ole, raskaaksi voi tulla luonnollisestikin, vaikka olisi sairastanut klamydian. Tärkeintä olisi huomata klamydia aina mahdollisimman pian tartunnan jälkeen, hoitaa se kuntoon ja huolehtia, että tauti ei tartu uudestaan. On kuitenkin inhimillistä, että tauti ei aina löydy heti.

Onko klamydia usein oireeton?

On. Henkilö voi kantaa klamydiaa jopa vuosia ilman, että on tietoinen tartunnastaan. Jos klamydia oireilee, se voi ilmetä valkovuotona, epäsäännöllisenä tiputteluvuotona tai erilaisina virtsavaivoina, jotka eivät liity virtsatietulehdukseen. Oireeton ja oireellinen klamydia aiheuttavat yhtä lailla lapsettomuutta, niissä ei ole eroja.

Milloin on syytä hakeutua sukupuolitautitestiin?

Aina, kun uuden kumppanin kanssa jättää kondomin pois. Testeissä pitää käydä kumppanin kanssa myös silloin, jos epäilee, että tartunta on jostain syystä vähänkin mahdollinen.

Klamydia on syytä tutkia myös silloin, jos lasta on yritetty vuosi eikä raskaus ole alkanut. Tällöin pitää selvittää, ovatko munatorvet varmasti auki. Klamydia todetaan useimmiten virtsasta tai pumpulitikulla kohdunsuulta otetusta näytteestä.

Lue myös: Sukupuolitautitesti paljastaa oireettomankin klamydian ja tippurin

Miten klamydia hoidetaan?

Antibioottikuurilla. Kumppani pitää hoitaa samanaikaisesti, vaikka hänellä ei olisi oireita. Hoitoon voi hakeutua omalle terveysasemalle tai gynekologille. Lääkäri on aina luotettavampi vaihtoehto kuin apteekista kotiin ostettava testi.

Lisääkö hoidettukin klamydia lapsettomuuden riskiä?

Kyllä. Mitä pidempään klamydia on hoitamatta, sitä todennäköisempää on, että munatorvessa on vaurioita. Hoidon aloittamisen ja mahdollisten lisätutkimusten kanssa ei kannata aikailla.

Mitä muuta klamydiasta pitää tietää?

Klamydia tarttuu limakalvokontaktissa, joten kondomi on varmin keino suojautua tartunnalta ennen sukupuolitautitestejä.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annika Tulenheimo-Silfvast työskentelee Pihlajalinna Kampissa ja Pihlajalinna Dextra Lapsettomuusklinikalla. Tulenheimo-Silfvast on työssään perehtynyt muun muassa lapsettomuuteen ja hedelmällisyysneuvontaan.