Hae Rosiesta

Jaa

Sairastuin rintasyöpään ─ mitä tapahtuu naiseudelle, seksuaalisuudelle ja parisuhteelle?

Rintasyöpä hoitoineen on vahvasti naiseutta ja seksuaalisuutta koskettava sairaus. Rinnan tai hiusten menetystä suurempia vaikutuksia seksuaalisuuteen voivat olla lääkehoidon tuomat muutokset. Seksuaaliterapeutti Mari Päiväniemi kertoo, miten rintasyöpään sairastunut voi käsitellä seksuaalisuutta ja hoitaa parisuhdetta.

teksti Jaana Kalliokoski ~ kuvat iStockphoto
asiantuntijana seksuaaliterapeutti Mari Päiväniemi

Mitä seksuaalisuudella tarkoitetaan, seksuaaliterapeutti Mari Päiväniemi?

Seksuaalisuus on laaja käsite ja sisältää muun muassa ihmisen seksuaalisen identiteetin, sukupuoliroolit, tunteet, suhteen omaan minään ja kehoon. On tärkeä erottaa seksuaalisuus seksistä. Arkikielellä seksuaalisuus on sitä, mitä me olemme ja seksi puolestaan sitä, mitä teemme.

Miten rintasyöpä ja esimerkiksi rinnan ja hiusten menetys muuttavat minäkuvaa ja naiseuden kokemusta?

Rintasyöpä koskettaa voimakkaasti naiseutta ja seksuaalisuutta. Kokemukseen vaikuttaa esimerkiksi se, poistetaanko leikkauksessa osa rinnasta, koko rinta tai jopa molemmat rinnat, tehdäänkö rinnankorjausleikkaus, ja milloin se tehdään. Variaatioita on valtavasti, eikä ole yhtä yleistä käsitystä siitä, miten leikkaus vaikuttaa naisen minäkuvaan. Joku kokee, että rinnan menetyksellä ei ole merkitystä, kunhan syöpäkasvain vain saadaan leikattua pois, toiselle taas rinnan menetyksellä on valtavan iso vaikutus naiseuteen.

Hiusten menetys johtuu sytostaattihoidoista, ja samalla lähtevät myös kehon muutkin karvat, kuten ripset ja kulmakarvat. Joillekin hiukset ovat tärkeä identiteetin kannalta, toiselle ne taas eivät ole niin merkitykselliset.

Muutoksia rinnoissa ja hiuksissa ei pidä väheksyä, sillä niillä voi olla valtava fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen vaikutus naisen kokemukseen ja parantumiseen. Jos ei tunne oloaan tutuksi ja turvalliseksi, ei halua lähteä ulos tapaamaan ihmisiä eikä töihin. Jos itsetunto on kohdillaan, myös sosiaalinen kanssakäyminen on helpompaa. On olemassa laadukkaita peruukkeja ja taitavia kosmetologeja, jotka pystyvät pigmentoimaan kulmakarvat. Ja mikä on lohdullista, hoitojen päädyttyä hiukset kasvavat nopeasti takaisin.

Katso videolta, miten rintasyöpä voi vaikuttaa naiseuteen ja seksuaalisuuteen

Millainen vaikutus rintasyövän lääkehoidolla on seksuaalisuuteen ja seksiin?

Lääkehoidon vaikutus seksuaalisuuteen on mielestäni isompi kuin esimerkiksi rinnan menetys. Sytostaattihoitoihin liittyvää pahoinvointia hoidetaan nykyään hyvin, ja hoito on lyhytaikaisempaa ja kevyempää kuin aiemmin. Sen sijaan hoidot väsyttävät sekä fyysisesti että psyykkisesti, ja on hyvin tavallista, että lääkehoidon myötä kokonaisenergia vähenee.

Rintasyöpähoitojen myötä naiselle voivat tulla vaihdevuodet ja sen mukaiset oireet. Tämä tulee usein yllätyksenä naiselle, joka ei ole vielä luontaisesti vaihdevuosi-iässä. Rintasyöpähoitojen myötä seksuaalienergia ja seksuaalinen halu vähenevät, joillakin osittain, toisilla kokonaan.

Seksi on kuitenkin muutakin kuin yhdyntää. Monesti rintasyöpäpotilas kaipaa läheisyyttä, ja sekin on intiimiä seksuaalisuuden ilmentämistä. Matka läheisyydestä ja toisen koskettamisesta seksiin on lyhyempi kuin ilman minkäänlaista arkiläheisyyttä. Ilman arkiläheisyyttä virittäytyminen seksiin pitkän yhdyntätauon jälkeen on paljon vaikeampaa.

Mitä rintasyöpäpotilas voi itse tehdä vaihdevuosioireiden lievittämiseksi?

