Hae Rosiesta

Kuvituskuva. Mies rannalla.
Jaa

Milloin PSA-eturauhasarvo kannattaa mitata? Syöpälääkäri vastaa

Keski-ikäisen ja sitä vanhemman miehen kannattaa kiinnostua eturauhasensa terveydentilasta, sanoo HUS Syöpäkeskuksen osastonylilääkäri Petteri Hervonen. Virtsaamisvaivat eivät kuulu normaaliin vanhenemiseen, vaan ne pitää selvittää mahdollisimman nopeasti.

teksti Jussi-Pekka Aukia ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Petteri Hervonen

Mikä on PSA-arvo, syöpätautien erikoislääkäri Petteri Hervonen?

PSA on eturauhasperäinen valkuaisaine, jota syntyy vain eturauhasessa. PSA-arvo mitataan verikokeella, ja se on käyttökelpoinen ja edullinen työkalu arvioitaessa eturauhasen kudoksen määrää ja sen kasvua – olipa se sitten hyvän- tai pahanlaatuista. Ikä kasvattaa asteittain normaaliarvoa, joka on alle 56-vuotiailla 3,3 mutta yli 67-vuotiailla jo 6,2.

Tulos kannattaa aina arvioittaa lääkärillä. Nyrkkisääntö on, että jos PSA-arvo on yli 10, syövälle on ainakin 50 prosentin mahdollisuus ja potilas on syytä lähettää jatkotutkimuksiin. Mikäli arvo on yli oman ikäkauden viitearvon mutta alle kymmenen, se kannattaa mittauttaa uudelleen.

Kuinka luotettava mittari PSA on?

PSA ei ole 100-prosenttisen luotettava, sillä se ei aina nouse syöpäpotilaillakaan, ja toisaalta se voi nousta aika korkeaksi eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun tai tulehdusten seurauksena. PSA-arvon mittaus on eturauhassyöpätutkimusten ensimmäinen askel, ja jos se on tavallisuudesta poikkeava, tarvitaan useampia tuloksen varmistavia mittauksia. Ja mikäli arvo pysyy korkeana – ja varsinkin, jos se vielä jatkaa nousuaan – tarvitaan urologin tekemiä jatkotutkimuksia, kuten kuvantamista ultraäänellä tai magneettikuvauksella. Lopullinen eturauhassyöpädiagnoosi tehdään ottamalla rauhasesta neulanäyte, jolloin selviää myös mahdollisen kasvaimen ärhäkkyys ja laatu.

PSA-testi mahdollistaa aikaisen diagnoosin ja parantaa potilaan hoitoennustetta.

Rajoitteistaan huolimatta PSA-tutkimus on potilaiden kannalta erinomainen asia. Eturauhassyöpä on niitä harvoja syöpiä, joissa on tällainen merkkiaine, joka voidaan mitata yksinkertaisella ja halvalla verikokeella. Se mahdollistaa aikaisen diagnoosin ja parantaa potilaan hoitoennustetta.

Milloin PSA-arvo kannattaa mittauttaa?

Viimeistään kuusikymppisenä miesten kannattaisi tarkistuttaa PSA-arvonsa siinä missä kolesterolinsa ja verenpaineensa. Usein mittaus sisältyy 50–60-vuotiaiden miesten normaaleihin ikäkausitutkimuksiin esimerkiksi työterveyshuollossa.

Tärkein syy lähteä tutkituttamaan eturauhasensa toimintaa ovat kuitenkin virtsaoireet, kuten virtsasuihkun heikkeneminen, tai kivut tai paineen tuntu lantionpohjassa ja eturauhasen seudulla.

Lue myös: PSA-testi – yksinkertainen verikoe kertoo eturauhasen terveydestä

Millaisia eturauhassyövän ensioireet ovat?

Ne ovat hyvin samanlaisia kuin rauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun kohdalla: epämääräisiä ja usein todella lieviä, ja syöpä voi pitkään olla oireetonkin. Vaikka virtsasuihku heikkenee hiljalleen suurimmalla osalla miehistä, on harhaluulo, että virtsavaivat kuuluisivat vanhenemiseen. Näin ei ole, vaan ne on aina tutkittava.

Millainen eturauhassyövän ennuste on?

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain liki 5 000 miestä. Sairastuneiden keski-ikä taudin toteamisen aikaan on noin 70 vuotta. Vain noin prosentilla potilaista tauti todetaan alle 50-vuotiaana. Se on yleensä hyvin rauhallinen sairaus, joka kasvaa hiljalleen rauhasessa. Ja vaikka tauti leviäisi rauhasen ulkopuolelle, sen ennuste on yleensä vielä ihan hyvä, jopa kymmenen vuotta. Ikääntynyt potilas ehtii usein kuolla muihin sairauksiin.

Valitettavasti toisessa ääripäässä on aggressiivisia, ärhäköitä tautityyppejä, joihin sairastuvat ovat yleensä nuoria tai keski-ikäisiä potilaita. Hyvin pieni osa syövistä on erittäin aggressiivisia ja vaatii kaiken mahdollisen hoidon. Suurin osa eturauhassyövistä on rauhallisia, joskus jopa niin rauhallisia, että niitä ei hoideta vaan pelkkä seuranta riittää.

Suurin osa eturauhassyövistä on rauhallisia, joskus jopa niin rauhallisia, että niitä ei hoideta vaan pelkkä seuranta riittää.

Millaista eturauhassyövän hoito on?

Rauhasen poistamista leikkauksella ja sädehoitoa pidetään yhtä tehokkaina paikallisessa syövässä. Jos syöpä on kuitenkin jo ehtinyt levitä tai jos tauti uusiutuu, käytetään ensisijaisesti elimistön testosteronitasoa alentavaa hormonaalista lääkehoitoa, joka katkaisee testosteronin tuotannon tai estää sen vaikutukset elimistössä. Se sammuttaa monilla potilailla syövän etenemisen pitkäksi aikaa.

Tauti ei levittyään tai uusiuduttuaan ole enää parannettavissa, mutta sitä voidaan lääkehoidon keinoin pitää tehokkaasti kurissa jopa vuosikausia, jolloin se muuttuu luonteeltaan krooniseksi. Tässä on tapahtunut kehitystä erityisesti viime vuosina: uudet hoidot ovat potilaalle helpompia ja kevyempiä, ja vähintään yhtä tehokkaita kuin aikaisemmat hoidot.

Miten eturauhassyöpä vertautuu rintasyöpään?

Rintasyöpä on naisten ja eturauhassyöpä miesten yleisin syöpä. Molemmat ovat rauhaskudosten pahanlaatuisia kasvaimia, joilla on vahva hormonaalinen tausta ja joita on siten mahdollista pitää kurissa hormonilääkityksillä. Rintasyöpää esiintyy kuitenkin huomattavasti enemmän nuorilla naisilla kuin eturauhassyöpää nuorilla miehillä, ja sen vuoksi pidän sitä keskimäärin vakavampana sairautena.

LT, osastonylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta on erikoistunut urologisten syöpien hoidon suunnitteluun ja lääkehoitoihin. (Kuva: HUS)