Hae Rosiesta

Jaa

Tippuri on viheliäinen vaiva – miksi tauti yleistyy?

Suomen neljänneksi yleisin sukupuolitauti tippuri on usein oireeton. Kondomia ja sukupuolitautitestiä ei pidä unohtaa, koska tartuntamäärät ovat kasvaneet.

teksti Sanna Kekki ~ kuvat iStockPhoto
asiantuntijana Sami Onoila, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä seksuaaliterapeutti Mehiläisestä

Kuinka yleinen tauti tippuri on Suomessa?

Tippuri on Suomen neljänneksi yleisin sukupuolitauti. Sen edellä ovat klamydia, kondylooma ja herpes, joten tippuri on selvästi harvinaisempi. Silti se on yleistynyt viime vuosina hurjasti. Vuonna 2008 Suomessa tehtiin vuosittain noin 200 tippuridiagnoosia. Kymmenisen vuotta myöhemmin luku oli jo 500–600.

Miksi tippuri on yleistynyt Suomessa?

Tähän vaikuttavat monet seikat. Nuorten keskuudessa tippuri yleistyy, koska nuoret käyttävät kondomia vähemmän kuin edellinen sukupolvi, joka huolehti ehkäisystä mahdollisen HIV-tartunnan vuoksi aktiivisemmin. Lisäksi seksikumppaneita ja satunnaisia suhteita on nykyään enemmän. Usein luotetaan myös siihen, että mitään ei satu ja kondomi jää. Näin käy varsinkin, jos ehkäisy on kunnossa muilla keinoilla, kuten e-pillereillä.

Lue myös: Klamydiasta selitys negatiiviselle raskaustestille?

Mitkä muut seikat vaikuttavat?

Matkailun lisääntyminen nosti tippuritartuntojen määrää joitakin vuosia sitten, mutta nykyään jo noin puolet tippuritartunnoista saadaan kotimaasta. Lisäksi tippuri on usein oireeton eli kantaja voi tartuttaa sitä tietämättään eteenpäin. Miehillä tippuri on yleisempi kuin naisilla. Noin puolet tartunnoista on miesten välisestä seksistä.

Millaisia oireita tippurissa on?

Oireet ovat usein samankaltaisia kuin virtsatietulehduksessa eli tihentynyttä virtsaamistarvetta sekä epämääräistä kirvelyä, nipistelyä ja märkäistä vuotoa. Lisäksi naisilla voi olla alavatsakipuja ja lisääntynyttä valkovuotoa. Tippuri sotketaan välillä johonkin muuhun tautiin, kuten mainittuun virtsatietulehdukseen. Kun oireet eivät lopu ja tehdään uusia tutkimuksia, löydetään tippuri. Siksi lääkärille kannattaa aina kertoa mahdollisista sukupuolitautiepäilyistään.

Miten tippuri todetaan?

Tippurinäyte otetaan yleensä virtsasta. Näyte voidaan ottaa myös emättimestä tai virtsaputkesta vanupuikolla. Samasta näytteestä voidaan tutkia klamydia. Tarvittaessa näyte otetaan myös peräaukosta tai nielusta, jos potilaalla on ollut anaali- tai suuseksiä. Taudin itämisaika on naisilla kahdesta kolmeen viikkoon ja miehillä yhdestä viiteen vuorokautta.

Lue myös: Klamydia on usein oireeton – moni levittää sukupuolitautia tietämättään

Miten tippuri hoidetaan?

Yleensä kerta-annoksena otettavalla kahden antibiootin yhdistelmällä. Toinen antibiootti otetaan suun kautta ja toinen pistetään lihakseen. Teho varmistetaan ensin viljelynäytteellä, koska jotkut tippurikannat ovat antibioottiresistenssejä yleisimmin käytetylle lääkkeelle. Neljän viikon kuluttua hoidon aloittamisesta otetaan jälkitarkistusnäyte. Ennen puhdasta näytettä on oltava viikko selibaatissa ja käytettävä sen jälkeen kondomia.

Mitä muuta pitää huomioida?

Kumppani tulee hoitaa samaan aikaan. Lisäksi seksikumppaneita puolen vuoden ajalta pitää informoida varsinkin, jos tippuri on oireeton. Tämä on tärkeää, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistuksi ja oireettomat kantajat hoidettua. Myös terveydenhuollon ammattilainen voi huolehtia tartunnanjäljityksestä ja ottaa yhteyttä kumppaneihin. Tartunnan saaneen henkilöllisyyttä ei kerrota.

Voiko tippurilla olla jälkiseuraamuksia?

Voi ja siksi siihen kannattaa suhtautua tosissaan. Miehillä tippuri voi aiheuttaa lisäkivestulehduksen, virtsaputken ahtaumaa tai paiseita kiveksiin. Nämä voivat johtaa muun muassa lapsettomuuteen. Naisilla infektio voi pahimmillaan nousta kohtuun ja munanjohtimiin. Tästä voi seurata tulehduksia, pitkittynyttä alavatsakipua, lapsettomuutta ja kohdunulkoisia raskauksia.

Milloin kannattaa käydä sukupuolitautitestissä?

Aina ennen kuin jättää kondomin pois uuden kumppanin kanssa. Testiin on syytä hakeutua myös silloin, kun huoli jostain syystä herää, kondomi unohtuu tai hajoaa. Erityisesti näin pitää toimia, jos kumppani on uusi tai suhde lyhytaikainen. Testiin on syytä mennä mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.

Lue myös: Minttu sairasti vuosia sitten klamydian: ”Tauti vei lapsihaaveeni iäksi”

sekä Hepatiitti C:tä on erityisesti nuorilla – miten tartunnan voi välttää?

MC-FI-01712

Asiantuntijana Sami Onoila, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä seksuaaliterapeutti Mehiläisestä