Rintasyöpähoitojen seurauksena voi olla limakalvojen kuivuminen. Emättimen limakalvo, joka on yleensä hyvin joustava, elastinen ja kostea, muuttuu kuivaksi, ohueksi ja joustamattomaksi. Moni potilas kertoo, että limakalvot kuivuvat jo ensimmäisen sytostaattihoidon jälkeen.

Neuvoni on, että limakalvojen hoito pitää aloittaa heti. Se on yksinkertaista ja helppoa, ja apua on saatavilla apteekin reseptivapaista emätinvoiteista. Kuivat ja hauraat limakalvot tekevät yhdynnän hankalaksi, ja jos niitä ei hoida, lopulta jopa mahdottomaksi. Jos yhdyntöihin tulee hyvin pitkä tauko, se ei kuivilla limakalvoilla välttämättä enää myöhemmin onnistukaan. Helpompaa on hoitaa kuivia limakalvoja rutiininomaisesti, aivan samaan tapaan kuin illalla levittää käsivoidetta käsille.

Kysymys ei ole pelkästään yhdynnän helpottamisesta. Kuivat limakalvot aiheuttavat myös kutinaa ja virtsaamisvaikeuksia. Jopa istuminen voi olla hankalaa, kun housunsaumat hankaavat. Limakalvojen hoidosta kannattaa keskustella gynekologin kanssa, jos tuntuu, että käsikauppatavarana myytävät tuotteet eivät riitä.

Millaisia neuvoja antaisit naiselle muuttuneen kehon hyväksymiseksi?

Kehon muutokset ovat usein sellaisia, mitkä eivät näy ulospäin, lukuun ottamatta ehkä menetettyjä hiuksia ja leikattua rintaa. Rintasyöpäpotilaan näkökulmasta kokemus kehosta voi muuttua paljonkin. Kehossa voi olla kuivuuden lisäksi kömpelyyttä, koska estrogeenin poistumisen myötä elastisuus häviää. Moni nainen kokee kehon vanhentuneen hoitojen myötä.

On hyvä keskittyä niihin asioihin, jotka ovat hyvin ja mitä haluaa lisätä, esimerkiksi vahvuutta ja voimaa.

Keho muuttuu iän ja ajan mukana joka tapauksessa. On siis syytä muistaa, että kaikki muutokset eivät johdu sairaudesta tai hoidoista.

Toivon, ettei kukaan rintasyöpään sairastunut jää yksin. Kanssakulkija, ajatustenjakaja ja kuuntelija voi olla läheinen ystävä, puoliso tai ammattilainen. Kannattaa myös tutustua Rintasyöpäyhdistykseen, josta löytyy vertaistukea ja aktiivista toimintaa.

Miten neuvoisit pariskuntia käsittelemään vakavan sairauden vaikutusta seksielämään ja parisuhteeseen?

Tähän on vain yksi neuvo: avoin ja rehellinen keskustelu. Syöpä ei vapauta parisuhteen vastuusta, eikä sairaus oikeuta käpertymään omaan kuplaan. Sairastuneenkin täytyy huolehtia parisuhteen hyvinvoinnista.

Kokemukseni mukaan pariskunnat, joista toinen on sairastunut, pyrkivät olemaan toisilleen kilttejä. Terve puoliso ei raaski kuormittaa sairastunutta puolisoaan esittämällä toiveita. Sairastunut puoliso puolestaan ajattelee, ettei kehtaa vaivata toista omilla peloillaan ja tunteillaan. Kumpikin tarkoittaa hyvää, mutta jäljellä on kaksi hyvin yksinäistä ihmistä parisuhteessa. Sairastunut voi esimerkiksi päättää, että hän on ruma eikä puoliso halua harrastaa enää seksiä hänen kanssaan, vaikka puoliso vakuuttaa hänen olevan rakas ja haluttava.

Kannattaa olla rehellinen ja kertoa omista tunteistaan ja tarpeistaan sekä malttaa kuunnella, mitä toinen sanoo. Toisen toive ei ole vaatimus, mutta se usein tulkitaan sellaiseksi, mikä estää pariskuntia kommunikoimasta.

Artikkelin on tilannut Roche Oy
(M-FI-00001202)

Seksuaaliterapeutti Mari Päiväniemi työskentelee HUS:n Syöpäkeskuksen seksuaalineuvonnassa. Hän ottaa vastaan myös Aavassa.

Seksuaalineuvonta

Lain mukaan jokaisessa sairaanhoitopiirissä tulee olla seksuaalineuvoja. Valitettavasti seksuaalineuvonnassa on isoja eroja maan ja jopa sairaanhoitopiirin sisällä. Jos olet sairastunut syöpään, ammattilaisen velvollisuus on ottaa seksuaalineuvonta puheeksi. Voit myös itse ottaa asian esille, jolloin ammattilainen ohjaa sinut seksuaalineuvontaan.