Millainen sukupuolitauti klamydia on ja miten se tarttuu, gynekologi Tuulia Tikka?
Klamydia on chlamydia trachomatis -bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Se on Suomen yleisin seksitauti, ja tapaukset ovat lisääntyneet viime vuosina. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tilastoi vuonna 2021 ennätykselliset lähes 16 800 klamydiatartuntaa, kun vuonna 2020 niitä oli noin 16 300.
Klamydia tarttuu suojaamattoman emätin- ja anaaliseksin yhteydessä sekä suuseksissä, jolloin bakteeri voi kulkeutua esimerkiksi nieluun tai eritteiden ja käsien kautta silmän sidekalvoille.
Klamydia voi aiheuttaa tulehduksia esimerkiksi virtsaputkeen, kohdunkaulaan, peräsuoleen, nieluun tai jopa silmien sidekalvolle. Hoitamaton raju klamydia voi kehittää kohtuun ja vatsaonteloon kiinnikkeitä, mikä voi aiheuttaa hedelmättömyyttä.
Mitä nuorten klamydiatartunnoista olisi hyvä tietää?
Klamydia koskettaa erityisesti nuoria: THL:n tilaston mukaan 79 prosenttia kaikista tartunnoista todetaan alle kolmikymppisillä. Suurin ilmaantuvuus on 20–24-vuotiaiden ikäryhmässä, eli kyseessä on ennen kaikkea parikymppisten tauti.
Naisten tartunnoista suurin osa on nuoremmilla, myös alle 20-vuotiailla, ja miehillä vähän vanhemmilla. Tämä ehkä kertoo siitä, että naisten miespuoliset seksikumppanit ovat usein hivenen vanhempia.
Miten klamydia oireilee?
Kieroa klamydiassa on, että suurimmalla osalla tauti on oireeton. Naisilla jopa 70 prosenttia tartunnoista ei oireile lainkaan.
Tyypillinen oire on virtsan kirvely, ja naisilla lisäksi epämääräinen valkovuoto tai muu emätinerite. Oireet voivat olla hyvin epämääräisiä.
Miksi ja millaisessa tilanteessa nuoren kannattaa hakeutua klamydiatestiin?
Aina, jos on oireita tai kun on aloittanut uuden parisuhteen. Jos on oikein fiksu, jo ennen kuin jättää kondomin pois. Jos kuitenkin suojaamatonta seksiä on ollut, ihan seuraavana päivänä testiin ei kannata rynnätä, sillä klamydia näkyy testissä noin viikon kuluttua tartunnasta.
Usein naiset käyttävät epämääräisiin valkovuotoihin apteekin itsehoitotuotteita epäillessään hiivaa tai emätintulehdusta. Tällöin unohdetaan, että myös klamydia kannattaa sulkea pois.
Lue myös: Katala, oireeton klamydia – leviääkö yleinen seksitauti eritoten kesäisin?
Miten klamydiatestiin pääsee ja miten testi tehdään?
Helpointa on ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai ehkäisyneuvolaan ja pyytää lähetettä klamydiatestiin. Testi tehdään laboratoriossa, mutta se onnistuu vaivattomasti myös gynekologin vastaanoton yhteydessä.
Miehiltä klamydiaa testataan virtsasta. Naisilta varmempi näyte saadaan emättimen ja kohdunkaulan seudulta. Testi tehdään pumpulipuikolla pyyhkäisemällä, eikä se tunnu missään.
Apteekeista saa itse tehtäviä klamydiatestejä. Niissä ongelmana on, että positiivisen testituloksen jälkeen pitää hakeutua vielä oikeaan testiin, jotta saa lääkityksen.
Mikä ymmärrys nuorilla potilaillasi on klamydiasta ja sukupuolitaudeista yleensä sekä niiden leviämisestä?
Varmasti moni nuori on tietynlaisessa illuusiossa, että asia ei koske minua. Yhden tartunnan jälkeen nuoret yleensä ymmärtävät, etteivät esimerkiksi hyvät elintavat suojaa sukupuolitaudeilta, ja hakeutuvat myös herkemmin testeihin.
Nuoret eivät välttämättä täysin tajua, mistä klamydiassa kyse, sillä harva on hirveän järkyttynyt positiivisesta testituloksesta. Klamydian vakavuuteen saatetaan herätä vasta vanhempana, jos on esimerkiksi vaikeuksia raskaaksi tulemisessa. Tällöin moni palaa pohtimaan, voiko syy olla nuoruuden klamydiatartunnassa. Se on mahdollista, mutta onneksi harvinaista.
Moni myös ihmettelee, miksi sukupuolitaudeissa puhutaan usein vain klamydiasta. Tämä johtuu klamydian yleisyydestä. Sukupuolitautien seulonta harkitaan aina tapauskohtaisesti, ja muitakin seksiteitse tarttuvia tauteja, kuten tippuri, kuppa, HIV, C-hepatiitti, testataan kyllä herkästi.
Lue myös: Klamydiasta selitys negatiiviselle raskaustestille? Sukupuolitauti voi aiheuttaa lapsettomuutta
Mitä nuorten olisi tärkeä tietää klamydiasta?
Klamydia on onneksi vielä toistaiseksi ollut yksinkertaisesti hoidettava tauti, sillä yleensä kerta-annos antibioottia riittää. Kuitenkin hoidon onnistumiseksi seksissä pitää käyttää kondomia neljä viikkoa, ja suojan saa jättää pois vasta negatiivisen kontrollitestin jälkeen. Molempien on myös tärkeää käydä testissä, sillä muuten sairaus voi hyppiä pingispallona kumppanilta toiselle.
Suurin osa nuorista potilaista kertoo ilmoittaneensa tartunnasta heti kumppanille ja kehottaneensa testeihin. Siinä mielessä tuntuu, että sukupuolitaudeista puhumisen tabut ovat vähentyneet. Keskustelua olisi kuitenkin hyvä olla enemmän.
Miten nuoren vanhemman kannattaa ottaa sukupuolitautien testaus puheeksi?
Vanhemman ei missään nimessä pidä tuomita nuorta, koska sukupuolitaudit tarttuvat täysin riippumatta sosiaalisesta luokasta tai niin sanotusta hyvästä käytöksestä – oli kyse sitten vakituisesta parisuhteesta tai satunnaisesta seksikumppanista.
Jos nuorella on uusi parisuhde, häntä kannattaa kannustaa käymään testeissä varmuuden vuoksi. Vanhempi voi esimerkiksi luvata, että kuskaa nuorta ja kustantaa testit.
Mielestäni tärkeintä on kannustaa nuorta suojaseksiin ja laittaa kondomeja tarjolle. Kotiin voi esimerkiksi ostaa ison kipollisen kondomeja, josta teini saa halutessaan ottaa vaivihkaa kortsuja itselleen ja vaikka kavereillekin. Kun kondomeja on reilusti, ei katoamista huomaa, ja nuoren yksityisyys seksiasioissa säilyy.
Testaa klamydiatietoutesi alla olevalla videolla!
Lue myös: Ella sairasti klamydiaa kuukausia tietämättään – ”Ehdin ahdistua, jääkö sairaudesta pysyvää haittaa”
MC-FI-01138